Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: ideale sneeuwomstandigheden de komende week

1630 - Alpenweer: ideale sneeuwomstandigheden de komende week (1)

Deze periode blijven lagedrukgebieden het weer bepalen. Hierdoor trekken van tijd tot tijd bewolkingszones over de Alpengebieden. Er komen opklaringen voor maar het is ook van tijd tot tijd zwaar tot geheel bewolkt. De meeste sneeuwval is vandaag te verwachten, maar ook de komende dagen komt er wel weer meer sneeuw bij.

Verwachte sneeuwhoogtes op vrijdagavond rond 19.00 uur.

Het sneeuwdek wordt steeds dikker.

Een lagedrukgebied koerst naar de Britse Eilanden en wordt het bepalende weersysteem tot over de Alpen. De bijbehorende bewolkingszone strekt zich uit van midden Zweden richting het oosten van Duitsland tot over het Alpengebied. In deze zone komt op uitgebreide schaal sneeuw voor. De bewolking en sneeuw verplaatst zich in oostelijke richting waarna het op zaterdag wisselend bewolkt zal zijn, maar de opklaringen steeds meer de overhand krijgen. Een volgend sneeuwgebied passeert in de nacht van vrijdag op zaterdag, maar de hoeveelheden zijn hierbij gering. Op zondag krimpt de stroming naar zuidelijke richting en komt er veel bewolking in de stau gebieden voor. Het lagedrukgebied ligt dan nog steeds over de Britse Eilanden en zorgt er voor dat op dinsdag de volgende sneeuw de skigebieden zal bereiken. Hoewel de hoeveelheden ook nu beperkt blijven zorgt het er wel voor dat het op de pistes goed toeven is.
Betrouwbaarheid:
80% van de berekeningen geven een overeenkomend drukpatroon weer.

Skiën bij Val Thorens, met de wind in de rug en de zon in je gezicht.

Duitsland: Vooral vandaag veel (hinderlijke) sneeuwval.


Vandaag:
De bewolkingszone, met vooral lokaal veel sneeuw, ligt in de ochtend over het zuiden en trekt de komende uren naar het oosten weg. Hierna komen opklaringen voor maar er zal zeker een enkele sneeuwbui gevormd worden. De wind is eerst zuidelijk en zwak tot matig. Later west tot noordwestelijk en matig. Bij de buien komen windstoten voor tot circa 60km/u.
Morgen:
Aanvankelijk licht tot half bewolkt en lokaal een enkele bui. In opklaringsgebieden bestaat de kans dat er een enkele mistbank ontstaat. Overdag is het licht bewolkt. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting. In de loop van de avond van het westen uit toenemende bewolking en kans op lichte sneeuw.
Zondag t/m Woensdag:
Bewolkingszones, soms vergezeld van sneeuw, trekken de komende dagen over Duitsland. Doordat er een zuidwestelijke wind staat, zal bewolking wel op enkele dagen kunnen oplossen.

Frankrijk: Aanhoudend kans op lokaal veel sneeuw.


Vandaag:
Geheel bewolkt en perioden met sneeuw, lokaal 15-20cm. Pas in de avond klaart het van het westen uit op. De sneeuwgrens stijgt tijdelijk naar 600-1000m, maar ligt vanavond al weer tot in de dalen. De wind zwak en veranderlijk, met een steeds meer zuidelijke voorkeursrichting.
Morgen:
Er komen op uitgebreide schaal opklaringen voor, al zal er met de zuid tot zuidwesten wind ook bewolking tegen de westelijke berghelling gaan ontstaan. De wind is zuidwestelijk zwak tot matig.
Zondag t/m Woensdag:
Wisselvallig weer, veelal door staubewolking en lichte sneeuwval. Maar met name op zondag en dinsdag komt er meer bewolking voor en kan het wat intensiever gaan sneeuwen.

Italië: Vooral vandaag veel sneeuw, daarna wisselend bewolkt en lichte sneeuwval.


Vandaag:
Aanvankelijk in het oosten half bewolkt en droog. In het westen geheel bewolkt en perioden met sneeuw. De neerslag breidt zich in de loop van de dag in oostelijke richting uit zodat het overal zal sneeuwen. De wind is zwak en veranderlijk, later op de dag meer uit noordwestelijke richting.
Morgen:
Licht bewolkt, lokaal kan er in de dalen in de nanacht een mistbank ontstaan. De wind is zwak uit noordelijke richting, in de middag uit zuidwestelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Met name op zondag veel bewolking aan de zuidflank, waaruit het op maandag zelfs licht kan sneeuwen. Op dinsdag trekt een bewolkingszone over en kan de neerslag intensiever zijn. Daarna blijft de bewolking aan de zuidflank overheersen.

Oostenrijk: Wisselend bewolkt en perioden met sneeuw.


Vandaag:
In het oosten half bewolkt en droog. In het westen is het geheel bewolkt en er valt van tijd tot tijd sneeuw. Deze is met name in het zuiden op sommige momenten vrij intensief. Lokaal kan 20-25cm vallen. Deze sneeuwzone breidt zich steeds verder in oostelijke richting uit, zodat het geleidelijk overal sneeuwt. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Morgen:
De eerste opklaringen bereiken het westen van Oostenrijk in de nacht, de laatste sneeuw valt in de tweede helft van de ochtend. De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting.
Zondag t/m Woensdag:
Wolkenvelden trekken van tijd tot tijd over Oostenrijk waaruit vooral in de hoger gelegen locaties af en toe wat lichte neerslag valt. Pas op dinsdag staat een intensievere neerslagzone voor Oostenrijk op het programma.

Zwitserland: Sneeuw, afgewisseld met opklaringen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, in de middag van het westen uit geleidelijk droger. Wel blijft dan de kans op een enkele sneeuwbui aanwezig. De wind ruimt in de loop van de ochtend van zuidwest naar noordwest en is matig.
Morgen:
Van het westen uit breekt de bewolking steeds meer en komen er opklaringen voor. De hoger gelegen locaties blijven wel gevoelig voor meer bewolking. In de loop van de middag neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat het opnieuw sneeuwen. De wind is zuidwestelijk en is matig. Er komen windstoten voor tot circa 65km/u.
Zondag t/m Woensdag:
De sneeuwzone verlaat Zwitserland op zondag, waarna het licht tot half bewolkt weer wordt. Pas op dinsdag komt een volgende bewolkingszone weer sneeuw bezorgen, waarna de wind uit het zuidoosten gaat waaien en er op uitgebreide schaal opklaringen zullen voorkomen.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.