Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: verse sneeuw, maar wel een stuk warmer

16106 - Alpenweer: verse sneeuw, maar wel een stuk warmer (1)

Männlichen

Na een periode van flinke kou is het de komende dagen aan de wisselvallige kant in de Alpen. Er valt van tijd tot tijd sneeuw en het is vaak zacht. Met name aan de zuidkant van de Alpen zorgt stau vaak voor sneeuw. Er kan zelfs wel een halve meter sneeuw vallen in de zuidelijke skigebieden! Langs de noordflanken is dat een heel ander geval. Hier zorgt föhn juist vaak voor hoge temperaturen.




Wisselvallig in de Alpen

Een lagedrukgebied boven het noorden van Italië zorgt dinsdag en woensdag voor veel bewolking en ook sneeuwval in het westen en aan de zuidkant van de Alpen hoofdkam. In het noorden blijft het zo goed als droog en zijn de wintersportcondities vaak prima met veel zon. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter en woensdag komt daar nog weinig verandering in. Vooral in het centrale deel van de Alpen kan het dan in de loop van de dag best even doorsneeuwen.

Zillertal Arena

Hoge temperaturen

Vanaf donderdag komt er steeds meer een zuidelijke stroming op gang. De aangevoerde lucht wordt zachter en de sneeuwvalgrens gaat een stuk omhoog en komt uit rond 2000 meter. Aan de zuidzijde van de Alpen kan door staueffecten wel een halve meter sneeuw gaan vallen. In het noorden zorgt het föhneffect voor hoge temperaturen en is het ronduit lenteachtig met vaak veel zon. Maxima tussen de 15 en 20 graden zijn geen uitzondering.

Geen zicht op winters weer

Volgende week zien we niet de winter terugkeren in de Alpen. Het weer wordt qua temperatuur duidelijk meer lenteachtig, maar het weer is wel vaak wisselvallig. Een lagedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk domineert en houdt een zuidelijke stroming in stand in over het westen van Europa en het Alpengebied. Hierdoor wordt de noordelijke kou op afstand gehouden. Boven de 2000 meter valt er zo af en toe wel nog sneeuw, lager ook regen.

Het Brandnertal

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.