Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuwkansen blijven

Bewolkingszones met van tijd tot tijd sneeuw zullen het weerbeeld de komende dagen bepalen. Wel wordt er met een zuidelijke wind minder koude lucht aangevoerd waardoor de sneeuwgrens tijdelijk stijgt naar 1500-2000m. Maar tegen het weekend zien we deze weer dalen naar circa 300-600m en is overal weer sneeuw mogelijk.

Overzicht van de locatie van de verse sneeuwval op maandag tussen 10-16 uur.

Vooral aan de west- en zuidflank veel bewolking en neerslag.

Vandaag ligt een bewolkingsband tegen de noordflank van de Alpen. Deze zorgt voor veel bewolking en van tijd tot tijd wat lichte sneeuw, regen en/of ijzel. Morgenochtend trekt de neerslag verder noordelijk en breekt de bewolking waardoor enkele opklaringen mogelijk worden. We zien de komende dagen op de weerkaarten een lagedrukgebied west van Portugal in noordoostelijke richting koersen. Voor de skigebieden betekent dit dat met een zuidwestelijke wind tijdelijk minder koude lucht aangevoerd wordt. Hierin stijgt de sneeuwgrens weer naar 1500-2000m. Aan de west- en zuidflank komt veel bewolking voor, waaruit het af en toe zal sneeuwen of regenen. Aan de noordflanken zorgt de föhnwind voor enkele opklaringen en droger weer. Pas tegen het weekend zien we de wind weer naar het noordoosten draaien en wordt koudere lucht aangevoerd. Dan is er ook weer sneeuw mogelijk vanaf 300-600m.
Betrouwbaarheid:
70% van de berekeningen geven een eensluidend drukpatroon weer.

De piste in Flachau bij onbewolkte hemel.

Duitsland: Sneeuw aan het begin en eind van de week.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, of regen beneden de 800m. Met name in de oostelijke helft kan het geleidelijk aan licht tot half bewolkt en droog worden. De wind is zwak uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt en droog, omgeving Zwarte Woud aanhoudend geheel bewolkt en perioden met sneeuw. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke, later zuidoostelijke, richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Eerst enkele dagen met weinig bewolking, veel zon en oplopende temperaturen. In de vroege ochtend kans op mistbanken. Vanaf donderdag duidelijke toename in de bewolking en opnieuw sneeuw boven de 600-1000m.

Frankrijk: Sneeuw blijft mogelijk.


Vandaag:
Overwegend licht, in het noorden tot half, bewolkt. In de vroege ochtend kans op mistbanken. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Overwegend licht bewolkt, maar in de middag van het zuiden uit lokaal zwaar bewolkt en tegen de avond wat lichte sneeuw boven de 1500m. In de vroege ochtend eerst kans op mistbanken in de dalen. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt en sterk toenemende sneeuwkansen boven de 1200-1800, op vrijdagmiddag dalend tot in de dalen.

Italië: Geleidelijk meer sneeuwkansen.


Vandaag:
Licht bewolkt. In de vroege ochtend kans op een mistbank welke lokaal in de dalen hardnekkig zal zijn. De wind is zwak en veranderlijk, in de middag zwak tot matig uit zuidelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt en kans op mistbanken. In de ochtend snel toenemend naar zwaar tot geheel bewolkt en lokaal lichte sneeuwval boven 800-1200m. De wind is zwak en veranderlijk.
Woensdag t/m Zaterdag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw boven de 1000-1500m. Op vrijdag lokaal veel sneeuw.

Oostenrijk: Wisselend bewolkt en later lokaal sneeuw.


Vandaag:
In het westen zwaar tot geheel bewolkt en perioden met lichte sneeuw. In het oosten licht tot half bewolkt en droog, maar in de vroege ochtend mistbanken in de dalen. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Overwegend licht bewolkt, in de nacht en vroege ochtend in de dalen lokaal mistbanken. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Aan de zuidflank zwaar bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, in het noorden opklaringen met licht tot half bewolkt weer. In de vroege ochtend kans op mistbanken in de dalen. Op vrijdag overal toenemende bewolking en sneeuw boven de 1200-1600m.

Zwitserland: Overwegend bewolkt en af toe sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt, en met name in de ochtend kans op sneeuw boven de 1200-1500m. De wind is zuid tot zuidwestelijk en matig.
Morgen:
In het zuidwesten zwaar tot geheel bewolkt, en toenemende kans op sneeuw boven de 1200-1500m. De wind is zuidelijk en matig.
Woensdag t/m Zaterdag:
Met name aan de zuidflanken zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd lichte sneeuwval. Vanaf donderdag overal zwaar tot geheel bewolkt en kans op sneeuw boven de 400-800m.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.