Skip to navigation Skip to main content

Altijd weer die Matterhorn

Vandaag gaan we de piste op. Als het weer tenminste een beetje meewerkt. Maatgevend voor goed of slecht weer in Zermatt is de Matterhorn. Zenuwachtig schuiven we 's morgens vroeg de gordijnen opzij. Dichte bewolking! Geen berg te zien, laat staan die ene belangrijke.

Webcam als graadmeter

Gelukkig zien deze wolken er anders uit dan de hoge exemplaren van gisteren. Dus snel op de laptop even de webcams bekijken. Mooie graadmeter is de webcam op de Gornergrat (3100 m), eindstation van een van de beroemdste bergtreintjes ter wereld. Ons vermoeden wordt bevestigd: het gaat om laaghangende bewolking in het dal. Zermatt kent trouwens een heel bijzonder klimaat. Geen enkele weersverwachting in Zwitserland geldt voor het einde van het Mattertal, zelfs die van eigen kanton (Wallis) niet. Zo kan het gebeuren dat de bewolking bij een zogeheten Südstau (zuidelijke stroming) precies aan de Italiaanse kant blijft hangen. En bij een noord- of noordwestelijke stroming vangen de bergen van het Berner Oberland en het noordelijke deel van Wallis de depressies op.

Gornergrat

Goed, terug naar vandaag. Na een razendsnellle verkleedpartij snellen we naar de naastgelegen Matterhorn-express. We kiezen vandaag voor de Gornergrat en de Sunnega/Rothorn. Sinds een paar jaar zijn de drie skigebieden van Zermatt allemaal aan elkaar verbonden door de cabinelift Riffelberg-express. Het gaat op z'n Zwitsers allemaal weer razendsnel. Het kopen van de kaartjes, het verwerken van de vele dagjesmensen en het overstappen op het eerste station Furi. Eenmaal boven op de Riffelberg (bijna 2600 meter), nemen we de zespersoons-stoeltjeslift naar Giffthittli - net onder het eindstation van de Gornergrat. De wereld is hier adembenemend, maar dat geldt helaas ook voor de wind. Het is dat je af en toe een bruin treintje ziet rijden door de witte vlakte, want anders waan je je op Antartica.

Leve de blauwe piste

De blauwe piste terug naar Riffelberg is geweldig, ondanks de blizzard. We doen 'm nog een paar keer. Lekker om in te komen. Wel oppassen voor ijs, vooral op plekken waar de wind overheen is gegaan. Na een warme Ovo met taart 'van het huis', dalen we weer af naar Furi. Leuke rode afdaling die gedeeltelijk langs de Gornergratbahn loopt. Ons plan is om vanmiddag door te steken naar het skigebied Rothorn- en Sunnegaparadise, maar de verbindingspiste is afgesloten. Da's flink balen want er is geen andere mogelijkheid om het tussenliggende dal over te steken. Als we beneden weer terug omhoog willen naar de Gornergrat, is het opeens loeidruk bij de Riffelberg Express. Het hele gletsjergebied rond de Klein Matterhorn en Trockener Steg blijkt aan het einde van de ochtend te zijn gesloten wegens de wind. Eenmaal boven gaan we maar weer richting onze blauwe Gornergratpiste. Dan blijkt dat de verbindingspiste open is: toeval of Zwitserse efficiëntie vanwege de drukte?

Onoverzichtelijk gebied

Het skigebied Sunnega en Rothornparadise spreekt ons niet zo aan. Het is tamelijk onoverzichtelijk, de pistes zijn hard en druk. Maar goed, misschien wordt onze indruk beïnvloed door de afwezigheid van de zon, waardoor het opeens minder fraai skiën is op de harde pistes. Wel leuk zijn de vele pisterestaurants en terrassen rond Findeln waar de skischool is gevestigd. Een raclette bij Chez Vroni is een must! Het restaurant serveert uitsluitend biologische producten uit de omgeving.

Niet voor beginners

We dalen via Riffelberg af naar Furi en verder naar Zermattt, waar de dalafdaling afgelopen weekend is opengegaan. Thuis maken we de balans op: de beginner heeft in dit gebied weinig te zoeken: er zijn relatief veel paadjes en verbindingspistes en er wordt snel geskied. Vooral door dat laatste kun je als beginner snel een onzeker gevoel overhouden, zo is onze inschatting. De omstandigheden kunnen bovendien heel snel veranderen, juist omdat het skigebied zo hoog ligt. Bovendien zijn de pistes tamelijk druk - zeker voor de tijd van het jaar. De gevorderde skiër zal zich hier echter thuis voelen. Je kunt alle liften in één dag doen (we moesten één keer een paar minuten wachten) en als je halverwege de dag besluit naar de gletsjer te gaan, dan is dit in korte tijd te doen.

Maar of je nou goed kunt skiën/boarden of niet: het uitzicht op Matterhorn vergoedt veel, zo niet alles!

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.