Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vooral op zondag lokaal veel sneeuw.

1792 - Alpenweer: Vooral op zondag lokaal veel sneeuw. (1)

Een langgerekt hoge drukgebied maakt in het weekend plaats voor lage luchtdruk. Hierdoor hebben we op zondagnacht veel bewolking en vooral lokaal weer veel sneeuw aan de Westflank. Na het weekend wordt met een stevige noordoostelijke stroming vochtige lucht aangevoerd waarin bewolking tegen de Noordflank gaat ontstaan.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op vrijdag 25 februari 2011.

Vooral op zondag lokaal veel sneeuw.

De bewolkingszone met sneeuwval die gisteren nog over het westelijk Alpengebied lag, schuift vandaag iets in oostelijke richting op. Doordat de meeste activiteit verdwijnt zal voor vandaag alleen sneeuw in Tirol en Voralberg mogelijk zijn. De langgerekte zone met hoge luchtdruk trekt zich terug richting de Atlantische Oceaan en naar het noordoosten van Europa. Hierdoor komen de Alpen steeds meer onder invloed van lage luchtdruk. We zien dit in de loop van morgenavond duidelijk terug in de toename van bewolking. In deze bewolking ligt een neerslagzone welke opnieuw voor lokaal veel sneeuw zal gaan zorgen. De grootste hoeveelheden zijn voor de Zwitserse- en Franse Alpen met opnieuw 10-20cm verse sneeuw. De dagen erna wordt om een lage drukgebied boven de Middellandse Zee met een stevige noordoostelijke stroming vochtige lucht tegen de Noordflank gedrukt. Er is daar dan veel bewolking en valt van tijd tot tijd sneeuw boven de 1200-1500m. Aan de Zuidflank is het droger en komen in de nachten mistbanken voor.
Betrouwbaarheid:
75% van de computer berekeningen geven een overeenkomend beeld. Onzekerheid ligt met name in de locatie van de lage drukkernen. Kleine afwijkingen hierin zullen in de afzonderlijke skigebieden andere omstandigheden geven.

Op de satellietfoto, van Sat24.com, is goed te zien waar de bewolking en sneeuwzone gisteren lag. Vandaag schuift hij iets op in oostelijke richting maar lost ook deels op.

Duitsland: Bewolkt en van tijd tot tijd regen of lichte sneeuw.


Vandaag:
Licht tot half, in het zuiden meest zwaar, bewolkt. In de ochtenduren lokaal wat lichte sneeuwval boven de 400-800m. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Morgen:
In de nacht en ochtend lokaal mistbanken, overdag licht bewolkt. Van het noordwesten uit zwaar tot geheel bewolkt en perioden met (mot)regen. De wind is eerst zwak en veranderlijk, later zwak tot matig uit zuidoostelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Tot en met dinsdag overwegend veel bewolking en van tijd regen, of (natte) sneeuw. Daarna enkele opklaringen.

Frankrijk: Eerst veel bewolking en sneeuw, later meer opklaringen.


Vandaag:
Licht, in de middag half, bewolkt. De wind is matig uit noordelijke richting en zal behoorlijk vlagerig zijn.
Morgen:
Licht bewolkt. In de nacht en ochtend lokaal een mistbank, welke overdag in de dalen overgaat in laaghangende bewolking. In de middag van het noordwesten uit toenemende bewolking. Op de hoger gelegen gebieden kan het hierdoor al eerder zwaar tot geheel bewolkt weer worden en is er een kleine kans op lichte sneeuw boven de 2200m. De wind is zwak en veranderlijk, in de middag zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 800-1200m. Op dinsdag droger en meer ruimte voor de zon.

Italië: Toenemende bewolking en kansen op sneeuw.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt, in de Dolomieten zwaar bewolkt, maar droog. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, met in de ochtend lokaal een enkele mistbank. In de middag van het noordwesten uit toenemende sluierbewolking. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuw. Vanaf maandag droger en perioden met zon. In de nachten kans op mistbanken.

Oostenrijk: Eerst vooral in de westen sneeuw.


Vandaag:
Met name in de westelijke helft zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd lichte sneeuwval, boven de 800m. In de oostelijke helft licht bewolkt en droog. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting, in de middag zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Licht, in het westen zwaar, bewolkt. In de middag van het noordwesten uit toenemende bewolking maar het blijft tot in de avond droog. De wind is zwak tot matig uit oost, in de middag uit zuidelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Overwegend veel bewolking en van tijd tot tijd sneeuw, vanaf maandag in de oostelijke helft meer ruimte voor zonnige perioden.

Zwitserland: Bewolkt en van tijd tot tijd veel sneeuw.


Vandaag:
Met name in de zuidoostelijke helft zwaar tot geheel bewolkt en kleine kans op wat lichte sneeuwval. De wind is matig uit noordelijke richting en zal, zeker in de middag, vlagerig zijn.
Morgen:
Met name in het zuidoosten zwaar, elders licht, bewolkt. In de middag van het noordwesten uit toenemende sluierbewolking, maar het blijft tot tegen de avond droog. De neerslag valt eerst als (mot)regen, maar gaat in de loop van de avond over in sneeuw boven de 1200-1400m.
Zondag t/m Woensdag:
Overwegend wisselend bewolkt en vooral op zondag lokaal veel sneeuw.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.