Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuwfront trekt van oost naar west

16118 - Alpenweer: sneeuwfront trekt van oost naar west (1)

Het Alpengebied heeft wisselvallig weer. Vandaag doorkruist een storing vanuit het westen de Alpen, wat gepaard gaat met sneeuwval in veel regio's. Morgen komt een zuidelijke stroming op gang, waardoor de sneeuwvalgrens omhoog gaat. De nadruk van de neerslag komt te liggen op de zuidelijke alpen. Dankzij stuw kunnen er flinke hoeveelheden gaan vallen in sommige gebieden. Aan de noordzijde zien we juist vaak droog weer, met veel zon, maar daarbij ook hoge temperaturen door föhn. Vanaf maandag doen storingen ook de noordalpen weer aan.

Koudere lucht, overal wat sneeuw

Het passeren van een koufront, van west naar oost over het Alpengebied, gaat gepaard met wolken en neerslag. De nadruk ligt op de centrale alpen, maar ook de zuidzijde pakt later op de dag wel wat sneeuw mee. De sneeuwvalgrens ligt rond 1800 meter. Boven 2000 meter blijft het overal wel vriezen en daarmee is het wat kouder geworden in vergelijking met de afgelopen dagen. Later op de dag, als de storing verder oostwaarts trekt, begint het alweer op te klaren in de Franse Alpen. De zon kan er daar dan goed bij komen en dat geeft nog een mooi einde van de dag.

Klik hier voor de webcams in de Alpen >

Panoramagasthof Kristberg (Montafon)

Hotel Madrisa, Gargellen (Montafon)

Tijdelijk rustiger

Op donderdag en vrijdag valt de stroming vrijwel weg in de Alpen en dat levert een tijdje rustige condities op. De zon gaat in de meeste skigebieden wel weer schijnen en de neerslagkansen zijn gering. De middagtemperatuur ligt rond -3 graden op 2000 meter, beneden 1500 meter is het duidelijk boven nul en de lager gelegen dalen zijn inmiddels dan ook groen. In de loop van vrijdag begint een zuidelijke stroming op gang te komen, waarmee zachtere lucht naar de Alpen stroomt en de kans op neerslag weer toeneemt. Als eerste krijgen de Franse Alpen dan sneeuw, maar ook regen.

Zachter in het weekend, met sneeuw en regen

In het weekend duwt de zuidelijke stroming dus zachte lucht de Alpen in. Er ontstaat een duidelijke zuidstuw, dus de Franse Alpen en het Val d'Aosta, Wallis, Tessin en Graubünden en later ook de Dolomieten krijgen vooral neerslag te verwerken. Boven 2000 meter blijft dat sneeuw, maar verder omlaag wordt het steeds vaker wel regen. De sneeuwvalgrens stijgt namelijk van 1500 naar 1900 meter. De noordzijde van de Alpen hebben in deze situatie natuurlijk de beste papieren. Door föhn is daar de zon juist veel te zien, maar het levert ook hoge temperaturen op. De uitgedroogde lucht geeft nog deels wel enige bescherming van het sneeuwdek.

In Frankrijk, Tignes, keert de zon alweer bijna terug

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.