Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: eerst zonnig en in de middag hoge vorstgrens

1489 - Alpenweer: eerst zonnig en in de middag hoge vorstgrens (1)

Momenteel is het vrij mooi weer in het Alpengebied onder invloed van een hogedrukgebied boven het vasteland. In de middag kan het typisch terrasjesweer zijn vandaag en morgen. Blijft het zo mooi zonnig en gaat de sneeuw tot op grote hoogte aangetast worden?? Lees dat bij Koos de meteovirtuoos!

Weeroverzicht en verwachting vanaf woensdag 28 april

Het hogedrukgebied dat een vaste standplaats boven de Britse Eilanden leek te hebben heeft nu even het vasteland en de Alpen opgezocht. Het is rustig droog en op veel plaatsen zonnig weer op woensdag en donderdag, met een grote dagelijkse gang in de temperatuur. Op vrijdag gaat de bewolking wat toenemen en in het weekeinde wordt het duidelijk veel onstabieler. Er zijn dan perioden met neerslag, met aanvankelijk een vrij hoge sneeuwgrens van 2500 meter. Op maandag komt er echter een noordelijke stroming op gang onder invloed van een actieve depressie die boven de Noordzee verwacht wordt. Tegelijkertijd bouwt weer hogedruk op ten westen van het vasteland, zodat de stroming krachtig wordt. Daarbij wordt bovendien oorspronkelijk Arctische lucht aangevoerd. In de Franse, de Zwitserse en de westelijke Alpen van Oostenrijk wordt het dan flink kouder, de vorst en sneeuwvalgrens zakt van 2500 naar 1000 in de Franse Alpen en tot 1500 meter In Vorarlberg en Tirol en van 1700 tot 2000 meter in Salzburg. De oostelijke Alpen blijven waarschijnlijk in warmere lucht, zoals het er nu naar uitziet: op 2000 tot 3000 meter de vorstgrens. Op dinsdag schuift de luchtmassa met sterke temperatuurgradiënt wat noordwaarts en op woensdag weer wat zuidwaarts. Door de scherpe temperatuurtegenstellingen en het lagedruksysteem dat tot boven de Alpen reikt, valt er regelmatig neerslag. Dat is sneeuw of regen, afhankelijk van de plaatselijk sterk variabele sneeuwgrenshoogte. Het moet gezegd worden dat in een dergelijke situatie met grote temperatuurgradiënt over korte afstand, de voorspelbaarheid voor de periode na het weekeinde wat minder dan normaal is. Kleine verschuivingen van de luchtmassa’s hebben dan flinke gevolgen voor vooral de middelste delen van de Alpen. Op die hoogten waar de neerslag in de vorm van sneeuw valt, kan tot 50 cm sneeuw vallen. Dat geldt voor het oosten van Zwitserland, en de noordwestelijke Franse Alpen.

Langetermijnverwachting

De langetermijnverwachting is nu opgenomen in de verwachting hierboven: die beschrijft het weer tot en met volgende week dinsdag. Omdat dit het laatste Alpenweerbericht van het aflopende winterseizoen is, hieronder nog een glazenbollenweerbericht voor na volgende week woensdag! Ik zie u graag terug in het volgende wintersportseizoen, na het zomerskiën op de gletsjers!

Glazenbollenweerbericht

De relatief koude lucht blijft nog domineren tot aan volgende week zondag 8 mei en de vorstgrens ligt in vrijwel het hele Alpengebied niet hoger dan 2000 meter. Vanaf die zondag loopt de vorstgrens omhoog naar ca. 2500 meter. Zomers warm wordt het dus eerst nog niet maar vanaf volgende week zondag toch wel in de dalen.

