Skip to navigation Skip to main content

Column: Winterzenuwen

17127 - Column: Winterzenuwen (2)

Vorig jaar om deze tijd lag er echt al heel veel sneeuw. De ene dump na de andere dump volgde elkaar op en de beelden vanuit de Alpen wakkerden bij iedereen de wintersportkriebels goed aan. Dit jaar is het weer heel anders. Natuurlijk zijn de webcams de afgelopen maanden ook al een paar keer winters wit geweest, maar de laatste tijd is het angstvallig droog in de Alpen. En daar worden we zenuwachtig van. We? Ja, ik merk het ook om me heen en ik krijg regelmatig de vraag: “Wat denk jij, word het een goede winter?”

Wanneer komt de winter?

“We hebben met kerst een vakantie geboekt in Flachau” hoorde ik afgelopen zondag nog op een verjaardag, “…ik hoop echt dat het goedkomt!”. Door de goede winter van vorig jaar zijn er wellicht weer meer mensen die het “aandurfden” een wintersport te boeken in de kerstvakantie. En laten we eerlijk zijn: als je kijkt naar de afgelopen tien jaar was de kerstvakantie niet de beste periode in de Alpen qua sneeuw. Skiën was meestal prima mogelijk dankzij de vele sneeuwkanonnen, maar een romantisch wit dorp was meer uitzondering dan regel. Is het dan raar dat er nu, ruim 5 weken voor de kerst, nog geen sneeuw ligt? Nee, niet echt als je het mij vraagt.

Wanneer komt de winter?

Winter kom nou!

En de sneeuw dan?

Zo’n 3 weken geleden viel op hoogte in de Alpen, en dan vooral in Zwitserland, een flinke hoeveelheid sneeuw. Dit betekende vooral voor de hoger gelegen skigebieden alvast een eerste laag sneeuw. Verbier opende haar skigebied zelfs eerder door deze sneeuwval. En als je nu naar de beelden uit Verbier kijkt, dan kun je alleen maar heel blij worden. Zelf was ik twee weken geleden in Sölden en ook daar was het op hoogte al echt lekker winter. Een hele normale ontwikkeling voor deze tijd van het jaar: herfstkleuren in het dal en sneeuw op de toppen. En tóch worden we zenuwachtig met z’n allen. We willen zó graag dat de sneeuw komt…

In april ligt er meer sneeuw dan in december

In de herfst krijgen we met z’n allen zin in sneeuw en wintersport en dat begrijp ik maar al te goed: dat heb ik ook! Maar toch, als je naar de statistieken kijkt, dan ligt er april meestal veel meer sneeuw dan in december. En toch zijn de pistes eind maart, begin april vaak opvallend leeg, terwijl we rond de kerstdagen met z’n allen over witte banen in een groen landschap glijden. Mijn tip voor minder zenuwen voor de kerst: boek een wintersport aan het eind van het seizoen, als je de mogelijkheid hebt natuurlijk ;-).

Kou belangrijker dan sneeuw

Maar het belangrijkste voor een geslaagde start van het wintersportseizoen is kou. En de lagere temperaturen komen, net als in Nederland, nu ook in de Alpen. Sinds donderdag/vrijdag draaien in veel skigebieden de sneeuwkanonnen op volle toeren en de productie van kunstsneeuw is begonnen. In de meeste skigebieden kunnen sneeuwkanonnen binnen enkele dagen zorgen voor begaanbare pistes. Dus, zolang het maar koud genoeg blijft, staat niets een goede start van het wintersportseizoen in de weg.

Besneeuwde bomen in Turracher Höhe

Dit willen we natuurlijk het liefst zien de hele winter!

Ondertussen blijven wij sneeuwdansjes doen, want een flink pak sneeuw van moeder natuur is natuurlijk het mooiste dat er is!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.