Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vandaag, maar vooral op zondag veel sneeuw.

1790 - Alpenweer: Vandaag, maar vooral op zondag veel sneeuw. (1)

Vandaag eerst nog grote verschillen, waarbij sneeuw, boven de 800-1200m, in het westelijk Alpengebied valt terwijl in het oosten de zon volop schijnt. Morgen verdwijnt dit verschil en wordt het droger. Maar in het weekend is lokaal veel sneeuw te verwachten vooral in de Zwitserse- en Franse Alpen. Hoeveelheden 10-20cm, met een geringe kans dat deze ook tot 40cm kunnen oplopen.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op donderdag 24 februari 2011.

Wisselvallige dagen, maar ook zeker kans op sneeuw.

Een langgerekt hogedrukgebied ligt de komende periode in de buurt van de Alpenlanden. Maar vandaag, zondag en maandag overheerst lagedrukinvloed. De verschillen zijn dan ook opmerkelijk. Zo hebben we vandaag aan de westflank te maken met een bewolkingszone waaruit er sneeuw, boven de 800-1200m, valt. De sneeuwzone ligt tot tegen Innsbruck, en ten oosten ervan is het droog en overheersen vooral de zonnige perioden. In de loop van vrijdag wordt het droger en lost de bewolkingszone grotendeels op en zien we ook in het westen de zon steeds meer. Dit is echter maar van korte duur want in de loop van zaterdag nadert een volgend sneeuwgebied vanuit het noordwesten. In deze zone ontstaat een klein actief lagedrukgebied boven Bretagne en deze koerst over het zuidwestelijk Alpengebied richting de Middellandse Zee. Hierdoor blijft tot dinsdagochtend veel bewolking aanwezig en valt er van tijd tot tijd sneeuw. De sneeuw valt eerst in het gehele Alpengebied en later vooral in de westelijke skigebieden.
Betrouwbaarheid:
85% van de computer berekeningen geven een overeenkomend beeld. Onzekerheid over de precieze koers van het lagedrukgebied op zaterdagmiddag en het daarbij behorende meest actieve neerslaggebied. De “operationele” run wijkt duidelijk af in hoeveelheid tov het gemiddelde.

Gisteren was er nog geen wolk aan de lucht in Pila op 2517m.

Duitsland: Overwegend veel bewolking en kans op lokaal sneeuw.


Vandaag:
Half, spoedig toenemend naar zwaar tot geheel, bewolkt en sneeuwval boven de 400-800m. De meest oostelijke begrenzing van de neerslag ligt ongeveer ter hoogte van Ulm. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidoostelijk richting.
Morgen:
Licht tot half, in het zuiden meest zwaar, bewolkt en in de ochtenduren lokaal wat lichte sneeuwval boven de 400-800m. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Naar zwaar tot geheel toenemende bewolking gevolgd door regen, in het uiterste oosten mogelijk met IJZEL (zie hiervoor het reisweerbericht). Met name op zondag in het uiterste zuiden sneeuw. Maandag sterke toename van de wind.

Frankrijk: Veel bewolking en lokaal veel sneeuw, met name in het weekend.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw boven de 800-1200m. De is zwak en veranderlijk tussen zuid en noordwest.
Morgen:
Licht, in de middag half, bewolkt. De wind is matig uit noordwestelijke richting en zal behoorlijk vlagerig zijn.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 800-1200m. Met name op zondag kan lokaal 10-20cm vallen.

Italië: Overwegend veel bewolking, vanaf zondag toenemende sneeuwkansen.


Vandaag:
In het westen en uiterste noorden zwaar tot geheel bewolkt en kans op sneeuw, 1-2cm, elders overheersen de zonnige perioden. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Morgen:
Licht to half bewolkt, in het uiterste noorden zwaar bewolkt, maar overwegend droog. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Geleidelijk toenemende bewolking met vooral in het noorden van tijd tot tijd sneeuw, boven de 800m. Op zondag trekt neerslagzone naar het zuiden en is overal sneeuwval mogelijk. Op dinsdag zijn er drogere perioden.

Oostenrijk: Vooral in de westelijke helft lokaal veel sneeuw.


Vandaag:
In het oosten licht, lokaal half, bewolkt en droog. Ten westen van Innsbruck zwaar tot geheel bewolkt met van tijd tot tijd sneeuw. De hoeveelheden liggen tussen de 2-5cm in hogere gelegen locaties tot maximaal 10-15cm verse sneeuw. De wind is matig uit meest noordwestelijke richting.
Morgen:
Met name in de westelijke helft zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd lichte sneeuwval, boven de 800m. In de oostelijke helft licht bewolkt en droog. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Naar zwaar tot geheel toenemende bewolking, gevolgd door regen, of sneeuw boven de 800-1200m. Met name op zondag kan in de westelijke helft lokaal veel sneeuw vallen. Op maandag en dinsdag overwegend veel Stau bewolking met van tijd tot tijd lichte sneeuwval.

Zwitserland: Veel bewolking en in de zuidoostelijke helft veel sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuwval. Lokaal kunnen de hoeveelheden oplopen tot boven de 10cm. De wind is zwak tot matig uit overwegend noordwestelijke richting.
Morgen:
Met name in de zuidoostelijke helft zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd licht sneeuwval. De wind matig uit richtingen tussen noordwest en noordoost, en zal zeker in de middag behoorlijk vlagerig zijn.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1000m. Met name op zondag kan lokaal veel sneeuw vallen. Op maandag en dinsdag overwegend wisselend bewolkt en af en toe lichte sneeuwval in de hoger gelegen gebieden.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.