Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: hoog waarschuwingsniveau voor lawines!

Vooralsnog blijft het flink sneeuwen in een groot deel van de Alpen. Het is nog steeds wachten tot de rust terugkeert. Dinsdag wordt het geleidelijk droog en vanaf woensdag zien we de omstandigheden vooral in Oostenrijk aanzienlijk verbeteren. In de Zwitserse Alpen dient zich donderdag alweer een nieuwe storing aan. Door de komst van al die verse sneeuw, blijft de kans op lawines erg groot. Met name in het westelijk deel van de Alpen zijn er grote problemen voor het verkeer.

Maandag een dag met veel sneeuw

Er is al genoeg sneeuw gevallen de afgelopen dagen, maar ook vandaag komt er weer flink wat bij. Tientallen centimeters kunnen er worden verwacht aan de noord- en westflanken van de Alpen. Dit zijn precies de gebieden waar ook de afgelopen tijd de meeste sneeuw is gevallen. Met de auto is er deze dagen nauwelijks een doorkomen aan. De sneeuw kan vandaag weer lang aanhouden en soms zeer intens zijn. Daarbij staat er hoger in de bergen een stormachtige wind uit zuidwestelijke richting. Geen ideaal weer voor mooie tripjes. Aan de zuidkant van de hoofdkam is het weerbeeld een stuk rustiger en zonniger. Daar is het prima uit te houden. De sneeuwgrens houdt zich maandag op tussen 1000 en 1500 meter. Dinsdag merken we een duidelijke weersverbetering. Nadat het in de nacht op veel plaatsen nog sneeuwt (of regent in de lagere regionen), wordt het dinsdag droog en klaart het zelfs op. ’s Middags is het rond tien graden in Zwitserland en in Oostenrijk tussen de zes en acht graden. Al met al kan er tot en tot dinsdagochtend weer ongeveer een meter sneeuw vallen.

Arosa Lenzerheide kleurt erg grijs...

Adempauze

Woensdag kan iedereen even op adem komen. Het belooft een rustige dag in de Alpen te gaan worden. Op de meeste plekken is het zonnig en blijft het droog. Iets lagere bewolking hoort ’s morgens wel tot de mogelijkheden. Donderdag ziet het er in Oostenrijk ook nog prima uit, met zonnige perioden is het dan uitstekend weer om te skiën. In Zwitserland zullen de omstandigheden vanuit het westen geleidelijk weer minder gaan worden op nadering van een nieuwe storing. Toch blijft het hoogstwaarschijnlijk in de avond droog. De storing brengt vrijdag weer sneeuw en koudere lucht. De sneeuwvalgrens duikt dan weer onder de 1000 meter.

Lawines

De afgelopen dagen is in de Alpen in de meeste gebieden het hoogste waarschuwingsniveau actief geweest voor lawines. De komende dagen zal dat met de verse sneeuw en forse winden niet anders zijn. Er zijn al diverse ongelukken gebeurd, helaas ook met dodelijke afloop. De ongelukken zijn vrijwel allemaal buiten de piste gebeurd. Het advies is dan ook zeker; blijf op de piste en zorg dat je goed geïnformeerd bent over de uitstaande waarschuwingen.

Het skigebied Silvretta Arena Ischgl Samnaun is vandaag wederom gesloten door de slechte weersomstandigheden

Sauerland

In het Sauerland is een zachter luchtnet dan in Nederland. Hierdoor krijgen de Duitse skigebieden Skiliftkarussell Winterberg en Willingen te maken met beduidend zachtere lucht en regen. Het sneeuwdek zal flink aangetast worden met temperaturen tussen de zes en acht graden op woensdag en donderdag. Ook is er een grote kans op nevelig en grijs weer. Mindere condities dus deze midweek, maar richting het weekend wordt het weer kouder.

Zillertal Arena

Alta Badia

Sölden

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.