Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Kans op verse sneeuw

Rond een hogedrukgebied wordt in een noordoostelijke stroming koudere lucht aangevoerd. De sneeuwgrens daalt tot in de dalen en er gaat van tijd tot tijd verse sneeuw vallen. Eerst voornamelijk aan de noordflank en in het oosten, later in de week ook in het westen.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op woensdag 19 januari 2011.

Kouder weer en sneeuw.

Rond een hoge drukgebied, nabij de Britse Eilanden, wordt met een noordoostelijke stroming bewolking en koudere lucht aangevoerd. Met name aan de noordflank en in het oosten komt veel bewolking voor en er valt sneeuw boven de 400-800m. Vandaag komen in het westelijk Alpengebied nog opklaringen voor en blijft het droog. In de komende dagen zal ook daar de bewolking verder toenemen en zijn er perioden met sneeuwval. De komende dagen daalt de sneeuwgrens tot in de dalen, zodat overal wat verse sneeuw kan vallen. De grootste hoeveelheden zijn aan de noordflank en in het oostelijk Alpengebied te verwachten, waarbij de hoeveelheden tussen de 3-8cm kunnen uitkomen. Met name op zaterdag is het tijdelijk wat droger en zijn er zonnige perioden, maar op zondag neemt opnieuw de bewolking toe en valt weer wat verse sneeuw.
Betrouwbaarheid:
80% van de computer berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer. Onderlinge verschillen in de hoeveelheid verse sneeuw blijven de gehele periode aanwezig.

Duitsland: Overwegend veel bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt, met van tijd tot tijd regen welke gedurende de dag overgaat in sneeuw boven de 600m. De wind is matig uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Overwegend zwaar bewolkt maar in de ochtend in het westen half bewolkt en komt nevel en/of mistbanken voor. Lokaal in kan in het oosten wat lichte regen, of sneeuw boven de 300m vallen. In de loop van de ochtend van het noordwesten uit geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 300m. De wind is zwak en variabel, in de middag matig uit noordelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Overwegend veel bewolking en kans op sneeuw, op zaterdag en zondag tijdelijk wat zonnigere perioden.

Frankrijk: Toenemende kans op wat lichte sneeuwval.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt. De wind is matig uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Aanvankelijk licht bewolkt en droog, in de middag half tot zwaar bewolkt en kans op lichte sneeuwval boven de 600-900m. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Geleidelijk steeds meer bewolking gevolgd door wat sneeuwval. Vanaf zondag breekt de bewolking, wordt het droger en zijn er zonnigere perioden.

Italië: Geleidelijk meer bewolking en sneeuw,


Vandaag:
Licht bewolkt en droog. In de middag vooral in de Dolomieten geheel bewolkt en verse sneeuw boven de 600-1200m, later 300-600m. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Morgen:
In het westen licht bewolkt, in het oosten zwaar tot geheel bewolkt en af en toe wat sneeuw boven de 200-400m. In de middag overal zwaar tot geheel bewolkt. De wind is zwak uit noordelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Eerst overwegend veel bewolking en van tijd tot tijd sneeuw. Vanaf zondag geleidelijk droger en meer zonnig perioden.

Oostenrijk: Toenemende sneeuwkans, lager temperaturen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt met perioden met sneeuw boven de 600m. De wind is noordwestelijk en is zwak tot matig.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt met van tijd tot tijd wat lichte sneeuwval tot in de dalen. De wind zwak uit noordelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd lichte sneeuwval, op zaterdag tijdelijk droger. Op zondag wisselend bewolkt en maandag opnieuw sneeuw.

Zwitserland: Meer bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt, geleidelijk toenemend naar zwaar bewolkt en af en toe wat sneeuw boven de 600-1000m, later 300-600m. De wind is matig en vlagerig uit het noordwesten.
Morgen:
In de ochtend licht tot half bewolkt en droog. Geleidelijk overgaand naar zwaar tot geheel bewolkt met van tijd tot tijd wat lichte sneeuwval tot in de dalen. De wind zwak uit noordelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Overwegend wisselend bewolkt en van tijd tot tijd perioden met lichte sneeuw. Vooral op zondag breekt de bewolking, is het droog en zijn er zonnige perioden.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.