Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste zoete wintersportgerechten

16836 - De lekkerste zoete wintersportgerechten (1)

Op wintersport gaan betekent niet alleen genieten van de sneeuw en pistes, maar ook van heerlijk eten. Wintersporten kost energie en die energie moet weer worden aangevuld. De calorieën verbrand je toch wel, dus een goed excuus om je te buiten te gaan aan allerlei typische wintersportgerechten . Er is veel keus op het gebied van hartig, maar ook qua zoet. Van Apfelstrudel tot Tiramisu, in de Alpen kun je als zoetekauw volop genieten! In dit weblog heb ik de lekkerste zoete wintersportgerechten op een rijtje gezet.

#1. Kaiserschmarrn

Deze Oostenrijkse ‘in stukjes gesneden pannenkoek’ is favoriet bij jong en oud. Kaiserschmarrn is niet alleen lekker als lunch, maar ook als toetje. De pannenkoek is heerlijk luchtig, vaak gemaakt met rozijnen en geserveerd met appelmoes, poedersuiker en vruchtencompote.

#2. Tarte aux Myrtilles

Wanneer je op wintersport gaat naar een van de skigebieden in de Savoie Mont Blanc, zoals Les Portes du Soleil of Les Sybelles, dan kun je een heerlijk taartje bestellen. Tarte aux Myrtilles is een friszuur bosbessen gebakje dat perfect bij een kopje koffie past.

#3. Apfelstrudel

Als je met de eerste lift omhoog bent gegaan, dan is het rond 10/11 uur tijd voor een korte pauze. Even een kop koffie of warme chocolademelk en natuurlijk een vers stuk Apfelstrudel. Uiteraard met vanillesaus en een flinke dot slagroom. Ideaal om weer even op krachten te komen.

16836 -  (4)

#4. Vermicelles

Vermicelles is een zoete specialiteit uit Zwitserland. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op spaghetti en wordt gemaakt van tamme kastanjes gemixt met suiker, vanille, boter en Kirsch. Eigenlijk een herfstgerecht, maar dankzij de populariteit het hele jaar verkrijgbaar.

#5. Crêpe

Met Nutella, banaan, naturel of rood fruit… Wat je ook als vulling kiest, een echte Franse crêpe smaakt altijd fantastisch! Deze flinterdunne pannenkoek is een specialiteit uit het land en het ideale tussendoortje op de piste.

#6. Topfenstrudel

Op veel Oostenrijkse menukaarten zie je naast de bekende Apfelstrudel ook de Topfenstrudel staan. Veel wintersporters kiezen voor de appelvariant, maar als je gek bent op cheesecake, dan moet je dit gebakje echt eens proberen. De buitenkant is gemaakt van hetzelfde deeg als de Apfelstrudel, de binnenkant bestaat uit een mengsel van kwark en rozijnen. Heerlijk met vanillesaus!

16836 -  (5)

#7. Tiramisu

Een wintersport in Italië is niet compleet zonder Tiramisu. Het dessert is wereldwijd bekend en ontzettend populair. Heerlijk na een lunch op de piste of ’s avonds na het diner.

#8. Kniekiechl

Kniekiechl is een traditioneel gerecht uit de Zuid-Tiroler keuken en een onbekende in deze lijst. Deze gefrituurde beignet heeft iets weg van een donut en wordt geserveerd met slagroom, poedersuiker en jam.

#9. Schwarzwälder Kirsch

In Duitsland zijn ze meesters in het maken van taarten. Een van de bekendste is de Schwarzwälder Kirsch. De taart wordt gemaakt van chocoladecake, chocolade, room, kersen en Kirsch. Een machtig gebakje, maar óh zo lekker!

16836 -  (6)

#10. Crème Brûlée

Een vakantie naar Frankrijk is niet compleet zonder Crème Brûlée. Crème Brûlée is een romig dessert met een krokant gekarameliseerd suikerlaagje. De eerste hap is altijd weer een feestje!

#11. Birchermüesli

Lekker eten op wintersport begint al bij het ontbijt. Veel hotels in de Alpen serveren Birchermüesli. Deze ‘overnight oats’ vinden hun oorsprong in Zwitserland. Het ontbijtgerecht is gezond en voedzaam. Birchermüesli bestaat onder andere uit havermout, noten en fruit.

#12. Germknödel

Knödels vind je in Oostenrijk in allerlei soorten, maten en smaken. De Germknödel is de zoete variant. Deze witte deegbal heeft qua uiterlijk iets weg van een broodje bapao, maar is gevuld met pruimencompote. Het is een perfect tussendoortje en smaakt ook zeer lekker als lunch. De Germknödel wordt geserveerd met vanillesaus en maanzaadsuiker.

16836 -  (7)
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.