Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: ijzige temperaturen en verse sneeuw!

De winter staat tot toen nu toe in het teken van veel sneeuw door storingen, maar ook vaak vrij zachte lucht in het Alpengebied. Vanaf vandaag komt daar geleidelijk verandering in als koning winter vanuit Rusland langzaam het weer op het Europees continent overneemt. Pas vanaf komend weekend komt echt koudere lucht in de buurt van de Alpen. Eerst moeten we nog een koufrontpassage doormaken. Achter dat koufront komt vervolgens de polaire en later zelfs arctische lucht binnen.

Sneeuw dankzij koufront

Vandaag zal de dag droog starten en zijn er zo nu en dan zonnige perioden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe doordat er een koufront nadert. De eerste neerslag bereikt vanavond het westelijk Alpengebied, met name Zwitserland. Uiteindelijk bereikt de neerslag morgenmiddag het oosten van Oostenrijk als het tegelijkertijd in Zwitserland weer droog wordt. Al met al valt er door het koufront op de meeste plaatsen 15 tot 25 centimeter sneeuw. Het koufront komt uiteindelijk tot stilstand te liggen boven Slovenië, waardoor er in de regio van Villach meer sneeuw kan vallen.

Nassfeld

Lokaal ijzige temperaturen

Vanaf ongeveer zaterdag trekt een lagedrukgebied vanaf Noord-Denemarken langzaam richting Oost-Europa. Hierdoor kan hogedruk zich boven Noord-Europa uitoefenen en komt een toestroom van koude lucht op gang richting Centraal- en West-Europa. Dat betekent dat het zeker in de loop van volgende week op sommige plekken ontzettend koud kan worden. Enkele berekeningen laten op de koudste plaatsen in het Centraal- en Oostelijk-Alpengebied de temperatuur dalen tot beneden de -20 graden. Dat het op de meeste plaatsen zowel overdag als ’s nachts streng gaat vriezen, is nog niet zeker. De kans is wel erg aannemelijk.

Wisselvalligheid blijft

Als de koude lucht vanuit (Noord)oost-Europa richting de Alpen trekt, wordt het niet helemaal droog. Hogedruk, dus het stabiele en rustige weer bevindt zich in de noordelijke helft van Europa. In de Alpen kunnen nog altijd enkele storingen voor neerslag zorgen. Vanzelfsprekend dat de neerslag als sneeuw gaat vallen. Bij lage temperaturen wordt het ook gemakkelijk tot in het dal wit. De trend is helaas wel dat het vaak bewolkt is, maar af en toe valt er zeker een glimpje zonneschijn mee te pakken. Met de overwegend heersende noordelijke stroming, maakt het zuidelijk-Alpengebied de meeste kans op zonneschijn dit weekend en aankomende week.

Ischgl

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.