21 januari 2011 door Thijs in 'Opmerkelijk''

Al jaren hebben wij geen landgenoot meer die mee doet aan de wereldbeker alpineskiën, laat staan om de medailles. Of toch wel? Marcel Hirscher is de zoon van een Oostenrijkse vader en een Nederlandse moeder. Hè hè, hebben wij ook eindelijk weer wat om te juichen! Want skiën dat kan hij wel, getuigen zijn goede resultaten de afgelopen weken.

Even kennis maken

Marcel Hirscher is op maart 1989 geboren in het Oostenrijkse Annaberg-Lungötz. Als zoon van een skileraar kreeg Hirscher het skiën met de paplepel ingegoten. Op 3-jarige leeftijd kwam hij al als een volleerd alpineskiër naar beneden. Als kind kwam hij nog geregeld in Nederland maar nu zijn carrière in een stroom-versnelling is geraakt is hij ons land uit het oog verloren. De faciliteiten in Oostenrijk zijn daar simpelweg te goed voor. Het Nederlands verstaat hij nog wel, maar tijdens interviews geeft hij liever antwoord in het Duits. Toch jammer dat hij er niet voor gekozen heeft om voor ons land uit te komen!

Succes

Want succesvol is hij. Hij stond jaren te boek als het grootste skitalent van Oostenrijk en inmiddels heeft hij de hooggespannen verwachtingen ingelost. Bij de jeugd is hij diverse malen wereldkampioen geworden, vervolgens stond niets hem meer in de weg om als 18-jarige jongen deel te nemen aan de wereldbeker alpineskiën. Daar ging het direct ook boven verwachting, met als hoogtepunt zijn eerste overwinning december 2009 in Val d’Isère. De volgende stap was logischerwijs de Olympische Spelen. In een voor Oostenrijk belabberd verlopen Spelen was Hirscher het lichtpuntje met een 5e en een 4e plaats, een fractie verwijderd van het brons.

Slalomspecialist

De specialiteit van de flamboyante Hirscher is de slalom, al kan hij op de reuzenslalom ook behoorlijk mee komen. De schwung zat er van jongs af aan al in, terwijl zijn leeftijdsgenoten nog in een pizzapunt naar beneden kwamen, ging hij op 3-jarige leeftijd al doodleuk parallel naar beneden. Vader Ferdinand, die ooit nog les gaf op de kunststofbaan in Huizen, herkende het talent direct. Sindsdien is hij zijn persoonlijke begeleider die de wind zo nu en dan uit de zeilen haalt, het blijft een jongen van 21.

The sky is the limit

En de rek is er nog lang niet uit. Volgens de Oostenrijkse pers is hij degene die de komende jaren voor het succes moet gaan zorgen. Hirscher zelf blijft nuchter onder alle loftuitingen en verwachtingen. De rustige slalomspecialist is maar met één ding bezig, zo snel mogelijk tussen de poortjes door richting ziel. En niets of niemand houdt hem daar van af. Net als voor Oostenrijk is Marcel Hirscher Nederlands hoop in bange ski dagen!

Afgelopen week behaalde Hirscher een 2e plaats in de Lauberhorn slalom in Wengen, een week daarvoor was hij ook al 2e in Adelboden.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen