Skip to navigation Skip to main content

Goedkopere dorpen in/bij grotere skigebieden in Oostenrijk

Schetteregg

Wintersport is niet goedkoop en - alleen al kijkend naar de skipasprijzen - ook dit jaar duurder geworden. Maar is wintersport daarmee onbetaalbaar? Nee! Met een paar aanpassingen kun je voor een prima prijs genieten van de sneeuw. Bij veel mensen is Oostenrijk het favoriete wintersportland. Vooral de grote, populaire skigebieden zoals de SkiWelt en het Skicircus zijn in trek voor een skivakantie. Voor een verblijf in het hart van deze gebieden betaal je meestal wel de hoofdprijs. Wanneer je niet middenin de gezelligheid hoeft te zitten, kan een kleiner dorp ideaal voor jou zijn. Deze dorpen liggen vlak bij de skigebieden, maar zijn een stuk goedkoper!

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn: Viehhofen

Viehhofen is een klein dorpje dat op zo'n tien minuten rijden van Saalbach en Zell am See ligt. Dankzij de Ski ALPIN CARD kun je skiën op de pistes van Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, maar ook op die van Zell am See-Kaprun. Beide zijn goed voor 408 km aan skiplezier! Om de pistes van Zell am See-Kaprun te bereiken, stap je in de zellamseeXpress in het dorp. Voor het Skicircus stap je in de skibus naar Vorderglemm voor de Schönleitenbahn. Als de sneeuwcondities het toelaten, kun je via een van de langste pistes van het skigebied terugskiën naar het dorp. In Viehhofen vind je verschillende hotels, pensions, appartementen en chalets, een paar winkels en een oefenlift met oefenweide. Andere goedkope opties in de buurt zijn Hochfilzen, Vorderglemm en Lengau.

Viehhofen goedkoop dorp in de buurt van Saalbach-Hinterglemm
© Spalder Media Group

SkiWelt Wilder Kaiser Brixental: Itter

Maar liefst negen dorpen bieden toegang tot de pistes van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental. Wie op zoek is naar goedkopere dorpen in een groot skigebied, zonder ver van de pistes te verblijven, is in Itter aan het juiste adres. Dit plaatsje is met de auto bereikbaar zonder vignet Oostenrijk, wat ook weer scheelt in de kosten. Met de Salvistabahn sta je in een mum van op de Kleine Salve en vanaf hier kun je de mooiste tochten maken. Met 270 km aan pistes hoeft niemand zich te vervelen! Aan het einde van de skidag kun je via de heerlijk lange dalafdaling terug naar het dorpje skiën. Itter is niet groot en over het algemeen heerlijk rustig. En wil je toch de drukte opzoeken? Met de skibus sta je zo in Westendorf of Ellmau. Itter heeft niet echt een dorpskern, maar kent een handjevol Tiroler restaurants en leuke pensions. Andere goedkope opties zijn: Mariastein, Kelchsau en Bad Häring.

Wintersport in de SkiWelt

Zillertal Arena: Wald im Pinzgau en Krimml

Zell am Ziller, Gerlos en Königsleiten zijn de drie populairste dorpen van de Zillertal Arena. Veel minder wintersporters verblijven iets verderop, in Wald im Pinzgau of Krimml. Zonde? Niet echt. Zelfs in de schoolvakanties is het er een stuk rustiger en omdat je iets verder van de pistes zit, zijn ook de accommodaties betaalbaar. Met de gratis skibus sta je in een mum van tijd op pistes van de Zillertal Arena, maar ook een uitstapje naar de nabijgelegen Wildkogel Arena is zo gemaakt. Betaalbare dorpen, in de buurt van twee topskigebieden... Wat wil een mens nog meer! Een andere goedkope optie is bijvoorbeeld Aschau im Zillertal

Betaalbaar dorp Wald im Pinzgau

Silvretta Arena Ischgl - Samnaun: Galtür

Iets voorbij Mathon ligt Galtür, een schitterende wintersportplaats dat vanwege de enorm schone lucht is onderscheiden met de titel 'luchtkuuroord'. Het dorp ligt op 1600 meter hoogte, aan het einde van Paznaun. De bergwereld is hier prachtig en omdat de Silvretta-Talstraße 's winters gesloten is, heb je er geen last van doorgaand verkeer. Galtür heeft een eigen skigebied met zo'n 43 km aan pistes. Echt druk is het er nooit, maar die drukte kun je wel opzoeken in het nabijgelegen Ischgl. Hier kun je niet alleen skiën op ruim 239 km aan pistes, maar ook feestvieren in de après-ski. Met de gratis skibus ben je er zo. Voor gezinnen die het drukkere Ischgl liever overslaan en toch in een gezellig dorpje willen verblijven met een leuk skigebied, is Galtür de ideale uitvalbasis. Andere goedkope opties zijn Mathon, Kappl en See im Paznaun.

Skigebied Galtür in Paznaun

Serfaus-Fiss-Ladis: Ried im Oberinntal

Ried im Oberinntal ligt bij de ingang van het Kaunertal, in de buurt van meerdere grote en bekende skigebieden. Op het hoogplateau aan de overkant ligt Serfaus-Fiss-Ladis. Van Ried naar Fiss is het maar 10 minuten rijden! Heb je een iets langere rit over, dan kun je ook uitwijken naar Nauders of de sneeuwzekere Kaunertaler Gletscher. Gewoon in het dorp blijven om te skiën behoort ook tot de mogelijkheden. Hier heb je toegang tot het kleine, maar fijne skigebied Fendels. Ried im Oberinntal is een gemoedelijk plaatsje met genoeg accommodaties om in te verblijven en een handjevol restaurants. Andere goedkope opties in de omgeving zijn Fliess en Prutz.

Kitzbühel & Kirchberg: Aurach bei Kitzbühel

Kitzbühel en Kirchberg zijn de bekendste plaatsen in het skigebied KitzSki. Gemiddeld betaal je hier meer voor een accommodatie dan wanneer je kiest voor een van de andere dorpen in het gebied. Bijvoorbeeld Aurach bei Kitzbühel. Dit dorpje ligt op zo'n 846 meter hoogte, tussen de plaatsen Kitzbühel en Jochberg. Het is een klein, ouderwets en bijzonder sfeervol boerendorp met een knus plein en lieflijk kerkje. Daaromheen vind je slechts een handjevol accommodaties, eetgelegenheden en huizen. De dichtstbijzijnde lift ligt op 7 tot 10 minuten rijden met de skibus. Andere goedkope opties zijn Aschau, Hollersbach, Oberndorf en Reith bei Kitzbühel.

Genieten van de pistes van KitzSki

Ski Arlberg: Pettneu am Arlberg

Vlak bij het duurdere en bekende St. Anton am Arlberg ligt je het rustigere en meer betaalbare Pettneu am Arlberg. Vanaf dit dorpje is het slechts een kleine 10 minuten rijden naar het grootste skigebied van Oostenrijk, Ski Arlberg. Pettneu had vroeger een eigen skigebied, maar dat is helaas niet meer het geval. Gelukkig heb je binnen korte tijd meer dan 300 km aan pistes tot je beschikking. Wel kun je hier mooi langlaufen en winterwandelen. Aan fijne accommodaties geen gebrek, er zijn meerdere restaurants en ook is er een supermarkt. Fredl's Stadl is een gezellige plek voor een drankje, maar je kunt ook uitwijken naar St. Anton am Arlberg. Andere betaalbare opties zijn Klösterle am Arlberg, Dalaas-Wald en Stuben.

Goedkope dorpen in de buurt van St. Anton am Arlberg
193 - Winter - Nick

Over Nick

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.