22 januari 2011 door Kees in 'Reisverslagen''

Anders dan de naam doet vermoeden, was het afgelopen maandag ge-wel-dig skiweer op de Nebelhorn, de huisberg van het Zuid-Duitse Oberstdorf. Weliswaar is het skigebied beperkt, maar de spectaculaire entourage en het overweldigende uitzicht vergoeden veel, zo niet alles.

Genieten van de zon in een strandstoel (Obere Bierewanghütte)

Kanzelwand en Fellhorn

Eerst nog even terug naar de zondag. Toen kozen we voor het skigebied van de Kanzelwand en de Fellhorn, behorend bij Kleinwalsertal. De eerste berg ligt in Oostenrijk, de tweede in Duitsland. In het weekend is het er altijd behoorlijk druk en zondag was daar geen uitzondering op. Extra complicatie was dat het kwik op het hoogste punt (ongeveer 2000 meter) ’s morgens vroeg al ruim 6 graden aanwees. In de plus! Drukte en hoge temperaturen, daar kunnen de pistenbully’s niet tegenop prepareren. Als eerste werden de dalafdalingen snel slechter, aan het begin van de middag waren ook de hoge pistes aan de beurt. Het is echt handig om op zo’n dag met de eerste lift naar boven te gaan en niet te laat af te dalen. Maar ja, je bent ook met vakantie... Bovendien: slechte sneeuw met volop zon, dat kun je gerust second best noemen!

Vanuit Riezlern omhoog

Het skigebied is behoorlijk uitgebreid. Je kunt zowel aan de Oostenrijkse kant (vanuit Riezlern) als aan de Duitse kant (

Pistekaart bestuderen

Voor het totale gebied geldt: bestudeer het pistekaartje van tevoren goed, want de wirwar van pistes en liften heeft iets onoverzichtelijks. Al ben je wel een ontzettende kluns als je hier echt de weg kwijtraakt. Op cruciale punten staan namelijk keurige borden met een duidelijke pistekaart. Voorbeeldje van Duitse en Oostenrijkse gründlichkeit.
Zowel de afdaling naar het dalstation van de Fellhorn als naar Riezlern was zondag een waar slagveld. Als je zenuwachtig wordt van skiërs van uiteenlopende niveaus die allemaal proberen snel te draaien op het midden van de piste, ga dan gewoon met de gondel naar beneden. Aan zijkanten van de toch al smalle piste liggen grote hopen met kunstsneeuw, dus uitwijken is er niet bij. We zijn overigens heelhuids beneden gekomen.

Nebelhorn

Maandag waren de omstandigheden super gunstig! Geen wolkje aan de hemel en op 2000 meter een graad of drie kouder. Daar komt bij dat de Nebelhorn nog iets hoger ligt (bergstation op ruim 2200 meter) dan de Kanzelwand. Enig nadeel is misschien dat je twee keer moet overstappen. Het skigebied bovenin is niet uitgebreid, maar toch zeker de moeite waard. Helemaal bovenin brengt een stoeltjeslift je naar een heerlijke rode piste. Scheuren maar, terug naar het op één na hoogste bergstation. Niet geschikt voor de mindere skiërs is de pittige zwarte afdaling naar het middelstation. Ongeveer op de helft van deze piste kun je met een stoeltjeslift weer terug naar de berg. Als je naar het middelstation doorskiet (eveneens zwart), krijg je opnieuw een steil stuk voor de kiezen. Dit is echter keurig vlak gemaakt en levert daardoor gemiddeld genomen geen problemen op. Althans, totdat je precies op dit steile stuk van de zon in de schaduw terecht komt... Op dat moment wordt er een ernstig beroep gedaan op je intuïtie en je techniek. Gewoon omdat je geen enkel reliëf meer ziet.

Goedkope maaltijd

Maar ach, wat doet het ertoe als je even later van je warme maaltijd geniet op een prachtig bergterras, met uitzicht op de Oostenrijkse Alpen. Vooral als je moet afrekenen, waan je je als zuinige Nederlander een beetje in het paradijs: deze Maultasche met salade kost negen euro!

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

2 jul Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport
1 jul Oostenrijkse taal: deze woorden moet je kennen
29 jun Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt