Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Sterk wisselend omstandigheden.

1776 - Alpenweer: Sterk wisselend omstandigheden. (1)

De verschillende computerbe- rekeningen geven een zeer gevarieerd weerbeeld de komende periode. Op basis van historie, kennis en kunde van de meteorologie is het in dit geval realistisch om uit te gaan van het computermodel dat de afgelopen week het meest consistent is geweest in zijn verwachtingen.

Bewolking aan de zuidflank verdwijnt, maar aan de noordflank ontstaan nieuwe bewolking.

Sneeuw aan de Noordflank, maar grote onzekerheid.

Tot zondag blijft het weerbeeld boven de Alpenlanden bepaald worden door lagedrukgebieden. Hierdoor komt er van tijd tot tijd veel bewolking voor en zal er ook zeker sneeuw gaan vallen. In de afgelopen week kwam de meeste bewolking en sneeuwval in het westen en aan de zuidflank voor de komende dagen lijkt ook de noordflank met sneeuw te maken te krijgen. Een eerste actieve bewolkingszone met sneeuw boven de 800-1200m trekt in de nacht van zaterdag op zondag vanuit het westen binnen. Deze zone verlaat pas op maandagmiddag het oosten van Oostenrijk en een volgende actieve zone met opnieuw sneeuw nadert dan weer vanuit het westen. De grootst sneeuwval zal in het westelijk en noordelijk Alpengebied gaan vallen, het zuidelijk heeft dan duidelijk met drogere omstandigheden te maken.
Betrouwbaarheid:
65% van de computer berekeningen geven een vergelijkbaar drukpatroon weer. De onzekerheid in de modellen is deze winter nog niet eerder zo groot geweest. Minimale verplaatsingen van de druksystemen kunnen in dit geval een veel zonniger weerbeeld geven

Nog wat sluierbewolking in Champéry, maar het tempert de zon nauwelijks.

Duitsland: Veel bewolking, maar ook kans op wat sneeuw.


Vandaag:
De dag begint nevelig met lokaal een enkele mistbank. Overdag is het meest licht tot half bewolkt weer en kans op wat lichte regen en met name in het zuiden en oosten een kleine kans op wat sneeuw. De wind is eerst zwak en veranderlijke, in de loop van de ochtend noordelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt en lokaal een enkele mistbank. In de loop van de ochtend van het westen uit toenemende bewolking, maar het blijft tot middernacht droog. De wind is zwak uit overwegend oostelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Overwegend veel bewolking en van tijd tot tijd perioden met regen of sneeuw. De sneeuwgrens ligt de gehele periode tussen de 400-800m.

Frankrijk: Opnieuw kans op lokaal veel sneeuw de komende week.


Vandaag:
Licht, in de middag half, bewolkt. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Aanvankelijk licht bewolkt, maar geleidelijk van het westen uit toenemende en dikker wordende bewolking. In de tweede helft van de avond kan in het uiterste westen de eerste neerslag, regen of sneeuw boven de 1200m vallen.
Zondag t/m Woensdag:
Overwegend veel bewolking en op sommige dagen met name in het westelijk Alpengebied opnieuw veel sneeuw.

Italië: Steeds meer bewolking kansen op sneeuw.


Vandaag:
Licht, eerst in het noorden half tot zwaar bewolkt. Zwakke noordelijke wind.
Morgen:
Licht, in de middag in het noorden half tot zwaar bewolkt. Zwakke noordelijke wind.
Zondag t/m Woensdag:
Van tijd tot tijd veel bewolking en perioden met sneeuw boven de 800m. Vooral op maandag en woensdag zonnige perioden.

Oostenrijk: Veel bewolking, zondag en dinsdag sneeuwkansen.


Vandaag:
Licht bewolkt en droog, In de tweede helft van de ochtend voor in de hoger gelegen locaties toenemend naar zwaar tot geheel bewolkt en kans wat lichte sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, met in de vroege ochtend lokaal een enkele mistbank. In de middag in het oosten licht tot half bewolkt weer. De wind is zwak tot matig uit veranderlijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Overwegend veel bewolking en perioden met sneeuw. De sneeuwgrens ligt tussen de 500-1000m.

Zwitserland: Bewolking en sneeuw, afgewisseld met enkele zonnige perioden.


Vandaag:
Licht bewolkt en droog, In de tweede helft van de ochtend op de hoger gelegen locaties toenemend naar zwaar tot geheel bewolkt en kans wat lichte sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Eerst licht bewolkt en een enkele mistbank, in de middag van het westen uit toenemende bewolking en in de avond kan in het westen wat lichte sneeuw vallen boven de 1200m.
Zondag t/m Woensdag:
Overwegend veel bewolking en vooral op zondag en dinsdag lokaal veel sneeuw boven de 800-1200m, later 400-800m.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.