Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel verse sneeuw dit voorjaar

Deze winter is er aan sneeuw geen gebrek in de Alpenlanden. Koning Winter is goed gezind en we hebben jullie vaak een weerbericht kunnen geven met veel verse sneeuw. Als we de sneeuwhoogtes bekijken, dan ligt er in een aantal skigebieden meer dan 4 meter sneeuw. In het Zwitserse Engelberg is dat nog veel meer. Hier ligt maar liefst 6 meter en 62 centimeter sneeuw. Flinke hoeveelheden dus! De komende dagen wordt het sneeuwdek opnieuw aangevuld met wel een halve meter sneeuw. Ga je deze week of met Pasen op wintersport, dan hoef je je om de sneeuw geen zorgen te maken.

Vrijwel dagelijks sneeuwval

Voor stralend zonnig weer moet je deze week niet in het Alpengebied zijn. Wil je elke dag mooie afdalingen maken in verse sneeuw, dan zit je in de meeste skigebieden wel goed. Vrijwel dagelijks sneeuwt het in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. De sneeuwvalgrens schommelt daarbij tussen de 1250 en 1750 meter hoogte. De wat lagergelegen skidorpen zullen dan regenachtig zijn, maar eenmaal hoger in de bergen is alles mooi wit. Dinsdagmiddag en avond trekt een wat groter sneeuwgebied van de Franse Alpen naar Oostenrijk. Na een korte pauze volgt woensdagavond en in de nacht naar donderdag een tweede sneeuwzone, die min of meer dezelfde route volgt. Op de wat hoger gelegen pistes ligt dan zo'n 10 tot 50 cm verse sneeuw. Er zullen enkele skigebieden zijn, zoals in Tessin en Graubünden, waar nog wat meer verse sneeuw kan vallen. De Italiaanse Alpen krijgen veel minder neerslag. Pas donderdag neemt daar de kans op sneeuw toe, en dan met name boven de 2000 meter. Tot donderdag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af, dus de skiomstandigheden zullen over het algemeen heerlijk zijn in Zuid-Tirol en de Dolomieten.

Arabba

Paasweekend: koudere lucht

Met Pasen nog één keer skiën? Als je dat van plan bent, dan tref je zeer goede omstandigheden aan. April staat op de kalender, maar de omstandigheden zouden niet misstaan in februari. Er ligt overal een dik pak sneeuw en bovendien vriest het 's nachts tot onder de 1000 meter. 's Middags dooit het slechts lichtjes, dus Pasen verloopt onder ideale omstandigheden. Mogelijk wordt het na Pasen flink zachter, maar dat wachten we nog maar even rustig af.

Chamonix - Grans Montets

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.