Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: veel bewolking en sneeuwkansen

Turracher Höhe

Passerende frontale zones zorgen de komende periode voor veel bewolking en er valt van tijd tot tijd regen of sneeuw. Vooral vandaag zijn er in het westelijk Alpengebied veel opklaringen aanwezig. In het oosten is meer bewolking, en sneeuw boven de 1200m.

Weerkaart Zaterdag eind van de middag..

Aanhoudende kans op sneeuw boven 1000-1500m.

Vandaag ligt er een lagedrukgebied boven het noordoosten van Italië en een zwak hoge drukgebied boven het zuidoosten van Duitsland. Hierdoor wordt met een overwegend oostelijke stroming vochtige lucht aangevoerd. Het lage drukgebied koerst vandaag in oostelijke richting van de Alpen weg. Het maakt dan de plaats vrij voor het eerder genoemde hoge drukgebied dat voor tijdelijke stabilisatie in het weer zal gaan zorgen. Maar in het weekend zal een volgend lagedrukgebied hierin weer verandering brengen. Deze ligt op vrijdag nog boven de Atlantische Oceaan maar koerst snel via Zuid-Frankrijk naar het Middellands zeegebied waar het op zondag komt te liggen. Daarna beweegt het vanaf maandagavond vervolgens weer in noordoostelijke richting van de Alpen weg.

Centro Valanghe (Italië).

Vooral in het weekend veel bewolking en sneeuwkansen.

Vandaag heeft de oostelijke helft van het Alpengebied nog te maken met een frontensysteem. Dit trekt met veel bewolking en regen, sneeuw boven de 1000-1500m naar het noordoosten weg. In het westelijk deel komen opklaringen voor en is het meest licht tot half bewolkt. Maar op zaterdag zal het zuidelijk, en met name zuidwestelijk, Alpengebied weer met de neerslag van een volgend frontaal systeem te maken krijgen, waarbij wederom sneeuw mogelijk is tussen 1200-1500m. Door de positie van het lage drukgebied (zie hierboven) zal dit frontensysteem boven de Alpen blijven slingeren. Hierdoor blijft de bewolking overheersen en valt er van tijd tot tijd regen en sneeuw. Na maandag zullen we zien dat de bewolking weliswaar overheerst maar zal de meeste neerslag zich aan de noordflanken van de Alpen manifesteren. Het zuidelijk Alpengebied heeft dan met föhn werking te maken waardoor enkele opklaringen goed mogelijk zijn. In de loop van de week gaan de temperaturen aardig omlaag, maar daarover maandag meer.

Betrouwbaarheid:
70% van de computerberekeningen geven een overeenkomend drukpatroon weer. Grote onderlinge weersverschillen zijn zeker mogelijk.

Duitsland: Veel bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
In het oosten meest zwaar tot geheel bewolkt, met af en toe wat regen, of sneeuw boven de 1000-1200m. In de westelijke helft is het droger en wordt het in de middag overwegend half bewolkt. De wind is zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten.
Morgen:
In de nacht en ochtend is het lokaal nevelig en komt een enkele mistbank voor, welke overigens spoedig zal verdwijnen. Door föhn werking is het meest licht tot half bewolkt en de wind is zwak uit zuidelijke richting.
Zondag t/m Woensdag
De bewolking overheerst en er valt van tijd tot tijd regen of motregen, en sneeuw boven de 600-800m. Dit niveau zal in de loop van de week stijgen naar 1000-1500m, maar de sneeuwval zal wel voor enige gladheid gaan zorgen. Er zullen ook zeker droge perioden zijn, maar de bewolking zal blijven overheersen.

Frankrijk: Veel bewolking en sneeuw.


Vandaag:
In de nacht en ochtend lokaal een enkele mistbank, maar spoedig oplossend waarna de zon volop schijnt. Van het westen uit neemt in de middag wel de bewolking toe, maar het blijft droog. De wind is zwak uit veranderlijke richting, in de middag toenemend naar matig uit het zuid tot zuidoosten.
Morgen:
Het is zwaar tot geheel bewolkt en vooral in het zuidelijk Alpengebied neemt in de middag de neerslagkans toe. Sneeuw is te verwachten boven de 1000-1200m. De wind is matig uit het zuiden.
Zondag t/m Woensdag
De eerste dagen is het overwegend bewolkt en zijn er perioden met sneeuw(buien) daarna nemen de kansen op wisselend bewolkt weer geleidelijk aan toe. Met een naar noord draaiende wind zorgt föhn werking voor het oplossen van de bewolking. Al zal de wind wel behoorlijk vlagerig worden.

Italië: Eerst veel bewolking en kans op sneeuw.


Vandaag:
Naar het oosten wegtrekkende bewolking, waardoor het overal licht bewolkt zal worden. In de vroege ochtend kan het lokaal mistig of nevelig zijn. De wind is zwak en veranderlijk, vaak met een zuidelijke voorkeursrichting.
Morgen:
Van het zuidwesten uit toenemende bewolking en kans op lichte regen, of sneeuw boven de 1000-1400m. In de oostelijke helft blijft het tot de avond droog. De wind wordt geleidelijk matig uit het zuidoosten.
Zondag t/m Woensdag
Het is overwegend bewolkt en er zijn perioden met regen, of sneeuw boven de 1200m. In de nacht en vroege ochtend zal het lokaal nevel of mistig kunnen zijn. Wanneer na het weekend de wind naar het noorden draait zal door de föhn de bewolking minder dik worden en nemen de sneeuwkansen aanmerkelijk af.

Oostenrijk: Van tijd tot tijd sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt, met af en toe wat regen, of sneeuw boven de 800-1200m. In de westelijke helft wordt het in de middag droger en overwegend half bewolkt. De wind is zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten.
Morgen:
In de nacht en ochtend is het lokaal nevelig en komt er een enkele mistbank voor, die overigens spoedig gaan verdwijnen. Door de matige zuid tot zuidoostelijke wind zal aan de zuidflanken de meeste bewolking aanwezig zijn. In de noordelijke helft is het licht tot lokaal half bewolkt.
Zondag t/m Woensdag
In de nachten en ochtend zal het in de dalen meest nevelig zijn en komt bewolking voor. Op zondag zal frontale bewolking van zuid naar noord over de Alpen bewegen daardoor er sneeuw zal gaan vallen boven de 1000m. De dagen erna komt de wind uit het noorden en zal door stau werking de bewolking overheersen en valt er van tot tijd neerslag. Op de zuidflank breekt de bewolking wel, en is er ruimte voor de zon.

Zwitserland: Met name sneeuw in het zuidenoosten.


Vandaag:
Zwaar bewolkt, met naar het oosten wegtrekkende neerslag. In de ochtend wordt het van het westen uit droog en wordt het licht tot half bewolkt weer. De wind is zwak veranderlijk tussen zuidwest en noordwest.
Morgen:
In de vroege ochtend nevel en lokaal mistbanken, spoedig overgaand in licht bewolkt weer. Maar in de ochtend neemt van het westen uit de bewolking tot en zal er in de namiddag in het zuidoosten wat neerslag kunnen gaan vallen. De wind is zuidoostelijk en zwak tot matig.
Zondag t/m Woensdag
Op zondag trekt de neerslag in noordoostelijke richting weg, waardoor er in het oosten sneeuw kan vallen. Maar ook daarna blijft de frontale zone in de buurt van de Alpen waardoor door stau veel bewolking aanwezig zal zijn. Er zal boven de 1200-1800m van tijd tot tijd sneeuw vallen.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.