Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuwval en zonneschijn

De weersomstandigheden zijn nogal wisselend in de meeste wintersportplaatsen. Er ligt meer dan genoeg sneeuw, maar de condities variëren nogal. De oorzaak is de fluctuerende vorstgrens. Dinsdag en woensdag is het tamelijk mild met het nulgradeniveau tussen de 1000 en 1600 meter. Donderdag en vrijdag wordt het tijdelijk kouder met tot in de dalen grote sneeuwkans. Zaterdag blaast een westelijke stroming even weer zachte lucht over het Alpengebied. Vanaf zondag lijkt het een tijdje koud te blijven.

Een droge dinsdag

Dinsdag hoeft in vrijwel de meeste wintersportgebieden geen neerslag verwacht te worden. De lucht is zacht en vochtig, vooral de zuidkant van het Alpenmassief. In het noorden ligt de dooigrens rond de 1200 meter. Het is een droge dag en de condities van de pistes zijn erg afhankelijk van de hoogteligging. Boven de 2000 meter is de sneeuw perfect. Voor de zon moet je vooral in de Italiaanse Alpen zijn. Zwitserse regio’s zoals Graubunden en Zermatt zullen ook profiteren van de zonneschijn. In zuidelijk gelegen skigebieden in Oostenrijk en Frankrijk moet je ook zeker je zonnebrand niet vergeten mee te nemen.

Zermatt

Hoe hoger, hoe beter de condities

Een frontale zone nadert woensdag het Alpenmassief. Pas in de middag en avond gaat het vanuit het noorden sneeuwen of zelfs regenen. In eerste instantie ligt de sneeuwgrens nog vrij hoog op ongeveer 1100 meter, maar in de loop van de avond zal die dalen. In Sauerland is de komende dagen nog geen sprake van sneeuwval. Donderdag kunnen de sneeuwkanonnen daar weer aan en vallen er winterse buien aangezien de sneeuwgrens in Winterberg op ongeveer 400 meter komt.

Kirchberg

Koud weekend

Vanaf donderdag kunnen er wisselvallige en koude dagen verwacht worden in de meeste wintersportgebieden. Aan de noordzijde van de Alpen gaat de meeste sneeuw vallen. De zon zal zich zo af en toe laten zien, maar geen volle dagen met zonneschijn. De zuidelijk gelegen wintersportgebieden krijgen echter weinig of geen neerslag. Het Duitse middelgebergte gaat naar alle waarschijnlijkheid ook wit kleuren. De sneeuwgrens komt hier op ongeveer 400 meter te liggen. In de nachten komen de temperaturen onder de 0 in de dalen. Zaterdag is echter een wat gemoedelijkere dag, met milde temperaturen en een milde vorstgrens tussen de 1200 en 1800 meter, terwijl het droog blijft.

Kronplatz

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.