Andorra

De vorstgrens varieert met dag en nacht van 2000 tot 3000 meter op woensdag en donderdag. In het dal (op 1000 meter) wordt het 20 graden in middag en avond. De zon doet volop mee. Vrijdag begint de vorstgrens te dalen naar 2500 meter en daarboven kan 10 cm sneeuw vallen. Zaterdag en zondag valt er ook neerslag. Maandag is de vorstgrens tot 2200 meter gedaald en wordt het later droog, maar dinsdag wordt bij dezelfde vorstgrens opnieuw rond 10 cm. verwacht. Boven 2500 meter kan dus nog steeds sneeuwaangroei verwacht worden. Na dinsdag blijft de vorstgrens op 2100 meter.

frankrijk

De vorstgrens ligt nu hoog in de middag: tot aan 3000 meter op woensdag en donderdag. Vrijdag stroomt vanuit het noorden koelere lucht binnen. Tot op maandag zakt de vorstgrens geleidelijk van 2500 meter tot rond 1100 meter. Er zijn perioden met neerslag ingaande vrijdag, waarbij dus op steeds lagere hoogte sneeuw gaat vallen. De hoogste westelijke en noordwestelijke gebieden kunnen tussen 20 tot 40 cm sneeuw verwachten. Dinsdag en daarna blijft de vorstgrens nog onder 1500 meter.

Italië

De vorstgrens ligt hoog in de middag: tot aan 3000 meter op woensdag, donderdag en vrijdag. Zaterdag stroomt vanuit het noorden geleidelijk wat koelere lucht binnen. Tot op maandag zakt de vorstgrens geleidelijk dan, van 2500 meter op zaterdag tot rond 1100 meter in het westen en 3000 meter blijft het in het oosten. Er zijn periodes met neerslag ingaande vrijdag, waarbij dus op steeds lagere hoogte sneeuw gaat vallen. De hoogste westelijke en noordwestelijke gebieden kunnen tussen 20 tot 40 cm sneeuw verwachten. Dinsdag en daarna blijft de vorstgrens nog onder 1500 meter.

Zwitserland

De vorstgrens ligt nu hoog in de middag: tot aan 3000 meter op woensdag en donderdag. Vrijdag stroomt vanuit het noorden koelere lucht binnen. Tot op maandag zakt de vorstgrens geleidelijk van 2500 meter tot rond 1100 meter in het westen tot 1300 meter in de zuidoostelijke gebieden. Er zijn periodes met neerslag vanaf vrijdag, waarbij dus op steeds lagere hoogte sneeuw gaat vallen. De hoogste westelijke, noordwestelijke en oostelijke gebieden kunnen tussen 20 tot 40 cm sneeuw verwachten. Dinsdag en daarna blijft de vorstgrens nog onder 1200 meter.

Oostenrijk

De vorstgrens ligt nu hoog in de middag: tot aan 3000 meter op woensdag en donderdag. Vrijdag stroomt vanuit het westen koelere lucht binnen. Tot op maandag zakt de vorstgrens geleidelijk van ruim 2500 meter tot rond 1300 meter in het westen tot 2500 meter in de zuidoostelijke gebieden. Er zijn periodes met neerslag vanaf vrijdag, waarbij dus op steeds lagere hoogte sneeuw gaat vallen. Vorarlberg Tirol en een deel van Salzburg en Karnten kunnen tussen 20 tot 40 cm sneeuw verwachten. Dinsdag en daarna blijft de vorstgrens nog onder 1200 meter in het westen tot 2000 meter in het oosten van Oostenrijk..

Duitsland

De vorstgrens is in de middag rond 3000 meter op woensdag en donderdag. Vrijdag of zaterdag stroomt vanuit het westen koelere lucht binnen. Tot op maandag zakt de vorstgrens geleidelijk van ruim 2800 meter tot rond 1100 meter in het westen tot 1700 meter in de oostelijke gebieden. Er zijn periodes met neerslag vanaf vrijdag, waarbij op steeds lagere hoogte sneeuw gaat vallen. De hoogste gebieden kunnen tussen 20 tot 40 cm sneeuw verwachten. Dinsdag en daarna blijft de vorstgrens nog onder 1200 meter in het westen tot 1500 meter in het oosten van de Duitse Alpen.

Noorwegen

Ondanks de lichte dooi op woensdag en donderdag zijn de pistes nog wel open. De lichte dooi stopt na vrijdag en tot en met maandag blijft het licht soms matig vriezen. Daarna gaan de temperaturen weer om het vriespunt bewegen. Woensdagnacht valt nog wat sneeuw maar overdag en donderdag is het meest lichte regen en zaterdag weer lichte sneeuw. Daarna blijft het droog en kan ook de zon weer af en toe tevoorschijn komen.