Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: en wéér een meter verse sneeuw!

Het houdt maar niet op met sneeuwen in sommige delen van het Alpengebied. Tot en met vrijdag gaat er op diverse plaatsen weer een meter verse sneeuw vallen. Van veel skiërs mag het sneeuwen nu wel stoppen, er ligt immers genoeg. Zomaar even wat sneeuwhoogtes die we ontvingen. Kaprun; 3 meter sneeuw op de top en meer dan 1 meter in het dal. Sölden; meer dan 2,5 meter op de top. Lech am Arlberg; meer dan een meter in het dal. Tignes en Val Thorens; bijna 2 meter sneeuw in het dal, op de top rond de 3 meter. In het noordwesten en noorden van Italië dezelfde pakken sneeuw. Saas-Fee meldt zelfs 365 cm sneeuw op de top.

100 centimeter verse sneeuw

Vrijwel overal in de Alpen zijn de sneeuwcondities uitstekend. Aan de sneeuw ligt het dus niet deze week. Om een lekkere wintersportvakantie te hebben moet het weer ook meewerken en dat valt in sommige gebieden wat tegen. Wallis, Tessin, Aosta en Piemonte hebben vandaag en de komende dagen veel bewolking met geregeld sneeuwval en storm. Op de hoge pistes kan dat zo maar weer een meter verse sneeuw opleveren. Ook de Haute Savoie en het gebied rond de Mont Blanc kunnen zich opmaken voor behoorlijk wat verse sneeuw tussen nu en vrijdag.

50 centimeter verse sneeuw in Oostenrijk

In de zuidelijke Franse Alpen valt minder sneeuw en laat de zon zich vaker zien. In de Dolomieten, Zuid-Tirol en Karinthië valt het met de sneeuwval ook wel mee. In deze regio's zien we eigenlijk het mooiste weer de komende dagen met geregeld zonneschijn. In Salzburgerland, Tirol, Vorarlberg, de Duitse Alpen en Graubünden valt wel vaak sneeuw de komende dagen. Het ene neerslaggebied na het andere trekt langs de noordflanken van de Alpen. Het kan zo'n 30 tot 60 cm aan verse sneeuw opleveren in deze regio's. Overigens staat er vandaag ook een flinke storm in de Alpen. Onder andere de skigebieden van Silvretta Arena Ischgl - Samnaun en La Plagne waren hierdoor genoodzaakt de liften te sluiten.

Verse sneeuw in Fieberbrunn

Wisselende temperatuur

De temperatuur schommelt een beetje deze dagen. Dinsdag was het op 1500 meter in veel regio's nog rond het vriespunt, alleen in Piemonte was het wat zachter. Deze woensdag wordt het overal kouder en zal de sneeuw vaak tot diep in het dal naar beneden dwarrelen. Donderdag gaat de temperatuur juist weer omhoog en komt de sneeuwvalgrens rond 1700-1800 meter hoogte te liggen. Alleen in Karinthië en de Dolomieten blijft het die dag nog lekker koud. Vrijdag gaat de temperatuur overal weer naar beneden.

Volop verse sneeuw in Zauchensee

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.