Skip to navigation Skip to main content

Even voorstellen…..onze nieuwe weerman

1558 - Even voorstellen…..onze nieuwe weerman (1)

De weerman voor het komend winterseizoen voor Snowplaza.nl heet Eric Chavanu. 
Geboren (1961) én getogen in Utrecht maar na vele omzwervingen in Zeeland terecht gekomen. In een klein Zeeuws dorp is het dagelijks genieten van de rust, de uitgestrektheid maar vooral van de Zeeuwse wolkenluchten. En hierin zit ook de overeenkomst met mijn werk als meteoroloog. Want het wisselende weer is iets waar ik, naast mijn vrouw natuurlijk, volop van kan genieten.

Ruime ervaring bij het KNMI

Ik ben bijna 28 jaar werkzaam geweest bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in de Bilt, en heb hierbij diverse functies vervuld in de verschillende operationele weerkamers zoals op de vliegvelden van Schiphol, Rotterdam, Den Helder, Eelde en Vlissingen maar natuurlijk ook die in De Bilt. Momenteel ben ik als Guidance Meteoroloog werkzaam op de centrale weerkamer (Woensdrecht) van het ministerie van Defensie. Een deel van de werkzaamheden bestaat uit het maken van weersverwachtingen voor bergachtige gebieden waaronder veelal locaties in de Alpenlanden. Maar ook de overige oefengebieden waar Nederlandse militairen actief zijn komen hierbij dagelijks en uitgebreid aan bod. Doordat ik jaarlijks de winter - en zomervakanties in de bergen doorbreng ben ik natuurlijk zeer bekend met specifieke lokale weersomstandigheden.

Versgevallen sneeuw met een strak blauwe lucht

Vanaf de jaren tachtig ben ik vrijwel jaarlijks in de bergen skiënd aanwezig geweest. Frankrijk (Meribel-Mottaret/La Plagne) en Oostenrijk (Kaprun) zijn duidelijk mijn favorieten gezien de ligging, het weer en vooral de sneeuwzekerheid. Omdat ik een “mooi weer” skiër ben, gaat mijn voorkeur uit naar versgevallen sneeuw met een strak blauwe lucht. Tijdens regen en/of sneeuw zal ik dan meestal ook met de weersverwachtingen of met het maken van presentaties/lezingen bezig zijn. 
Dit winterseizoen is mijn streven om op een begrijpelijke wijze het actuele weer en het te verwachten weer op Snowplaza.nl te beschrijven.

Nu 3x per week en vanaf half december dagelijks het Alpenweer

Het Alpenweerbericht zal eerst op maandag, woensdag en vrijdag tussen 07.00 en 10.00 uur beschikbaar komen en vanaf half december zal dit dagelijks zijn. In tegenstelling tot wat op andere (geautomatiseerde) sites gebeurd worden mijn verwachting niet gebaseerd op één computermodel, maar op het best scorende model in de gegeven weersituatie.

Heb je vragen en/of opmerkingen laat het weten en je krijgt altijd een reactie.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.