Skip to navigation Skip to main content

Am Reschenpass macht skifahren spass!

1605 - Am Reschenpass macht skifahren spass! (1)

Servus! Mijn eerste live verslag vanuit de sneeuw. En sneeuw is er.. sinds zaterdag ben ik in Nauders , gelegen op 1400 meter hoogte in de deelstaat Tirol (Oostenrijk) en tegen de grenzen van Zwitserland en Italië. Nauders is een mooi, authentiek dorp. Het oude stadscentrum staat geheel onder bescherming van de Oostenrijkse monumentenzorg. De smalle, steile straatjes en de schattige pensions, omgeven door fonteinen en mooie kerkjes maken Nauders tot een dorp dat hoog op mijn lijstje staat.

We hebben een prachtig uitzicht.

Rust en sneeuw

Het sneeuwt flink, mijn auto is binnen een uur niet meer zichtbaar. Ook is het koud, rond de - 8 graden overdag. Het uitzicht vanuit ons appartement is geweldig en wijds en biedt uitzicht op de oude burcht. Nu denk je vast; ha, sneeuw – hier in Nederland is het ook winters! Maar toch.. voor mijn gevoel is de winter in Oostenrijk toch anders, fijner, prettiger, kouder, rustiger. En rustig is het zeker: Nauders is nog in een diepe pre-winterslaap. Slechts 2 restaurants in het dorp zijn geopend. De après-ski is een ‘einheimische party’ op vrijdag en zaterdag. Zelfs de supermarkt houdt grote uitverkoop met 15% korting op álle artikelen de komende dagen.

Snow Experience Skisafari

Iedereen maakt zich op voor de start van het toeristische seizoen. En dat is ook direct de reden dat ik in Nauders ben; deze winter verzorgen we ook hier de Snow Experience Skisafari. Het skigebied heeft 117 km pisten, van 1400 – 2850 meter hoogte. Skiën hier is veelzijdig; zonnige hellingen en lange dalafdalingen. En als extraatje ski je hier niet alleen in Oostenrijk, maar ga je met net zoveel gemak de grens over naar Italië! Maar ook hier geldt voor mij helaas dat de liften pas op 11 december openen. Nog even wachten dus..

Ook Samnaun wacht op de echte start van het winterseizoen.

Uitstapje naar Samnaun

Daarom ben ik er gisteren op uit geweest. Op 30 minuten rijden van Nauders ligt het belastingvrije Zwitserse dorp Samnaun. Geurtjes, sigaretten, horloges, sterke drank, alles is er te koop. Ook tassen, (ski)kleding, sieraden, zonnebrillen zijn in overvloed verkrijgbaar tegen iets voordeligere prijzen dan elders. Vooral de diesel was de verrassing van de dag: € 0,96 voor een liter! Het dorp Samnaun is leuk, maar wordt langzaamaan opgeslokt door het toerisme. Ook hier is het nog erg rustig en zijn veel winkels dicht. Toch liepen er al wel een aantal skiërs in het dorp. Samnaun maakt samen met Ischgl deel uit van de Silvretta Arena en is het grootste skigebied van oostelijk Zwitserland met haar 223 km pisten.

De pizza smaakt lekkerder

Ook een tochtje gemaakt naar Italië; langs de Reschensee en haar verzonken kerktoren. De dorpjes doen gelijk veel zuidelijker aan en ook de pizza smaakt hier lekkerder.. of lijkt dat maar zo? In februari wordt er een alternatieve Elfstedentocht gereden op het meer, georganiseerd door de Stichting Alternatieve Elfstedentocht.

Genoeg te beleven dus hier op de Reschenpass... wie heeft er voor mij alvast leuke tips??

Lenneke werkt voor Snow Experience dat skisafari’s organiseert in de grote Oostenrijkse skigebieden en daarnaast runt ze reisbemid-delingsbureau Op Reis. Deze winter houdt ze ons op de hoogte van haar belevenissen in de wintersportdorpen, bij de skischool of in de kroeg.