Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zeer koud wintersportweer met kans op verse sneeuw

16060 - Alpenweer: zeer koud wintersportweer met kans op verse sneeuw (1)

Gerlos

Een aanzienlijk deel van Europa zit in ijskoude lucht, waaronder ook het Alpengebied. De temperaturen komen zelfs overdag in sommige skigebieden niet boven de -10 graden uit. Op de hogere pistes is het uiteraard nog kouder. Het weerbeeld is maandag en dinsdag nog verspreid grijs, met zelfs kans op wat sneeuw, maar woensdag wordt het flink zonnig en blijft het overal droog. In de tweede helft van de week begint zachtere lucht vanuit het westen op te dringen. Het wordt dan waarschijnlijk minder koud en de kans op sneeuw neemt weer toe, vooral in de Franse Alpen en Zwitserland.

Klein beetje sneeuw

Het was een ijskoude nacht. In Oostenrijk daalde het kwik bijvoorbeeld naar -18 graden in Seefeld (1.180 meter) en veel hogerop naar zelfs -30 graden op de Sonnblick (3.100 meter), bij Kaprun. In de Franse Alpen is de kou wat minder uitgesproken, maar ook daar heeft men te maken met matige of strenge vorst op veel plekken. Vanmiddag bereikt het kwik -5 graden in veel skigebieden tussen 1.000 en 1.500 meter. Boven 2.500 meter blijft het streng vriezen. Het weerbeeld is wisselend, met hardnekkige hochnebel in sommige dalen. Uit het wolkendek kan ook wat lichte sneeuw vallen. In de loop van de dag ontstaan ook stapelwolken en is kans op een sneeuwbui. Op de hoogste pistes, meestal boven 2.500 meter, is de zon vaak wel te zien.

Gerlos

Woensdag meer zon en droog

Op dinsdag lijkt het weerbeeld nog sterk op dat van vandaag. In sommige dalen kan het opnieuw grijs blijven door wolkenvelden, terwijl de hogere pistes vaak wel zon hebben. Een paar vlokken sneeuw zijn mogelijk uit het wolkendek, maar veel stelt het allemaal niet voor. De temperaturen blijven erg laag. Woensdag stroomt minder koude lucht naar het Alpengebied vanuit het westen. Nog steeds blijft het wel vriezen overdag, maar de scherpe kantjes gaan er wel vanaf. In de Franse Alpen gaat neerslag vallen in de loop van de dag, vanaf 1.000 meter is dat wel sneeuw.

Faistenau

Toenemende kans op sneeuw

Op donderdag zet de weersverandering in het Alpengebied door. Vooral de Franse Alpen en verder aan de zuidkant van de hoofdkam, in Tessin en Graubunden in Zwitserland en verder in Italië, gaat waarschijnlijk geruime tijd sneeuw vallen. De temperaturen gaan merkbaar omhoog, overdag zit het kwik nog wel onder nul vanaf 1.500 meter, maar het scheelt niet veel meer. Aan de noordkant is het veel kariger. Waarschijnlijk pakt Oostenrijk nauwelijks iets mee. Daar houdt de koude lucht ook goed stand. Vrijdag passeert een nieuwe storing en die brengt ook sneeuw tot in Oostenrijk.

Kolbensattel

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.