Skip to navigation Skip to main content
Skigebied Snow Space Salzburg gondel Shuttleberg

Hoe ver het rijden is naar een skigebied vanuit Nederland, zegt niet altijd iets over hoe de bereikbaarheid is. Vaak voeren de laatste kilometers over kronkelige bergwegen, waarop het zeker op wisseldagen behoorlijk druk kan zijn. Veel mensen vinden het niet prettig om eerst nog twintig haarspeldbochten te moeten rijden. Gelukkig hoeft dat ook niet! Kijk bijvoorbeeld eens naar een van deze skigebieden dicht bij de snelweg.

Skigebieden dicht bij de snelweg voor je wintersport

Veruit de meeste wintersporters kiezen voor de auto als type vervoer van en naar de skigebieden. Je kunt je eigen vertrektijden bepalen, er kan van alles mee en onderweg kun je pauzeren wanneer je maar wilt. Klein nadeel: bergwegen. Rijden in de bergen, helemaal in de sneeuw, is iets waar veel mensen ontzettend tegenop zien. Het is geen dagelijkse bezigheid en met misselijke passagiers is het helemaal geen pretje. De oplossing? Wintersport in een van de skigebieden dicht bij de snelweg. Simpel afslaan en al na een paar minuten je skibestemming bereiken. Skigebieden dicht bij de snelweg vind je in Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Duitsland. Hieronder een aantal tips.

Wintersport met de auto in skigebieden dicht bij de snelweg

Flachau (Snow Space Salzburg)

Flachau vormt samen met St. Johann im Pongau - Alpendorf en Wagrain het skigebied Snow Space Salzburg (onderdeel van de Salzburger Sportwelt en Ski amadé). Het gezellige wintersportdorp ligt op zo'n 993 km rijden vanaf Utrecht, vlak bij de snelweg. Wanneer je afslag 66 neemt vanaf de snelweg A10, is het nog een kleine 3 km en 5 minuten rijden. Tijdens je wintersport kun je skiën op ruim 210 km aan pistes, volop genieten van lekker eten in de 85 berghutten en na afloop een drankje drinken in de gezellige après-ski. De Hofstadl is een begrip en avond na avond gezellig. Skitip: de Hermann Maier Tour.

Flachau is een van de skidorpen dicht bij de snelweg

Saint-Gervais-les-Bains (Evasion Mont-Blanc)

Het romantische skidorpje Saint-Gervais-les-Bains ligt op een kleine 1000 km rijden van Utrecht. Wie op zoek is naar skigebieden dicht bij de snelweg is hier aan het juiste adres. Nadat je afslag 21 hebt genomen op de A40 richting de Mont-Blanc Tunnel, is het nog 6,5 km rijden naar Saint Gervais. Het sfeervolle plaatsje staat al meer dan 100 jaar bekend als kuuroord en biedt toegang tot de pistes van het skigebied Evasion Mont Blanc. Met ruim 445 km aan afdalingen kun je elke dag de mooiste tochten skiën. Houd er wel rekening mee dat er vanuit het dorp slechts één gondel omhoog gaat het skigebied in en dat je alleen via een rode dalafdaling terug kunt skiën. 

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Op zoek naar een skigebied dicht bij de snelweg? SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental hoort zeker in dit rijtje thuis. Het dorpje Söll ligt op slechts 900 km rijden vanaf Utrecht, op 12,7 km afstand van afslag 6 Kufstein-Süd. Nog wel een paar kilometer sturen, maar geen bergpassen om er te komen. SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental is met 270 km aan pistes een van de grootste skigebieden van Oostenrijk. Eigenlijk voelt iedere skiër of snowboarder zich hier thuis. Er zijn ontzettend veel knusse berghutten, goede skischolen met Nederlandssprekende skileraren en leuke skitochten zoals de SkiWelt Tour en KitzSkiWelt Tour. Bovendien is de SkiWelt met allerlei leuke funpistes en uitgebreide kinderlanden ideaal voor een wintersport met kinderen.

Wintersport skigebied SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Fügen

Als je van de A12, de Inntal Autobahn, de afslag neemt naar het Zillertal, is het nog iets minder dan 8 km rijden naar Fügen. Hier kun je skiën op de pistes van het familievriendelijke skigebied Spieljoch en in Hochzillertal Hochfügen. Samen goed voor 114 km aan pistes en te skiën met dezelfde skipas. Fügen is een knus dorpje met allerlei fijne accommodaties, een handjevol winkeltjes en restaurants. Ook vind je er mogelijkheden voor gezellige après-ski na afloop van de skidag. Vanaf Utrecht is het 931 km rijden naar het skidorp.

