Skip to navigation Skip to main content
Skiën Oberstdorf

Een wintersport in Zuid-Duitsland wordt steeds populairder. Hier kun je nog voor een prima prijs met de hele familie op wintersport en heb je veelal niet met grote druktes te maken. Bovendien zijn de skigebieden in Zuid-Duitsland een stuk groter dan je denkt! Vaak maakt de skipas deel uit van een grote regio, waardoor je ook nog een dag ergens anders kunt gaan skiën. Moderne kunstsneeuwinstallaties en nieuwe liften tillen het skiniveau naar een nog hoger plan. In dit artikel hebben we de 10 grootste skigebieden in Zuid-Duitsland op een rijtje gezet die volledig aaneengesloten zijn.

1. Winklmoosalm-Steinplatte: 42 km aan pistes

Voor veel wintersporters zal het een verrassing zijn dat de Winklmoosalm-Steinplatte bij Reit im Winkl op één staat in deze lijst met de grootste skigebieden van Zuid-Duitsland. Toch is dit met ruim 42 km aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied van Zuid-Duitsland. Het gebied ligt voor een deel in Oostenrijk en is zeer veelzijdig. Het is erg familievriendelijk, er is een divers aanbod van pistes en er zijn tal van langlaufloipes en wandelroutes. De pistes overbruggen maximaal 870 meter hoogteverschil en reiken tot 1860 meter hoogte. Ook is er een uitgebreid snowpark met funslope en leuke skihutten vind je in de vorm van de Rosshütte, Almstüberl, Stallenalm en Möseralm.

Winklmoosalm Steinplatte is het grootste aaneengesloten skigebied in Zuid-Duitsland
© Bergbahnen Steinplatte

2. Balderschwang: 41 km aan pistes

In Balderschwang is het ¾ jaar winter en ¼ jaar koud’, beweerde een minister in 1836. Het is inderdaad waar dat deze bestemming over een bijzonder microklimaat beschikt, wat garant staat voor veel sneeuw. 13 skiliften ontsluiten samen 41 km aan pistes en er zijn 8 authentieke berghutten. Het skigebied is geliefd bij een breed publiek en er komen hier zelfs freerideliefhebbers en skiteams om te trainen. Het wintersportaanbod van Balderschwang wordt compleet gemaakt door een snowtube parcours, een rodelbaan en een avondpiste.

Pistekaart Balderschwang
© Balderschwang

3. Garmisch Classic: 40 km aan pistes

Garmisch-Partenkirchen is één van de meest bekende skibestemmingen van Duitsland en heeft ook één van de grootste skigebieden. Door de aansluiting van de Hausberg, Kreuzeck en Alpspitze is het skigebied Garmisch Classic met 40 kilometer aan pistes ontstaan. Ieder type skiër voelt zich hier thuis. Kinderen leren skiën in het kinderland bij het bergstation van de Hausbergbahn gondel, terwijl ervaren wintersporters zich direct aan de beroemde Kandahar afdaling wagen. Voor après-ski moet je bij de Drehmöser 9 of Kandahar 2 zijn. Een dagje skiën op de sneeuwzekere Zugspitze behoort in Garmisch ook tot de mogelijkheden.

Garmisch Classic is een van de grootste skigebieden van Zuid-Duitsland
© Bayerische Zugspitzbahn Bergbahn AG

4. Kanzelwand-Fellhorn: 34 km aan pistes

Op de Kanzelwand-Fellhorn bij Oberstdorf ski je vanuit Duitsland zo de Oostenrijkse grens over. Je hebt 34 kilometer aan pistes tot je beschikking die tot maximaal 1957 meter reiken. De twee dalafdalingen zijn beide heerlijk om te skiën en ze zijn voor de doorsnee wintersporter prima te doen. Er zijn ook twee snowparks: het Fellhornpark voor beginners en het Crystal Ground Snowpark voor ervaren freestylers bij de Kesslerlift. Ook is er een 800 meter lange funslope vlakbij het Fellhorn middenstation. Door de aanleg van de Bierenwangbahn is er inmiddels geen sleeplift meer te bekennen op de Kanzelwand-Fellhorn.

