Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: de komende dagen zon

1564 - Alpenweer: de komende dagen zon (1)

Aanvankelijk hebben we nog te maken met veel bewolking, maar geleidelijk aan wordt het weer steeds meer bepaald door een hoge drukgebied. Hierdoor zullen in de vroege ochtend nevel en mist aanwezig zijn, maar steeds meer krijgt de zon de overhand. In het weekend neemt de bewolking wel weer toe en zien op zondag sterk toenemende sneeuw kansen.

Eerst enige dagen met zon

Een hoge drukgebied strekt zich nu nog uit vanaf de Atlantische Oceaan richting Zuid Frankrijk en vervolgens over de Alpen. Hierdoor komt in de vroege ochtend nog wel mist en nevel voor maar dit lost in de loop van de ochtend op. Vandaag wordt wel steeds meer de invloed van de hoge luchtdruk merkbaar; neerslagkansen nemen sterk af en we kunnen de eerste opklaringen verwachten. Dit zal overigens het laatst in het noordelijk en westelijk Alpengebied het geval zijn, maar op donderdag zal ook daar de zon meer aanwezig zijn.

De pistebully verplaatst de sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen in Madonna di Campiglio.

Op zondag sneeuw boven 1500m

Tot en met zaterdag wordt het weerbeeld bepaald door lokaal nevel en mist in de nachten en overdag zonnige perioden. Maar zaterdagavond gaat een uitloper van een lagedrukgebied, ten noorden van Nederland, bepalend worden voor het weer in het Alpengebied. Van het noordwesten uit trekt dan een frontaal systeem in zuidoostelijk richting over de Alpen. De bewolking overheerst en perioden met regen en sneeuw zijn te verwachten. Het niveau waarboven sneeuw mogelijk is zakt dan ook van 2200m op zaterdag naar 1400m op zondag.

Duitsland: Zwaar tot geheel bewolkt, vanaf morgen meer zonnige perioden.


Vandaag:
In de vroeg ochtend lokaal mistbanken overdag overwegend zwaar tot geheel bewolkt met af en toe wat lichte regen. Zwakke zuidwesten wind, maar kans op windstoten.
Morgen:
In nacht nevelig en aanvankelijk zwaar tot geheel bewolkt met af toe lichte (mot)regen, maar in de middag neemt de kans op enkele zonnige periode toe. De wind is overwegend zuidwestelijk en zwak tot matig.
Vrijdag t/m Maandag :
In de nachten nevelig, lokaal mistbanken. Vanaf zaterdag steeds meer bewolking en toenemende neerslagkansen.

Frankrijk: Geleidelijk meer zon. In het weekend bewolkt en op zondag sneeuwkansen.


Vandaag:
In de vroege ochtend lokaal mistbanken. Overdag overwegend zwaar tot geheel bewolkt maar droog, in de middag tijdelijk half tot zwaar bewolkt. Meest zwakke en variabele wind.
Morgen:
In de vroege ochtend mistbanken, overdag licht tot half bewolkt maar met steeds meer zonnige perioden. Meest zwakke veranderlijke wind.
Vrijdag t/m Maandag :
In nacht nevel en mist, overdag meest zonnig maar in het weekend steeds meer bewolking. Met name op zondag kans op regen, geleidelijk overgaand in sneeuw boven de 1500m.

Italië: Overwegend zonnig, in het weekend meer bewolking op maandag kans op sneeuw.


Vandaag:
Wisselend bewolkt, maar naar het oosten wegtrekkend. Overdag als gevolg van föhn werking steeds meer zonnige perioden. In de westelijke helft in de ochtend kans op nevel/mistbanken. Zwakke veranderlijke wind.
Morgen:
In de ochtend lokaal nevel of mistbanken, overdag licht tot half bewolkt. Zwakke veranderlijke wind.
Vrijdag t/m Maandag :
Zonnig, in het weekend toenemende bewolking en kans op een lokale bui. Op maandag zwaar tot geheel bewolkt en kans op sneeuw boven 1800m.

Oostenrijk: Geleidelijk perioden met zon. Op zondag sneeuw boven 1500m.


Vandaag:
Overwegend zwaar tot geheel bewolkt en met name eerst in het zuiden nog kans op lichte regen. Gedurende de dag breekt de bewolking en komen steeds meer opklaringen binnen. De noordflank van de Alpen blijft zwaar bewolkt. De wind is zwak en veranderlijk.
Morgen:
Wolkenvelden trekken van west naar oost over maar de zon zal duidelijk steeds meer invloed krijgen. De wind is overwegend zwak tot matig uit zuidwest tot west.
Vrijdag t/m Maandag :
In de nachten nevelig, lokaal mistbanken. Vanaf zaterdag steeds meer bewolking en toenemende neerslagkansen. Op zondag geheel bewolkt en in de middag zal er boven de 1200-1500 sneeuw gaan vallen.

Zwitserland: Eerst wisselend bewolkt, later meer zon. In het weekend kans op sneeuw.


Vandaag:
Aanvankelijk zwaar tot geheel bewolkt en lokaal mist. In de ochtend in het zuiden overgaand in licht tot half bewolkt en droog. In het noorden blijft het geheel bewolkt en kan wat lichte regen vallen. De wind is meest zwak en veranderlijk, met een westelijke voorkeursrichting.
Morgen:
In nacht mistbanken, in het noorden meest zwaar bewolkt en kans op zeer lichte regen. In zuiden meest zonnige perioden. Zwakke westen wind.
Vrijdag t/m Maandag :
Mistbanken in de ochtend, overdag meer zon. In het weekend steeds meer bewolking gevolgd door neerslag op zondag. In het noorden regen, in het zuiden sneeuw boven 1500m.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.