Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Overal sneeuwkansen, pas later meer zon.

Vandaag trekt een bewolkingszone met sneeuw, boven de 1200, naar het oosten weg. Daarna krijgen we tijdelijk met wat opklaringen te maken. De noordflank van de Alpen blijft de komende dagen gevoelig voor veel bewolking en sneeuwval. Aan de zuidflank en in de Franse Alpen zijn meer zonnige perioden aanwezig.

Sneeuwval tussen 07 en 13 uur op maandag 10 januari 2011.

Goede sneeuwkansen aan west- en noordflank van de Alpen.

Vooral vandaag, maar ook nog morgen is de invloed van een lagedrukgebied boven de Alpenlanden goed merkbaar. Zo is er eerst veel bewolking en er valt vooral in de westelijke helft sneeuw, boven de 1200m. Hoeveelheden lopen uiteen van 5 tot lokaal 15cm. Na het wegtrekken van de sneeuw klaart het op vanuit het westen. Dinsdagavond nadert een volgende bewolkingszone met opnieuw sneeuw vanuit het westen. Woensdag en donderdag zijn vergelijkbare dagen met veel bewolking en neerslag. Op woensdag nemen de neerslagkansen voor het zuidelijk Alpengebied af omdat een hogedrukgebied dichterbij komt. Het wordt daar droger en er is ruimte voor de zon, maar in het noorden zullen van tijd tot tijd bewolkingszones met neerslag over blijven trekken.
Betrouwbaarheid:
85% van de berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer. Neerslag geeft enige onzekerheid.

De zon breekt al langzaam door de bewolking in Tignes.

Duitsland: Opnieuw sneeuwkansen in de Duitsland.


Vandaag:
In het oosten zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd lichte sneeuwval, in het westen licht tot half bewolkt en droog. De wind is zwak noordwestelijk en in de middag zuidelijk.
Morgen:
Licht tot half bewolkt, en kans op een lokale mistbank. In de ochtend van het westen uit opnieuw sneeuw boven de 800-1200m. Hoeveelheden 3-5cm. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting en neemt tijdens de neerslag toe naar matig tot vrij krachtig. Er komen sterke windstoten voor tot 70km/u, waardoor in combinatie met sneeuw hinder zal optreden.
Woensdag t/m Zaterdag:
Aanhoudend wisselvallig weer met van tijd tot tijd lichte regen of sneeuw. Pas in de tweede helft van de week geleidelijk droger en meer ruimte voor de zon.

Frankrijk: Eerst lokaal veel sneeuw, maar geleidelijk meer zon.


Vandaag:
Naar het oosten wegtrekkende sneeuwval boven de 1200m. De hoeveelheden op de hoger gelegen pistes kunnen tot 15cm oplopen. De gehele dag blijft de westflank door stau bewolking aanwezig. De wind is zwak tot matig en komt eerst uit noordwestelijk in de middag uit zuidelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, en kans op een lokale mistbank. In de vroege ochtend van het westen uit toenemende bewolking en opnieuw sneeuw boven de 800-1200m. Hoeveelheden 10-15cm. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting en neemt tijdens de neerslag toe naar matig.
Woensdag t/m Zaterdag:
Woensdag nog veel bewolking en sneeuwkansen, daarna meer invloed hogedrukgebied en krijgen zonnige perioden de overhand.

Italië: Eerst veel bewolking, later meer opklaringen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1500m. Laat in de middag wordt het vanuit het westen droger en breekt de bewolking. De wind is zwak uit zuidelijke richting in de middag vanuit het noordwesten.
Morgen:
Licht tot half bewolkt. In de ochtend van het westen uit toenemend naar geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuwval boven de 1200m. De grootste hoeveelheden in de Aosta Dal en Trentino gebieden. De wind is zwak en veranderlijk, in de middag noordwestelijk.
Woensdag t/m Zaterdag:
Eerst veel bewolking en lichte sneeuwval. Vanaf morgen geleidelijk droger en meer opklaringen, met uitzondering van de noordflanken van de hoogste bergtoppen. In de dalen kan mist en/of laaghangende bewolking aanwezig blijven.

Oostenrijk: Overwegend veel bewolking en opnieuw verse sneeuw.


Vandaag:
Lokaal eerst nog mistbanken. Overwegend zwaar tot geheel bewolkt met af en toe sneeuw boven de 800-1200m. De wind is zwak en veranderlijk.
Morgen:
Half tot zwaar bewolkt en droog. Rond het middaguur zal in Tirol de eerste sneeuw boven de 800-1200m vallen, en geleidelijk naar het oosten wegtrekken. De wind is zwak uit zuidelijke richting, in de middag uit zuidelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Woensdagochtend perioden met zon en droog, maar in de middag toenemende bewolking gevolgd door sneeuw. Daarna veel bewolking en perioden met (lichte) sneeuwval. Pas op vrijdag van het westen uit meer zon.

Zwitserland: Veel bewolking en van tijd tot tijd sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolking en sneeuw boven de 1000m. Vanuit het noordwesten half tot zwaar bewolkt weer en droog. In de hoger gelegen gebieden kan de sneeuwval hardnekkig zijn. De wind is zwak tot matig uit noordwestelijk, in de middag zuidelijke, richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt, met in de ochtend op uitgebreide schaal mistbanken en/of laaghangende bewolking. In de hoger gelegen gebieden kan zwaar bewolkt. Van het westen uit neemt overal de bewolking toe naar geheel bewolkt en gaat er sneeuw vallen boven de 800-1200m. De wind is matig uit zuidelijke, later zuidwestelijke, richting en komen windstoten voor tot 70km/u.
Woensdag t/m Zaterdag:
Aanhoudend veel bewolking en lichte sneeuwval, met uitzondering van woensdagochtend. Pas in de nacht naar vrijdag komen vanuit het westen weer opklaringen binnendrijven,

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.