Pistekaart Oberstdorf Kleinwalsertal skigebied
© Oberstdorf Kleinwalsertal

5. Brauneck: 34 km aan pistes

Brauneck ligt op niet al te grote afstand van München, langs de rivier de Isar. Het skigebied ligt te midden van een prachtig landschap en is ook bij locals zeer populair. Toch zie je de drukte in het skigebied met 34 kilometer aan pistes vaak niet terug. Zowel families als ervaren skiërs zullen zich hier vermaken. Er zijn maar liefst drie speciale gedeeltes voor kinderen, waar zij kunnen spelen en leren skiën. Voor gevorderden is er de uitdagende, zwarte ‘Weltcupabfahrt’. Honger hoef je hier ook niet te lijden, met maar liefst 16 berghutten is er altijd een pauzeplek binnen handbereik.

Skigebied Brauneck pistekaart
© Brauneck und Wallbergbahnen GmbH

6. Oberjoch: 32 km aan pistes

Oberjoch is een gemoedelijk skigebied en behoort met 32 kilometer aan pistes tot de grootste aaneengesloten skigebieden van Zuid-Duitsland. Het Allgäuer skigebied is zeer overzichtelijk en geliefd bij families. Door de weidse opzet voelt Oberjoch groter aan dan het in werkelijkheid is. Vrijwel alle sleepliften zijn hier inmiddels vervangen door moderne stoeltjesliften. Iedere donderdag is het van 17:30 tot 21:00 uur mogelijk om te avondskiën. In het Oberjoch Funpark bij de Islerbahn kunnen de echte waaghalzen zich uitleven. Berghutten zijn er ook genoeg, de Erdinger Urweisse Alp, Moorhütte, Ochsenalpe en Meckatzer Sportalp zijn stuk voor stuk gezellige adressen.

Oberjoch is een van de grootste skigebieden van Zuid-Duitsland
© BERGBAHNEN HINDELANG-OBERJOCH AG

7. Sudelfeld: 31 km aan pistes

Skigebied Sudelfeld is de afgelopen jaren flink in ontwikkeling en er zijn onder andere allerlei skiliften vernieuwd. Ook zijn er tal van moderne sneeuwkanonnen bijgekomen om het skigebied ook tijdens mindere winters sneeuwzeker te kunnen houden. Sudelfeld beschikt over 31 kilometer aan pistes die tot een hoogte van 1563 meter reiken. Voor kinderen is er bij het dalstation van de Waldkopfbahn het SNUKI-kinderland. Onder gevorderde skiërs is de pittige, zwarte Rosengasse afdaling geliefd.

Pistekaart skigebied Sudelfeld
© Sudelfeld

8. Zugspitze: 20 km aan pistes

Het skigebied van Duitslands hoogste berg, de Zugspitze, beschikt over een pisteaanbod van 20 kilometer en hoort daarmee thuis in deze lijst met grootste skigebieden in Zuid-Duitsland. De brede pistes liggen tussen de 2000 en 2720 meter en zijn hierdoor zeer sneeuwzeker. Jong en oud kan zich uitleven op de Zugspitzplatt, die bereikbaar is via de Zugspitzbahn. Ook voor niet-skiërs is een uitstapje naar de 2962 meter hoge Zugspitze een absolute aanrader.

Zugspitze Zuid-Duitsland skigebied

9. Spitzingsee-Tergernsee: 20 km aan pistes

Skigebied Spitzingsee-Tegernsee ligt bij twee bergmeren en biedt 20 kilometer aan skiplezier. De pistes liggen tussen de 980 en 1580 meter en overbruggen voor Duitse begrippen best wat hoogteverschil. Op de pistes van de Stümpfling voelen beginners zich thuis en meer ervaren wintersporters trekken richting de (zwarte) pistes van de Rosskopf. Ook is er een funslope op de Unteren Firstalm. 

Spitzingsee in top 10 grootste skigebieden Zuid-Duitsland
© Alpenbahnen Spitzingsee GmbH

10. Hündle – Thalkirchdorf: 19 km aan pistes

We sluiten deze lijst met de top 10 grootste skigebieden in Zuid-Duitsland met Hündle - Thalkirchdorf bij Oberstaufen. Dut skigebied is makkelijk bereikbaar en wordt steeds moderner. Een 8-persoons gondel brengt je naar de Hündle, vanwaar het skigebied met 19 kilometer aan pistes aan je voeten ligt. De brede afdalingen zijn niet al te lastig en hierdoor ook prima geschikt voor kinderen. In de omgeving van Oberstaufen liggen nog drie andere skigebieden waar je naar uit kunt wijken.

Hündle Talkirchdorf Zuid-Duitsland
© Hündle GmbH & Co. KG
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.