Skip to navigation Skip to main content

Goedkope skivakantie: lunchen in de lift of op de piste

Een wintersport kost veel geld. Als je gaat skiën dan wil je dus alles eruit halen. Je zorgt ervoor dat je de eerste lift omhoog hebt en je skiet door tot de laatste lift. Tussendoor moet je dan natuurlijk wel lekker kunnen eten. Maar let op; vermijd de restaurants tussen 12 en half 2. In de lunchdrukte zijn de restaurants overvol. Door die drukte valt genieten niet mee en bovendien ben je veel tijd kwijt met wachten op je eten. Hoe pak je het anders aan? In dit weblog geef ik je een aantal tips voor maaltijden die je zelf mee kunt nemen. Je kunt ze eten op de piste, maar ook in de skilift.

Lunchen op de piste of in de gondel met een lunchpakketje

Met een beetje geluk tref je mooi weer en dan is het geen straf om ergens in de zon te zitten. In veel skigebieden zijn er wel zitjes waar je van het zonnetje kunt genieten. Zit jij lekker in alle rust aan je lunch in plaats van op zo'n overvol terras. Tref je minder mooi weer? Dan eet je gewoon in de gondel! Maak van tevoren een lunchpakketje klaar, kies een lange gondel uit en eten maar. Doe dit bij voorkeur tussen 12 en half 2. De restaurants zijn dan vol en de gondels lekker rustig.

Lunchen op een bankje

Wat neem je mee?

Om alles uit je dag te halen wil je natuurlijk wel lekker eten. Het is handig om een lunchpakketje bij je te hebben. Voordeel is dat je vakantie een stuk goedkoper wordt. Het scheelt een keer uit eten per dag. Maar waaruit bestaat nou een goede liftmaaltijd? Maak het in ieder geval al vast klaar in de ochtend. Je zit tijdens het ontbijt rustig aan tafel. Als het nu vast is voorbereid, kan je onderweg genieten van het eten. Eten in een gondel is prima, maar eten klaarmaken is toch vooral voor de profi-gondel-eter weggelegd.

Liftmaaltijd 1: energierepen

De repen kan je de hele dag door eten. Die zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Dat voorkomt dat je omvalt van de honger. Wat mij betreft een heerlijke liftsnack, maar geen volledige lunch. Ik wil toch liever het idee van één 'echte' maaltijd ergens midden op de dag.

Lunchen in de sneeuw

Liftmaaltijd 2: belegde broodjes

Altijd goed, brood. Wij Nederlanders zijn dol op boterhammen bij de lunch. 's Ochtends een broodje smeren is natuurlijk een kleine moeite. Een stokbroodje of zo'n zware donkere snee brood geeft je toch meer het gevoel dat je echt even luncht. Lekker met pindakaas of chocopasta. En het liefst ook een paar met paprika, komkommer of iets ander groens.

Liftmaaltijd 3: salade

Ga je volledig voor groen, dan heb je echt dat idee van een luxe lunchmaaltijd. Maak in een plastic bak een salade met veel groente, nootjes, kaas en couscous of rijst voor de koolhydraten. Let op: snij alles heel fijn, zodat je het met een lepel kan eten! De mensen die na jou in de lift stappen zullen je er dankbaar voor zijn…

Liftmaaltijd 4: warme worst en soep

De topper en mijn favoriet is warme worst met soep. Neem een thermoskannetje mee. Daarin giet je een bouillon of soep. Gooi daarin een blikje knakworsten en je hebt een topmaaltijd. Niet alleen heb je iets warms te drinken, je hebt ook warm eten. Met deze zelfgemaakte hotdogs scoor je bij je vrienden, zeker met koud weer.

Lunchen in de sneeuw

En af en toe natuurlijk gewoon genieten in een leuke berghut

Je wilt natuurlijk wel dat vakantiegevoel. Jezelf verwennen en even genieten. Eten in de gondel voelt niet als verwennen. De oplossing is om het café in te gaan voor een kop koffie met Apfelstrudel. Doe dit buiten de spitsuren en je hebt de restaurants voor jezelf.

Het nadeel van liftmaaltijden

Er zijn natuurlijk mensen die het liefst nooit met een rugzak skiën. Dat is niet goed mogelijk als je je eigen eten meeneemt. Wil je daar niet aan, dan zal je toch die goed gevulde portemonnee mee moeten slepen. Ik ben zelf dol op maaltijden in de lift of ergens op een bankje in de zon.

Lunch terras

Heb jij tips voor lekker eten in de lift, laat ze me weten, dan test ik ze uit.

182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.