Skip to navigation Skip to main content

Beter leren carven – deel I

Er bestaan nog wel eens wat misverstanden over carven. Wat is carven nou precies? Een gecarvede, oftewel gesneden bocht, maak je volledig op de staalkant van je ski. Inderdaad, dat dunne strookje staal aan de zijkant van je ski. Carven is een techniek waarbij het gaat om lef, balans, druk en kracht. Snowplaza geeft je tips om beter te leren carven.

Foto: Nordica

Rutschen versus carven

De meeste skiërs rutschen bij het maken van de bocht. Rutschen wil zeggen dat je de achterkant van de ski “wegduwt”. Je ziet dit ook in het spoor dat je ski’s achterlaten, dit is (gedeeltelijk) breed. Door te rutschen houd je beter balans en tevens je snelheid onder controle. Bij een gecarvede bocht maak je de bocht volledig op de staalkant en dit zie je in het spoor dat je ski achterlaat: een dunne streep van de staalkant, je snijdt de bochten in de sneeuw. De enige manier om je snelheid enigszins onder controle te houden is door de berg op te sturen; rustig of langzaam carven gaat eigenlijk niet. Je gaat er 'vol in” en daar is lef voor nodig! Je kan ook de eerste helft van de bocht rutschen en de tweede helft carven, hierdoor houd je je snelheid beter onder controle en zijn de krachten die je op moet vangen minder heftig.

Brede skivoering

Om te kunnen carven moet je de ski goed op z’n zijkant zetten. Je ski maakt een extreme hoek en hier heb je ruimte voor nodig. Zet je ski’s dus verder uit elkaar dan je normaal gesproken gewend bent (schouderbreedte). Door deze brede skivoering hebben je benen en ski’s de ruimte om goed te kunnen kanten en daarnaast zorgt het voor stabiliteit.

Houd je lichaam op spanning

Wanneer je gaat carven krijgt je lichaam te maken met flinke krachten. Deze krachten vang je op door je lichaam “op spanning” te houden. Zorg ervoor dat je rug-, buik- en bovenbeenspieren de krachten die, vooral in het tweede deel van de bocht op je lichaam komen, goed kan opvangen.

Klaus Mair is een Oostenrijkse skileraar en heeft een DVD gemaakt over skitechniek (SofaSkiSchool.com) . In bovenstaand filmpje legt hij, erg duidelijk, de basis van het carven uit.

Verticale beweging en centrale houding

De basis van de skitechniek is de centrale houding. Ik heb hier al eens een weblog over geschreven. Daarnaast is verticaal bewegen erg belangrijk. Aan het einde van de bocht kom je iets rechterop, waardoor je je ski’s ontlast en ze op de andere kant kan zetten. Zodra je op de nieuwe kanten staat buig je je enkels en knieën weer dieper en voer je de druk op de ski weer op. Aan het einde van de bocht heb je de meeste druk op je ski’s, waarna je ze dus weer ontlast zodat je de volgende bocht kan inzetten.

Oefening 1:

Kies een brede piste die niet al te steil is. Zorg dat je een brede skivoering hebt en glijd een aantal meters recht richting het dal (in de vallijn). Zodra je een beetje snelheid hebt probeer vervolgens beide ski’s op hun kant te zetten (denk erom dat je je enkels en knieën een buigt. Doe alsof je een soort rails moet volgen, dus zorg ervoor dat je skivoering breed blijft, anders raak je van de rails. Laat je door je ski’s leiden totdat je de berg opstuurt en weer stilstaat. Bekijk nu het spoor dat je in de sneeuw getrokken hebt; zijn het twee strakke lijnen, dan heb je de bocht goed gecarved. Probeer dit een aantal keren, zowel naar links als rechts. Kijk altijd voor je start goed omhoog of er niemand aankomt.

Volgende week meer tips en oefeningen om beter te leren carven!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.