Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: verse sneeuw in aanloop naar de voorjaarsvakantie

Na enkele dagen met veel zonneschijn en (zeer) koude nachten neemt de komende dagen de neerslagkans weer toe en wordt er duidelijk zachtere lucht aangevoerd. Dat betekent dat het met name in de dalen vaker zal gaan regenen. Hogerop kan het soms hevig sneeuwen. De weersverwachting voor de eerste week van de voorjaarsvakantie is nog onzeker. Momenteel is er kans op een stabiel weertype of een wisselvalliger weerbeeld. Het Alpenweer van vrijdag zal een betrouwbaarder beeld van het weer tijdens het begin van de volgende week kunnen geven.

Donderdag regen en sneeuw vanuit het westen

Vandaag is het op veel plaatsen in de Alpen nog stralend weer met uitstekende wintersportcondities. In de loop van de middag neemt in Zwitserland vanuit het westen de bewolking toe en nadert er een storing die donderdag regen en sneeuw brengt. In de ochtend kan nog even bij droog weer wat gedaan worden, maar tegen de middag is het nat en worden de omstandigheden snel minder. In Oostenrijk gaat het pas later in de middag in Vorarlberg en Tirol sneeuwen en kan er waarschijnlijk grote delen van de dag nog prima geskied worden. Aan de zuidflank blijft het nog zeer zonnig.

Bewolking en sneeuw in Oostenrijk

Vrijdag is het aan de zuidzijde van de Alpenhoofdkam nog het beste toeven. Het blijft daar zo goed als droog en er is een afwisseling van zon en wolkenvelden. Elders in Oostenrijk en Zwitserland overheerst bewolking en valt er regen of sneeuw. Vooral hogerop kan de neerslagintensiteit best fel zijn en is de après-ski misschien wel het beste alternatief. De aangevoerde lucht is duidelijk zachter en het 0 graden niveau ligt aanvankelijk ergens rond 400 meter. Later op vrijdag stijgt de nulgradengrens tot boven de 1000 meter en tegen de avond blijft het op steeds meer plaatsen droog.

Vandaag is het nog prachtig weer in Oostenrijk (Sölden)

Wisselvallig wintersportweekend

Het weekend brengt over het algemeen ook veel wolken. Nog steeds is het vrij zacht en in de loop van de dag neemt de kans op regen en sneeuw snel toe vanuit het westen. De sneeuwvalgrens ligt tussen 700 en 1200 meter. De beste papieren zijn opnieuw voor het zuiden van Oostenrijk. In Oost-Tirol en Karinthië heeft de zon de meeste kans. Overigens ziet het er naar uit dat zondag de zon zich op meer plaatsen zal laten zien.

Koude voorjaarsvakantie?

Na het weekend is de verwachting onzeker. Het is met name de vraag of hogedrukinvloed terrein boekt of dat juist depressies de dienst gaan uitmaken. Het Amerikaanse model gaat voor een drogere en koudere oplossing begin volgende week, waarbij hogedruk boven de Noordzee de belangrijkste rol speelt. Het Europees model gaat uit van een lagedrukgebied boven Italië en dat zou een veel wisselvalliger weerbeeld opleveren. Hoe het gaat worden is nu nog niet te zeggen. In onze volgende berichtgeving komen we daar ongetwijfeld op terug. Een uitstapje naar Winterberg of Willingen behoort ook nog altijd tot de mogelijkheden. Er ligt genoeg sneeuw, vrijwel alle pistes zijn geopend en overdag is het rond het vriespunt. Mogelijk valt er zaterdag nog een sneeuwbui.

De Lauberhorn in Wengen ligt er prachtig bij

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.