Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: het gaat ijzig koud worden in de Alpen!

Going am Wilder Kaiser

Deze week verloopt vrij wisselvallig in de Alpenlanden. Aanhoudende lagedruk boven de Middellandse Zee zorgt voor bewolking en zo nu en dan ook wat (lichte) sneeuwval. De temperaturen gaan in de loop van de week wel omlaag als koude lucht uit het verre noordoosten naar het Alpengebied koerst. Dat komt door hogedruk boven Scandinavië. Op de zeer lange termijn bestaat zelfs de mogelijkheid op ijzige kou. In de eerste dagen is het minder koud met op veel plaatsen temperaturen rond of net iets boven het vriespunt.


Vooral Karinthië en Zuid-Tirol wat sneeuw

Een lagedrukgebied boven Centraal-Italië trekt erg langzaam naar het zuiden. De komende twee tot drie dagen levert dit bewolking en in de zuidelijke helft van het Alpengebied ook sneeuw op. De neerslagintensiteit is vaak niet hoog, maar op enkele plaatsen in Zuid-Tirol en Karinthië kan er toch weer 10 tot 20 centimeter verse sneeuw vallen. De meeste sneeuw valt de komende dagen in de Sloveense skigebieden en in delen van Kroatië. Een actievere storing bereikt mogelijk in de tweede helft van de week het Alpengebied.

Kolbensattel - Oberammergau

Meer sneeuw later in de week?

Het lagedrukgebied boven Centraal-Italië blijft ook in de tweede helft van de week het weerbeeld bepalen. Een actievere storing die bij het lagedrukgebied hoort, kan mogelijk voor veel sneeuw gaan zorgen in onder andere de Dolomieten, Zuid-Tirol, de Zuid-Zwitserse en Noordwest-Italiaanse skigebieden. Diverse modelberekeningen laten enkele tientallen centimeters sneeuw zien. Omdat de lucht koud is, ligt de sneeuwvalgrens vrij laag, waardoor ook de lagergelegen dalen flink wit kunnen worden.

Zauchensee

Volgende week mogelijk zeer koud

De weermodellen laten het al een tijdje zien: continentaal arctische lucht kruipt richting Centraal- en West-Europa. Een hogedrukgebied positioneert zich in het noorden van Europa, waardoor vanaf medio woensdag de continentaal arctische lucht uit Midden-Rusland en Siberië langzaam naar Europa koerst. De bel met de meest koude lucht bereikt Centraal- en Oost-Europa kort na het weekend en stroomt in de dagen daarna verder uit over de rest van Centraal- en West-Europa. Dit betekent dat het zowel overdag als 's nachts op sommige plaatsen ijzig koud kan worden, met op veel plaatsen strenge tot zeer strenge vorst. Hier komen we later zeker op terug!

De Lärchfilzkogel in Fieberbrun

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.