Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel bewolking en geleidelijk dalende sneeuwgrens

Een langgerekt lage drukgebied zorgt voor veel bewolking en neerslag in de Alpenlanden. Vanaf donderdag zal een frontale zone in zuidelijke richting over de Alpen bewegen waardoor er opnieuw veel sneeuw kan gaan vallen. De sneeuwgrens daalt in de loop van de week naar 200-400m.

Weerkaart, maandag 06 Dec. '10 rond 13.00 uur.

Veel bewolking en van tijd tot tijd regen of sneeuw.

Een langgerekt lagedrukgebied strekt zich vandaag en de komende dagen uit vanaf de Atlantische Oceaan richting het noordoosten van Europa. Op donderdag worden op de weerkaart in deze uitgestrekte zone twee afzonderlijke lage drukkernen zichtbaar. Eén daarvan ligt dan zuidwest van Spanje de ander ontstaat boven Tsjechië. Gevolg hiervan is weer dat precies in het Alpengebied ruimte komt voor de invloed van een uitloper van een hogedrukgebied. Hebben we de eerste dagen met zwakke meest variabele stroming te maken, de dagen erna komt de stroming uit het noorden tot noordwesten.

Overwegend bewolkt en sneeuwgrens in de loop van de week dalend naar 200-400m.

Een langgerekte, west-oost georiënteerde, frontale zone ligt net ten noorden van de Alpen en verandert maar nauwelijks van plaats. Hierdoor overheerst de bewolking en valt er van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1200-1600m, op woensdag boven de 1800-2200m. Aan de zuidflank zijn hierdoor sporadisch opklaringen mogelijk. Maar op donderdag is het overal zwaar tot geheel bewolkt als de frontale zone zuidwaarts over het Alpengebied trekt. Er zijn dan op uitgebreidere schaal perioden met sneeuw te verwachten omdat de sneeuwgrens zal dalen naar circa 200-600m. Doordat er daarna een meest noordelijke stroming op gang komt zal er op veel dagen stau bewolking aanwezig zijn, waar uit het van tijd zal sneeuwen.
Betrouwbaarheid:
Positie en verplaatsing van druksystemen wordt in circa 85% van berekeningen onderschreven.

Duitsland: Overwegend geheel bewolkt, later weer sneeuwkansen.


Vandaag:
Geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, overgaand in regen, waarbij de sneeuwgrens stijgt naar 1200-1500m. De wind is zwak en veranderlijk.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met regen, waarbij de sneeuwgrens rond de 1200m komt te liggen. De wind is zwak en veranderlijk.
Woensdag t/m Zaterdag:
Aanvankelijk nog zwaar tot geheel bewolkt met van tijd tot tijd lichte regen. Op donderdag met een naar west tot noordwest ruimend stroming aanvoer van koelere lucht waardoor de sneeuwkans toeneemt. De sneeuwgrens daalt geleidelijk naar 200-400m.

Frankrijk: Overwegend zwaar bewolkt, en op donderdag lokaal veel sneeuw.


Vandaag:
Geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1800-2200m. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting.
Morgen:
Als gevolg van stau overwegend zwaar bewolkt weer met wat lichte regen, of sneeuw boven de 1800-2200m. De wind is matig uit het zuiden tot zuidwesten
Woensdag t/m Zaterdag:
Meest zwaar bewolkt, waarbij op donderdag tijdens passage van de frontale zone van tijd tot tijd enige regen, of sneeuw boven de 1400-1800m zal vallen. Op donderdag zal de sneeuwgrens vrij snel tot in de dalen zakken. Na passage blijft stau bewolking mogelijk, waarbij wat lichte sneeuw kan vallen.

Italië: Meest zwaar bewolkt, op donderdag de grootste sneeuwkansen.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt met wat lichte sneeuw boven de 1800m. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt met wat lichte sneeuw boven de 1800-2200m. De wind is zwak en veranderlijk.
Woensdag t/m Zaterdag:
Aanvankelijk overheersen nevel en mist, maar in de loop van de dag lost dit geleidelijk aan op. Op donderdag passeert een frontale zone met veel bewolking en perioden met sneeuw boven de 1200m, later tot in de dalen. Daarna blijven de sneeuwkansen in de hoger gelegen locaties aanwezig.

Oostenrijk: De bewolking overheerst, maar sneeuwkansen blijven aanwezig.


Vandaag:
In het westen geheel bewolkt en kans op regen of sneeuw, boven de 2500m, in het oosten zwaar bewolkt. De wind zwak uit zuid tot zuidoostelijke richting.
Morgen:
In de nacht en vroege ochtend kans op nevel en lokaal mistbanken in de dalen. Overdag meest zwaar tot geheel bewolkt en van tijd tot tijd regen, of sneeuw boven de 1600-2000m. De meeste neerslag zal in het westen en zuiden gaan vallen. Op de noordflanken zal föhn werking voor wat minder activiteit te zorgen. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Woensdag t/m Zaterdag:
Aanvankelijk aan de zuidflanken de meeste bewolking en neerslagkansen, op donderdag overal kans op sneeuw. Bovendien daalt de sneeuwgrens dan tot in de dalen. Na donderdag zal de bewolking overheersen in een west tot noordwestelijke stroming, waarbij de kans op lichte sneeuwval aanwezig blijft.

Zwitserland: Aanhoudend sneeuwkansen.


Vandaag:
Geheel bewolkt en perioden met regen, of sneeuw boven de 1800-2000m. De wind is zwak uit zuidelijke richting.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en af toe wat lichte sneeuwval, in de middag lokaal tijdelijk half bewolkt. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting
Woensdag t/m Zaterdag:
In de vroege ochtend nevel en lokaal mistbanken, geleidelijk van het westen uit toenemende bewolking gevolgd door enkele sneeuwbuien. Op donderdag geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuw, boven de 1200-1500m, later tot in de dalen. De dagen erna overwegend bewolkt en af en toe wat lichte sneeuw of sneeuwbuien.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.