Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vooral aan de zuidflank kans op sneeuw

1584 - Alpenweer: vooral aan de zuidflank kans op sneeuw (1)

De komende periode vooral grote verschillen tussen de noord- en zuidflank van de Alpen. De meeste bewolking en kans op sneeuw is in de zuidelijke helft te verwachten boven de 1200 tot 1500m. In het noorden in de nacht en ochtend mist en of lage bewolking.

Neerslag donderdagmiddag rond 12 uur.

Grote lokale verschillen, wel aanhoudende kans op sneeuw.

Een hogedrukgebied over het noorden van Europa heeft een uitloper richting het Alpengebied. Hierdoor beginnen we vooral met rustige omstandigheden, waarin zonnige perioden mogelijk zijn. In de loop van de dag krijgt deze uitloper verbinding met een hoge drukgebied ten westen van Spanje. In deze situatie verandert tot en met vrijdagochtend vrijwel niets. Wel zien we een lage drukgebied ten zuidwesten Italië zich geleidelijk aan iets noordwaarts verplaatsen, waardoor bewolking en neerslag tegen de zuidflank van de Alpen zullen toenemen. Bovendien zullen restanten van frontale zones over het Alpengebied trekken en van tijd tot tijd voor toename van bewolking zorgen. Vanaf vrijdagochtend zien we geleidelijk aan de invloed van een venijnig lage drukgebied boven de Golf van Biskaje groter worden. Deze koerst in het weekend over Zuid-Frankrijk richting het Middellandse zeegebied en zal de verschillen tussen het noordelijk ~en zuidelijk Alpengebied vergroten.

Kitzsteinhorn, Kaprun.

Met name aan de west- en zuidflank kans op sneeuw.

Vandaag trekt een frontale zone over Oostenrijk naar het oosten weg, hierachter komt op uitgebreide schaal nevel, mistbanken en vooral in de dalen veel bewolking. De verwachting is dat deze bewolking grotendeels oplost waardoor zonnige perioden mogelijk zijn. Door de invloed van het hogedrukgebied zal er de komende dagen niet veel sneeuw te verwachten zijn in het noordelijk Alpengebied. Dit in tegen stelling tot het westelijk- en zuidelijk Alpengebied waar door stau veel hardnekkige bewolking aanwezig is met kans op regen, of sneeuw boven de 1200-1500m. In het weekend daalt deze grens naar circa 1000m.
Betrouwbaarheid:
75% van de computerberekeningen geven bovenstaand drukpatroon aan. Al zijn er onzekerheden met betrekking tot de koers van het te ontwikkelen lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje.

Duitsland: Wisselend bewolkt en slechts kleine kans op sneeuw boven 1500m.


Vandaag:
Aanvankelijk overwegend zwaar tot geheel bewolkt, met in het oosten kans op wat lichte regen. In de westelijke helft nevelig en mistbanken. In de loop van de ochtend zal de bewolking wat kunnen gaan breken waardoor sporadisch enkele opklaringen mogelijk zijn. De wind is matig uit het zuidoosten. De sneeuwgrens stijgt naar 1500m. Lokaal kunnen de wegen glad zijn.
Morgen:
In de nacht en ochtend overheerst nevel, mistbanken of lage bewolking. Maar deze zal vooral in de oostelijke helft makkelijk oplossen. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten maar ruimt in de loop van de dag naar het zuidwesten. Waardoor door föhn de bewolking meer zal oplossen. Lokaal kunnen de wegen glad zijn.
Vrijdag t/m Maandag:
In de nacht en ochtend in gebieden opklaringen nevelig en mogelijk mistbanken, maar door stau zal op sommige dagen zeker de bewolking kunnen overheersen. Maar in het weekend zijn er ook zeker zonnige perioden te verwachten.

Frankrijk: Veel bewolking en vooral in het weekend sneeuw.


Vandaag:
Half tot zwaar bewolkt en regenachtig. Slechts een kleine kans op wat lichte sneeuw rond de 1500m. Zwakke tot matige zuidoosten wind.
Morgen:
Van het westen uit toenemende bewolking gevolgd door regen, of sneeuw boven de 1200m later 1000m. De wind zwak en veranderlijk.
Vrijdag t/m Maandag:
Eerst met name in het zuidoostelijk deel half tot zwaar bewolkt met kans op wat lichte neerslag in hoger gelegen gebieden. In het weekend neemt de sneeuwkans vanuit het zuidoosten en zuiden aanmerkelijk toe boven de 1200m. In de nacht van zaterdag op zondag kan er lokaal veel sneeuw vallen.

Italië: Veel bewolking, en van tijd tot tijd regen of sneeuw.


Vandaag:
Licht tot half bewolkt en in de vroege ochtend kans op nevel of een mistbank. Lokaal kan door stau de aanwezige bewolking hardnekkig zijn. De wind is zwak en veranderlijk.
Morgen:
Zwaar tot geheel bewolkt en regenachtig, sneeuw boven de 1200m. In de middag is in de oostelijk helft een opklaring mogelijk. De wind is zwak en veranderlijk.
Vrijdag t/m Maandag:
Doordat het lagedrukgebied boven Italië aanwezig is zal de bewolking opgestuwt worden en het is zwaar tot geheel bewolkt met perioden met regen, of sneeuw boven de 1000-1200m. Vanaf zondag is er ook een toenemend kans op mistbanken.

Oostenrijk: Met name in het zuiden kans op sneeuw.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt met perioden met regen, of sneeuw vanaf 700-1000m. In het (noord)westen wordt het droger en wordt het in de loop van de dag half bewolkt. De wind is zwak en veranderlijk.
Morgen:
Met name in de dalen komt nevel, mist en (hardnekkige) bewolking voor, terwijl in de hoger gelegen gebieden de kans op de zon het grootst is. Zwakke tot matige veranderlijk wind.
Vrijdag t/m Maandag:
In de nachten en ochtend zal het in de dalen meest nevelig zijn en komt bewolking voor. In het weekend zal door stau de bewolking en neerslag zich vooral aan de zuidflank van de Alpen ophouden. Op de noordflank is het dan licht tot half bewolkt en droog

Zwitserland: Met name sneeuw in het westen en zuiden.


Vandaag:
Half bewolkt en op uitgebreide schaal nevel of mistbanken. In de middag toenemende bewolking en kans wat lichte sneeuw in het westelijk berggebied. De wind is noordoostelijk en matig, in de middag zwak.
Morgen:
Van het westen uit zwaar tot geheel bewolkt en perioden met regen, of sneeuw boven de 1200-1500m. De wind is zuidoostelijk en zwak.
Vrijdag t/m Maandag:
Wisselend bewolkt, en kans op sneeuw in de hoger gelegen gebieden. In de nacht en ochtend zal het lokaal eerst mistig zijn. In het weekend is de grootste kans op sneeuw in de zuidoostelijk helft aanwezig.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.