Skiën in skigebieden dicht bij de snelweg

Bardonecchia

Een skigebied dicht bij de snelweg in Italië? Bardonecchia ligt op 1107 km rijden vanaf Utrecht, op slechts 2,4 km van snelwegafslag 11. Het skigebied telt ruim 100 km aan pistes, verdeeld over de twee sneeuwzekere skigebieden Jafferau en Colmion-Les Arnauds & Melezet. Bardonecchia is nog niet ontdekt door de grote massa, waardoor het hier zelfs in het hoogseizoen nooit echt druk is. Het skigebied is ontzettend veelzijdig en biedt voor ieder wat wils. 

Quarten (Flumserberg)

Op zoek naar een skigebied in Zwitserland dicht bij de snelweg? Vanaf Utrecht is het zo'n 850 km rijden naar Quarten. Dit dorp ligt aan de Walensee, op 4,6 km rijden van afrit 47 (A3) en biedt via een gondel toegang tot de ruim 65 km aan pistes van het skigebied Flumserberg. Je kunt ook overnachten in het gelijknamige dorpje Flumserberg. Dit ligt op zo'n 11 km van de snelweg, maar om er te komen moet je wel wat haarspeldbochten overwinnen.

Sonnenkopf

Een skigebied dicht bij de snelweg én op minder dan 900 km rijden vanaf Utrecht? Maak kennis met Sonnenkopf, het onbekende 'broertje' van Ski Arlberg. Het is zo'n 860 km rijden naar het skigebied. De gondellift naar de Sonnenkopf zie je al liggen vanaf de snelweg S16 die uit de richting Bregenz komt. Je neemt de afslag en staat direct op de parkeerplaats. Sonnenkopf is een super familievriendelijk skigebied met ongeveer 30 km aan pistes. Er zijn een aantal knusse berghutten voor een pauze tussendoor en na afloop van de skidag kun je gezellig iets drinken in de Kelo-Bar bij het dalstation van de gondel.

Skigebied aan de snelweg Sonnenkopf

Bergeralm

Wie weleens over de Brenner Autobahn is gereden richting Italië, heeft de liften en pistes van het skigebied Bergeralm bij Steinach am Brenner vast zien liggen. Het skigebied is met bijna 30 km aan pistes niet bepaald groot, maar biedt desondanks voldoende uitdaging en afwisseling. De skiroute onder de gondelbaan zie je vanaf de snelweg liggen en deze is flink steil. Bergeralm ligt niet ver van Innsbruck, op 920 km rijden vanaf Utrecht en op 5,5, km van afslag 19 op de A13.

Skigebied bij de snelweg Bergeralm
© Kees Diamant

Tiroler Zugspitz Arena

De Tiroler Zugspitz Arena is een van de skibestemmingen waar je geen vignet Oostenrijk voor nodig hebt. De skiregio wordt gevormd door meerdere kleine skigebieden, samen goed voor zo'n 140 km aan pistes. Hoewel de dichtstbijzijnde snelweg op bijna 23 km afstand ligt, zijn dorpen zoals Bichlbach, Lermoos, Ehrwald en Berwang wel makkelijk te bereiken. De snelweg A7 in Duitsland gaat bij Füssen over in de brede secundaire weg B179 richting de Fernpass. De dorpen liggen direct aan deze weg. Houd er wel rekening mee dat het soms erg druk kan zijn richting de Fernpass. 

Ehrwald Tiroler Zugspitz Arena

Ook deze skigebieden liggen dicht bij de snelweg:

  • Stubaital: dit wintersportdal licht dicht bij Innsbruck én dicht bij de snelweg. Het is slechts 2 km rijden naar het eerste dorp in het dal vanaf afslag 10 op de A13.
  • Filzmoos: als je afrit 60 neemt op de A10, dan is het nog een kleine 11 km rijden naar het dorp.
  • Via Lattea: Sauze d'Oulx ligt op 7,4 km rijden van de A32/E70.
  • Eben im Pongau: ligt vrijwel naast de A10. Op 1 km afstand van afslag 60-Eben.
  • Montafon: vanaf de A14 die vanaf Bregenz komt, neem je de afslag 61. Na een kleine 11 km sta je in Schruns.
  • Hochoetz: vanaf de A12 vanuit Innsbruck is het slechts 6 km rijden naar het dorpje Oetz waar de gondellift je naar dit skigebied brengt.
  • Katschberg: het is slechts 7,5 km rijden vanaf de snelweg A10 naar het skigebied.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.