16 november 2010 door Kees in 'Nieuws''

Jarenlang vecht ik als Zwitserland-reislustige tegen de vooroordelen saai en duur. Inmiddels moet ik eerlijk toegeven dat de après-ski in Oostenrijk van een andere orde is dan die bij de buren. Maar ja, de Zwitsers zijn nu eenmaal ingetogener en conservatiever, terwijl Oostenrijkers bereid zijn zich volledig aan te passen aan de feestende meute uit den Niederlanden. Nee, de Helveten gaan niet snel uit hun dak en dat verwachten ze ook niet zo van hun bezoekers – uitzonderingen daargelaten. Ik blijf natuurlijk wel vrolijk roepen dat ‘als je ze beter kent, dan...’ Klopt écht trouwens.

Bezorgde geluiden

Dan dat andere vooroordeel: Zwitserland is een duur land. Wie de financiële pagina’s in de krant een beetje volgt, weet dat de Zwitserse franc inmiddels flink is gestegen. Of de euro is gedaald, dat kan natuurlijk óók. Nu raken de Zwitsers doorgaans niet snel in paniek, maar er klinken wel ongewoon bezorgde geluiden door in de kranten en op radio en TV. Hoewel de Zwitserse media zich qua kritisch gehalte en objectiviteit goed kunnen meten met hun Nederlandse collega’s, tappen de toeristenbureaus doorgaans uit een ander vaatje. Toen afgelopen winter bij het chique Gstaad een -gelukkig leeg- gondeltje naar beneden stortte, moest je vreselijk je best doen daar iets over te lezen op de site van het plaatselijke verkeersbureau.

Vakantiebudget 15% omhoog

De dure franc leidt nu opeens tot het luiden van alarmklokken, vooral in gebieden die het moeten hebben van de doorsnee-skiër uit het buitenland. Ga maar na: nog maar een half jaar geleden, kreeg je voor één euro anderhalve franc. Nu is dat nog maar 1,25 of zelfs nog lager. Een verschil van 15% op je vakantiebudget. De eerste gevolgen zijn al zichtbaar: gemiddeld nog wel iets meer overnachtingen tot en met afgelopen zomer, maar geen grote stijging meer. Men vreest het winterseizoen. Vooral Italianen blijken het te laten afweten.

Dure koffie

Zelf begin ik ook opeens anders te rekenen. Sinds de invoering van de euro had ik het idee dat alles in Zwitserland een koopje was. Eén franc? Oh joh, dat is maar tweederde euro! Nu kijk ik toch anders aan tegen een kopje koffie van 4,5 franc. Twintig procent eraf en we zitten op € 3,60. Mmmm... Nu maar hopen dat de crisis bij ons snel voorbij is en de euro aantrekt. Of de cirsis in Zwiterland toeslaat zodat de franc lekker zakt. Er is nóg een mogelijkheid voor het Alpenland: aansluiting bij Europa en de euro invoeren als betaalmiddel. Maar dat zie ik de eerstvolgende 300 jaar niet gebeuren...


Weerhoudt dit jou om niet naar Zwitserland op wintersport te gaan? Of zit je deze winter gewoon weer aan de Zwitserse kaasfondue en koffie?

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.