Skip to navigation Skip to main content

Deze 10 Duitse woorden hoor en zie je langs de Autobahn

17039 - Deze 10 Duitse woorden hoor en zie je langs de Autobahn (2)

Soms rijd je over de Duitse Autobahn en dan kom je een woord of bord tegen waar je niets van begrijpt. Wat is in vredesnaam een ‘Autobahnkirche’? En wat is het verschil tussen een LKW en een PKW? In dit weblog hebben we 10 ‘woorden’ die je tegenkomt op weg richting de wintersport voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij je medereizigers straks wat leren wanneer jullie over de Duitse Autobahn rijden.

#1. Baustelle

Je ontkomt er niet aan wanneer je door Duitsland richting de sneeuw rijdt. Om de zoveel kilometer kom je wel weer een ‘Baustelle’ tegen. Een ‘Baustelle’ houdt in dat er werkzaamheden aan de weg plaatsvinden, waardoor er minder rijstroken beschikbaar zijn en de maximumsnelheid lager ligt. In Duitsland is men volop bezig met de rennovatie van het wegennet, met als gevolg om de zoveel kilometer een ‘Baustelle’. Aan het einde van de afzetting staat er vaak een bordje met ‘Wir bauen für Sie’ en dat betekent dat ze voor jou bezig zijn.

#2. Stau

Als gevolg van #1. kun je zomaar eens te maken met krijgen met ‘Stau’. ‘Stau’ is het Duitse woord voor file en ook bij onze oosterburen rijdt het verkeer niet altijd even goed door. Vooral bij de grensovergangen en grote steden zoals Stuttgart en München dien je rekening te houden met ‘Stau’.

Stau op de Duitse Autobahn

#3. Stockende Verkehr

Luister je tijdens de autorit naar de Duitse radio? Na afloop van het nieuws hebben ze het tijdens de verkeersinformatie veelvuldig over ‘Stockende Verkehr’. Je kunt vervolgens enigszins blij zijn dat je niet krijgt te maken met #2., maar het verkeer rijd over een bepaalde afstand helaas wel langzamer in verband met de drukte.
De leukste radiozenders naar de wintersport >

#4. Autobahnkirche

Wie de goden wil verzoeken om niet met #2., #3. en #10. in aanraking te komen, kan altijd even langs de ‘Autobahnkirche’. Een ‘Autobahnkirche’ is een snelwegkerk waar automobilisten een moment van rust en bezinnen kunnen vinden. De snelwegkerken langs de Duitse Autobahn staan open voor ieder geloof.

#5. Autohof

Een ‘Autohof’ is een rustplaats op geringe afstand van de Duitse autosnelweg waar de voorzieningen net wat uitgebreider zijn. Je vindt er niet alleen een tankstation (met goedkopere benzine), maar ook uitgebreider sanitair met douches, vermaak, grotere restaurants, wasserettes en winkels. ‘Autohöfe’ worden vaak gebruikt door vrachtwagenchauffeurs als rustplaats.

#6. Raststätte

Toe aan een koffiestop? Plaspauze? Of wil je de benen gewoon even strekken? Grote kans dat je op een typisch Duitse ‘Raststätte’ terecht komt. Op deze parkeerplaatsen vind je alle voorzieningen waar je naar verlangt. Schone wc’s, een speeltuin en een restaurant waar de kwaliteit van het eten vaak zeer goed is. Door de directe ligging aan de snelweg, betaal je hier vaak net iets meer dan bij een ‘Autohof’.

#7. Sanifair

Wanneer er bij de ‘Raststätte’ staat aangegeven dat men hier sanitaire faciliteiten van ‘Sanifair’ heeft, kun je er zeker van zijn dat de wc’s altijd schoon zijn. De meeste toiletten bij de wegrestaurants in Duitsland zijn in handen van ‘Sanifair’. Daarnaast hanteren ze hier het bekende bonnetjesprincipe. Het bedrag dat je betaalt voor je toiletbezoek, kun je later via het ontvangen bonnetje weer spenderen in de tankshop of het restaurant.

Bonnetjes van Sanifair

#8. LKW en PKW

LKW en PKW, hoe zat het ook alweer? PKW staat voor ‘Personenkraftwagen’, personenauto in het Duits. LKW betekent ‘Lastenkraftwagen’ en hiermee worden vrachtwagens bedoelt.

#9. Maut

Wij vakantiegangers hebben er gelukkig (nog) niet mee te maken in Duitsland: tol. Vrachtwagens dienen echter wel tol te betalen wat ‘LKW-Maut’ wordt genoemd. De grote camera’s die je regelmatig boven de Duitse Autobahn ziet hangen, controleren of de vrachtwagen aan de tolplicht voldoet.

#10. Autowerkstatt

Hopelijk krijg je er nooit mee te maken, ‘Autopanne’. Bij winterse omstandigheden ligt een kapotte accu echter zomaar op de loer. Vaak zit er dan niets anders op dan de ADAC, de Duitse wegenwacht, te bellen of om een ‘Autowerkstatt’ op te zoeken. Een ‘Autowerkstatt’ is een autogarage waar ze je snel weer van een pruttelende ‘Auspuff’ of ster in je ‘Windschutzscheibe’ af kunnen helpen.

Eenmaal op de plaats van bestemming? Deze 16 Duitse woorden moet je weten tijdens de wintersport >
Deze 10 Duitse woorden betekenen dan weer heel iets anders dan je zou verwachten >

Open motorkap wegens autopech tijdens de wintersport

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.