Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Eerst bewolkt en wat lichte sneeuwval

De eerste dagen overheerst de bewolking en valt er af en toe wat lichte sneeuw. De grootste kans hierop aan de noordflank en in het oostelijk Alpengebied. In het weekend breekt de bewolking, valt er geen neerslag meer en komen en steeds meer opklaringen voor. Wel kan er dan in de nachten mist ontstaan.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op donderdag 20 januari 2011.

Eerst wat sneeuw, later meer zon.

Een lage drukgebied ligt boven Italië en verplaatst zich in zuidoostelijke richting, terwijl een hoge drukgebied de komende week in de omgeving van de Britste Eilanden blijft liggen. Hierdoor staat er vrijwel de gehele periode een noord tot noordoostelijke stroming, waardoor, door Stau, veel bewolking ontstaat. Dit zal met name aan de Noordflank en in het Oostelijke Alpengebied zijn. Er valt van tijd tot tijd wat lichte sneeuw, maar grote hoeveelheden zijn dit niet. Vandaag en morgen trekken wel wat actievere bewolkingszones over waarbij iets meer sneeuw (1-3cm) mogelijk is. Doordat de sneeuwgrens tot in de dalen ligt kan ook hier wat sneeuw vallen. In het weekend zien we steeds meer opklaringen ontstaan en zijn, zeker op de hoger gelegen pistes, weer prima omstandigheden. Ook de eerste dagen na het weekend moet we rekening houden met opklaringen en weinig verse sneeuw. Wel zal er in de nachten gemakkelijk mist kunnen ontstaan.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer.

Aanhoudend sterke tegenstelling tussen het bewolkte oosten en zonnige Badonecchia in het westen.

Duitsland: Aanhoudend wisselend bewolkt en wat lichte sneeuwval.


Vandaag:
In de vroege ochtend lokaal een enkele mistbank. Overwegend zwaar bewolkt en af en toe wat lichte regenbuien, of sneeuwbuien boven de 100-300m. De wind is matig uit noordelijke richting.
Morgen:
Overwegend zwaar bewolkt met richting de Alpen kans op wat lichte sneeuwval. In de ochtend kan het tijdelijk half tot zwaar bewolkt en droger zijn. De wind is zwak tot matig uit noord tot noordoostelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Overwegend veel bewolking en kans op sneeuw, met name op zondag tijdelijk wat zonnigere perioden. In de nachten kan het nevelig worden en lokaal zullen mistbanken ontstaan.

Frankrijk: Slechts gering kans op wat lichte sneeuwval.


Vandaag:
Aanvankelijk licht bewolkt en droog, in de middag half tot zwaar bewolkt en kans op lichte sneeuwval boven de 200-400m. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt en droog, in het noorden kans op zwaar bewolkt weer en af en toe wat lichte sneeuw tot in de dalen. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijke richting. En zal zeker in de hoger gelegen gebied behoorlijk vlagerig kunnen zijn.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Overwegend licht tot half bewolkt weer en vrijwel geen sneeuw. In de dalen zullen in de nacht mistbanken kunnen ontstaan en overdag wat flarden laaghangende bewolking.

Italië: In het westen zonnige perioden in het oosten bewolkt en sneeuw.


Vandaag:
In het westen licht bewolkt, in het oosten zwaar tot geheel bewolkt en af en toe wat sneeuw boven de 200-400m. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
Aanhoudend in de oostelijke helft geheel bewolkt en af en toe sneeuw tot in de dalen. In de westelijke helft licht tot half bewolkt en droog. In de middag neemt vanuit het oosten daar de bewolking wel toe, maar het blijft droog in het westen. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Op zaterdag nog veel bewolking in de oostelijke helft, maar deze trekken in zuidelijke richting weg waarna de zonnige perioden het weerbeeld gaan bepalen. Sneeuw is er in deze periode dan niet meer te verwachten.

Oostenrijk: Van tijd tot tijd lichte sneeuwval.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt met van tijd tot tijd wat lichte sneeuwval tot in de dalen. Aan de zuidflank overwegend half tot zwaar bewolkt en droger. De wind zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
Geheel bewolkt met van tijd tot tijd wat lichte sneeuwval tot in de dalen. De wind zwak tot matig uit noordelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Eerst nog zwaar bewolkt en wat zeer licht sneeuwval, maar op zondag overheersen de zonnige perioden het weerbeeld. Op maandag neemt vanuit het noorden de bewolking weer toe en kan het wat licht sneeuwen.

Zwitserland: Eerste dagen sneeuw.


Vandaag:
In de ochtend licht tot half bewolkt en droog. In de zuidelijke helft op de hoger gelegen gebieden zwaar tot geheel bewolkt en wat zeer lichte sneeuwval. Geleidelijke overal overgaand naar zwaar tot geheel bewolkt met perioden met lichte sneeuwval tot in de dalen. De wind is zwak uit noordelijke richting..
Morgen:
Geheel bewolkt met van tijd tot tijd wat lichte sneeuwval tot in de dalen. De wind zwak tot matig uit noordelijke richting.
Zaterdag t/m Dinsdag:
Overwegend licht tot half bewolkt en droog. Op maandag neemt vanuit het noorden de bewolking weer toe maar het blijft droog.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.