Skip to navigation Skip to main content

10 biertjes uit de Alpen die je gedronken moet hebben

Après-ski blijft toch één van de leukste onderdelen van de wintersport. En wat smaakt zo’n biertje na afloop van het skiën toch altijd heerlijk. Maar een biertje drinken aan de piste is niet alleen een manier om de dag mee af te sluiten, maar ook het moment om nieuwe smaken te ontdekken. Er bevinden zich tal van brouwerijen in de Alpen en er wordt vrijwel uitsluitend bier gemaakt van het meest zuivere berg- en gletsjerwater. In iedere regio en in ieder skigebied kun je wel een lokaal biertje proeven die met liefde is gebrouwen. Wij hebben 10 biertjes uit de Alpen die je gedronken moet hebben voor je op een rijtje gezet. Hoeveel van deze heb jij al geprobeerd?

#1. Brasserie du Galibier (Valloire)

Bovenaan de ladder van het Savoyaardse biergilde staat Brasserie du Galibier uit Valloire. Het bier dat genaamd is naar de beroemde Franse Alpenreus wordt ambachtelijk gebrouwen en er wordt gebruik gemaakt van water afkomstig van de gletsjer, zeldzame hopsoorten en zorgvuldig gekozen gerstemout.
Tip: Galibier Alpine, een lichte American Pale Ale die lichtjes naar citrusvruchten en kruiden smaakt.

#2. Birrificio Aosta

Birrificio Aosta is opgericht door de Italianen Fulvio en Maurio en sinds 2009 brouwen zij ambachtelijk bier. Bij de brouwerij die gevestigd is in Aosta, de hoofdstad van het Valle d’Aosta, hoort ook een pub en een restaurant. Er is een vast aanbod van bieren, maar er wordt ook regelmatig geëxperimenteerd met seizoensbiertjes of speciale uitgaves.
Tip: Aosta Pale Ale, een bloemig, amberkleurig bier met bittere tonen en een afdronk van honing.

#3. Brasserie du Mont Blanc

Brasserie du Mont Blanc heeft een groot assortiment aan bieren die worden gebrouwen met water afkomst van de Mont Blanc. In 2015 werd het ‘blanche’ biertje verkozen tot beste bier op de World Beer Awards, in 2016 viel de ‘Rousse’ in de prijzen.
Tip: La Verte, een groen biertje (5,9%) waar génépi aan toe is gevoegd, de bekende kruidenlikeur uit de Franse Alpen.

#4. AsitzBräu (Leogang)

De AsitzBräu ligt op een hoogte van 1760 meter en hiermee beweren ze Europa’s hoogste brouwerij te zijn. Wie wel eens in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft geskied heeft de AsitzBräu vast wel zien liggen bij de Asitzbahn. Je kun hier niet alleen biertjes drinken, maar ook genieten van heerlijk eten een prachtig uitzicht.
Tip: AsitzBräu, goud- en amberkleurig biertje met een pittige, licht moutige smaak.

#5. Zillertal Bier

Vaste bezoekers van Mayrhofen of Gerlos kennen het Zillertal Bier maar al te goed. Het wordt in deze contreien veelvuldig geschonken en aan het après-ski publiek te merken smaakt het prima. De brouwerij waar al het moois vandaan komt is gevestigd in Zell am Ziller.
Tip: Gauder Steinbock, gebrouwen volgens een recept uit de jaren ’20 en rijptijd van 8 maanden. Vol van karakter en fijne hoparoma’s die perfect bij de zoetige afdronk passen.

#6. Microbrasserie de Chamonix

De Microbrasserie de Chamonix is opgericht door vier Canadese vrienden die in Chamonix wonen. Alle biertjes worden ter plaatse gebrouwen en kunnen worden geproefd in de bar of het restaurant. Ook treden hier regelmatig bandjes en dj’s op.
Tip: Blanche des Guides, een Hefeweizen bier met tonen van banaan en kruidnagel.

#7. Zermatt Bier

Aan de voet van de Matterhorn wordt Zermatt bier gebrouwen. Het bier heeft een eigen karakter, net als het omringende landschap. Zermatt bier maakt gebruik van water afkomstig uit lokale bronnen en er wordt gebrouwen volgens het Beierse ‘Reinheitsgebot’.
Tip: Matterhorn bier, een roodachtig, fruitig bier (5%), waarvan de kleur doet denken aan de zonsopkomst bij de Matterhorn.

#8. Forst (Meran)

Brouwer Forst ligt vlakbij Meran in het Italiaanse Zuid-Tirol en is in 1587 opgericht. Er wordt hier jaarlijks maar liefst 700.000 hectoliter aan bier geproduceerd. Het is het populairste bier van de regio en wordt in vele bars en restaurants geschonken.
Tip: Sixtus, donker, stevig en traditioneel bier (6,5%) dat tonen van karamel bevat.

#9. Alpe d’Huez 21

L'Alpe d'Huez heeft een eigen biertje genaamd naar de 21 bochten van deze legendarische berg. Zowel na het skiën als na het beklimmen van ‘de Nederlandse berg’ op de racefiets smaakt deze overheerlijk. Het bier wordt sinds 2015 gebrouwen door de drie vrienden Rémy, Romain en Jules en er zijn inmiddels drie varianten.
Tip: La Sarenne Blonde, heerlijk blond biertje vernoemd naar de langste zwarte piste van de Alpen.

#10. Mohren (Vorarlberg)

De Mohrenbrouwerij in Dornbirn is de oudste brouwerij van Vorarlberg en heeft een geschiedenis van meer dan 175 jaar. Er worden 15 verschillende bieren gebrouwen, waardoor er voor iedereen wel wat wils tussen zit. Mocht het tijdens je wintersport een dagje slecht weer zijn dan is het een aanrader om de bijbehorende ‘Erlebniswelt’ te bezoeken.
Tip: Pfeffersack: ongefilterd bier waaraan peper is toegevoegd. Het fijne peperaroma geeft dit bier een scherp karakter en een pittige afdronk.

Wat vind jij het lekkerste biertje uit de Alpen? Laat een reactie achter!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.