Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Bewolking afgewisseld met opklaringen en lokaal veel sneeuw

De bewolking overheerst, maar de onderlinge verschillen tussen de skidorpen zijn groot. Er is ook zeker ruimte voor uitgebreide opklaringen. De kans op sneeuw is boven de 1500-2000m groot en als op maandag een neerslagzone passeert zal dit tot in de dalen mogelijk zijn.

Sneeuwgrens vrijdagochtend 07 januari 2011

Grote onderlinge verschillen in de hoeveelheid zonneschijn en sneeuwkansen.

Na het negatieve verhaal van gisteren, ziet het er de komende periode een fractie zonniger uit. De Alpen liggen vandaag nog tussen een lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden en een hogedrukgebied over het zuiden van Italië en Griekenland. Hierdoor waait er een zuidelijke stroming, waardoor de noordflank aanmerkelijk minder bewolking en neerslag heeft dan de zuidflank van de Alpen. Dit is ook in het weekend het geval, maar op maandag verandert dit beeld. Dan trekt vanuit het noordwesten een bewolkingszone met neerslag richting de skigebieden. Doordat de sneeuwgrens rond de 1400m ligt zal er eerst regen vallen. Maar de sneeuwval krijgt steeds meer de overhand omdat de sneeuwgrens naar 400-800m daalt. Op dinsdag is er veel bewolking maar zijn onderlinge verschillen groot tussen het westen met droog weer en het oosten met opnieuw sneeuw. Woensdag lijkt de mooiste dag in alle Alpenlanden te worden met weinig wind en volop zon.
Betrouwbaarheid:
80% van de berekeningen geven bovenstaand drukpatroon weer. Onzekerheid met name voor wat betreft locatie en hoeveelheid neerslag.

De bewolking die vanuit het westen nadert is goed te zien in Beierse Alpen.

Duitsland: Opklaringen, maar ook zeker dagen waar bewolking en neerslag overheerst.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt, maar spoedig neemt de bewolking toe en valt er regen, of sneeuw boven de 1800m. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting.
Morgen:
Naar het oosten wegtrekkende bewolking en neerslag. Geleidelijke overgang naar licht tot half bewolkt en droog. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Wisselend weer. Op zondag, met uitzondering van het Zwarte Woud, opklaringen. Op maandag overal weer regen, overgaand in sneeuw. Dinsdag een zonovergoten dag, met mist in de ochtend. Daarna opnieuw regen en sneeuw.

Frankrijk: Veel bewolking en sneeuw boven de 1800m.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt met van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1800m. Op de hoogste toppen kan tijdelijk minder bewolking aanwezig zijn. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt met van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1800m. In de middag meest half bewolkt, met uitzondering van de oostflank, en droog. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Aanhoudend veel bewolking en sneeuw boven de 1200-1800m. Op dinsdag uitgebreide opklaringen en veel zon.

Italië: Eerst veel bewolking en sneeuw, later vanaf dinsdag overal meer zon.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en door Stau komen periodes met regen, of sneeuw boven de 1800m voor. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Overwegend veel bewolking als gevolg van Stau en periodes met regen, of sneeuw boven de 1800m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Aanhoudende bewolking en van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1500m. Met name de zuidflank van de Alpen krijgt langdurig met stau bewolking te maken. Op dinsdag en woensdag droog en veel zon.

Oostenrijk: Wisselend omstandigheden, maar vooral verse sneeuw.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt en met name in het westen en zuidflank zwaar tot geheel bewolkt en lichte sneeuwval vanaf 1500-1800m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Half tot zwaar bewolkt en met name aan de zuidflank geheel bewolkt met af en toe sneeuw boven de 1500m. Boven de 3000m komen in de middag opklaringen voor. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Overwegend half tot zwaar bewolkt. In het westen en aan de zuidflank komt veel bewolking voor met periodes met regen, of sneeuw boven de 1200m. Op maandag lijkt heel Oostenrijk met sneeuw te maken te krijgen. Dinsdag trekken neerslag en wolken naar het oosten weg en komen uitgebreide opklaringen voor.

Zwitserland: Van tijd tot tijd sneeuw afgewisseld met opklaringen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt met van tijd tot tijd regen of sneeuw boven de 1600-1800m. Op de hoogste toppen zal tijdelijk minder bewolking aanwezig zijn. De wind is matig uit zuidelijke richting, op de pistes komen windvlagen voor.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt met van tijd tot tijd regen of sneeuw boven de 1600-1800m. In de noordelijke helft licht tot half bewolkt en meest droog. De wind is matig uit zuidelijke richting, op de pistes komen windvlagen voor.
Zondag t/m Woensdag:
Wisselend bewolkt en van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1500m. Met name in de nacht naar maandag zal er veel sneeuw kunnen vallen boven de 800m. Op dinsdag trekt de bewolking en neerslag naar het oosten weg en komen uitgebreide opklaringen voor.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.