Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Toenemende kans op sneeuw.

1757 - Alpenweer: Toenemende kans op sneeuw. (1)

De verschillende computermodellen hebben moeite om de juiste “fit” te vinden met de actualiteit en de verwachting voor de neerslag op de langere termijn. Zekerheid is er wel over de eerste dagen. Vandaag en morgen als vooral de noordflank met veel bewolking en lichte sneeuwval te maken krijgt en later is dit aan de zuidflank

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op vrijdag 11 februari 2011.

Toenemende kans op sneeuw.

De komende dagen zal er in de Alpen een verandering in het weer gaan optreden. De overdadige zonneschijn van de afgelopen dagen laten we achter ons en we maken ons op voor meer bewolking en sneeuwval. Aan de noordflank van de Alpen wordt deze verandering het eerst merkbaar. Vanochtend vroeg zagen we vanuit het noorden de bewolking al dikker worden en er viel al vrij snel regen. Met name in Oostenrijk zal boven de 2000m wat sneeuw kunnen gaan vallen. Dit is wederom niet veel, maar het is in elk geval iets. Op zaterdag zal de stroming naar het zuiden gaan draaien en zien we vooral veel bewolking aan de zuidflank van de Alpen ontstaan. Dit zal gepaard gaan met wat lichte sneeuwval en is vooral in het oosten van de Franse Alpen en de Dolomieten het geval. De sneeuwgrens is daar dan al gedaald naar de 800-1200m, terwijl deze aan de noordflank rond de 1500-1800m ligt. Vanaf maandagavond trekt een bewolkingszone met wat sneeuw van west naar oost over de skigebieden, de hoeveelheden lopen uiteen van 0-5cm.
Betrouwbaarheid:
70% van de computer berekeningen geven een vergelijkbaar drukpatroon weer. Grote mate van onzekerheid in sneeuwlocatie en hoeveelheid.

De zon van gisteren heeft in het Salzburgerland inmiddels plaats gemaakt voor bewolking.

Duitsland: Eerst veel bewolking en kleine kans op sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd wat lichte regen of motregen. Met name in de oostelijke helft kans op wat lichte sneeuwval boven de 1400-1800m. Matige, lokaal vrij krachtige, zuidwestelijke wind.
Morgen:
Licht tot half bewolkt, langs een zone van Groningen tot München geheel en van tijd tot tijd regen en een kleine kans op ijzel of wat lichte sneeuw. Zwakke zuid tot zuidwestelijke wind.
Zondag t/m Woensdag:
Aanhoudend wisselvallig weer met geleidelijk overgang naar meer zonnige perioden.

Frankrijk: Eerst zon, later meer bewolking en sneeuw.


Vandaag:
Licht, in het noorden half, bewolkt. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Vrijwel onbewolkt. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Geleidelijk overgang naar meer bewolking en van tijd tot tijd perioden met regen, of sneeuw boven de 1500m. Vooral op maandag lijkt een actieve neerslagzone vanuit het westen te naderen en kan er boven de 800-1200m wat sneeuw vallen.

Italië: Toenemende bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Licht, in de middag in het noorden lokaal zwaar, bewolkt maar droog. De wind is zeer zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
Aanvankelijk licht, maar in de middag in het noorden zwaar bewolkt en in het oosten kans op wat lichte sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Vooral veel Stau bewolking waaruit het,boven de 800-1200m, licht kan sneeuwen.

Oostenrijk: Wisselende omstandigheden maar ook kans op sneeuw.


Vandaag:
Half tot zwaar bewolkt en in het oosten de grootste kans op wat lichte sneeuwval boven de 2000m. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval boven de 1400m. In de middag in het westen half bewolkt en droog. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
De eerste dagen vooral aan de zuidflank veel bewolking en af en toe wat lichte sneeuw boven de 1000m. Op dinsdag passeert een neerslagzone welke vanaf circa 800m voor wat sneeuw kan zorgen.

Zwitserland: Toenemende sneeuwkansen.


Vandaag:
Overwegend half tot zwaar bewolkt en slechts een kleine kans op lichte sneeuwval boven de 1800m. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Licht, in het zuidoosten half tot zwaar, bewolkt en slechts een kleine kans op lichte sneeuwval boven de 1600m. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Met name in de hoger gelegen gebieden overwegend zwaar bewolkt en af en tot wat sneeuw. Op maandag avond van het westen uit verder toenemende bewolking en mogelijk wat intensievere neerslag en kans op sneeuw boven de 800m. Ook op woensdag is sneeuw mogelijk boven de 1200m.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.