30 december 2010 door Miranda in 'Reisverslagen''

Livigno

Toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik de week voor kerst naar Livigno zou gaan kreeg ik de volgende reacties: “Lastig bereikbaar, hoor!”, “Lekker tax-free shoppen”, “Koud daar” en “Gaan jullie je daar wel vermaken? De mogelijkheden voor de gevorderde wintersporter zijn beperkt toch?”. We waren er een aantal jaren geleden in juni al eens een nachtje geweest en op een één of andere manier trok dit “kleine Tibet” ons.

Een koud welkom: -21 graden

Na een lange reis komen we ’s avonds rond 17.30 uur aan in Livigno. Het is een erg lang gerekt dorp en zonder tom-tom viel het nog niet mee om ons hotel te vinden. Bewoners zijn overigens wel erg behulpzaam “Oh, Hotel Alegra, dat ligt direct bij de Carosello 3000 lift, daar….” Maar in het donker zien we nergens een lift. Na 4x op en neer rijden vinden we ons hotel en stappen uit onze lekkere warme auto de buitenlucht in. -21 graden! Als je je neus ophaalt heb je het idee dat ie meteen bevroren is. Vooroordeel 1 is hiermee bevestigd; in Livigno kan het erg koud zijn!

Italiaanse diners

Het hotel is super; smaakvolle inrichting, mooie kamer en een heerlijke “regendouche”. We kunnen direct aanschuiven aan het diner. Als “antipasto” krijgen we bresaola (gedroogd vlees), daarna een flink bord gnocchi, vervolgens een super zachte gegrilde biefstuk met aardappeltjes, we “moeten” nog even langs het saladebuffet en als klap op de vuurpijl wordt er een grote punt huisgemaakte chocoladetaart voor ons neergezet. Deze heerlijke Italiaanse diners “moeten” we nog 6 avonden verwerken, wat een straf... Vol van het lekkere eten en moe van de reis kruipen we onder het dikke donzen dekbed.

Smurfengondels

De weergoden zijn ons goed gezind de eerste ochtend. Strak blauwe lucht, zon en een wat aangenamere temperatuur: -10. Na een, zeker voor Italiaanse begrippen, uitgebreid ontbijt nemen we de gondel “Carosello 3000” naar boven. Het zijn oudere, kleine gondels, door ons direct liefdevol omgedoopt tot “smurfengondels”. De gondels zijn eigenlijk voor 6 personen, maar je moet je snowboard of bredere ski’s mee de gondel innemen; boink, kling, klong, gondel vol! Boven gekomen is het uitzicht zoals ik had verwacht in Livigno

Heerlijk cruisen

We cruisen de hele dag aan deze kant van het dorp. Het skigebied van Winkelparadijs

’s Middags verruilen we onze ski’s voor het snowboard en begint het voor het eerst deze week te sneeuwen. Gelukkig blijft het zicht redelijk, alleen onze benen beginnen wel te protesteren tegen al die actie op de eerste dag. Na een warme douche is het tijd om eens te bekijken of Livigno nou echt zo’n shoppers-paradijs is. We lopen de 2 km richting het centrum en komen onderweg als heel veel winkels tegen; sport, merkkleding, parfum, juweliers en alles belastingvrij. Ik geloof dat ik me hier niet hoef te vervelen deze week!

Binnenkort kun je meer lezen over mijn week in Livigno

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

2 jul Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport
1 jul Oostenrijkse taal: deze woorden moet je kennen
29 jun Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt