Skip to navigation Skip to main content

Lawineberichten: voor wie en waarom?

Elk jaar word je wel een paar keer opgeschrikt van berichten in de krant. Lawines in skigebieden met verongelukten erbij. Volgens je niet-skiënde vrienden is skiën dan ook levensgevaarlijk. Maar jij weet, eigenlijk heb ik nooit met lawines te maken. Hoe zit dat nou? Moet jij nou iets met lawineberichten? En wat kan je er eigenlijk mee? In dit weblog lees je wat een lawinebericht inhoudt en waar je deze kunt vinden. Het vergt echter best wat oefening om de cijfers goed te interpreteren. Dit blog is zeker geen lesje lawinekunde, wie van plan is om buiten de pistes te gaan skiën moet beslist een lawinecursus volgen.

Wat voor lawines zijn er?

Lawines worden in verschillende categorieën onderverdeeld. Eén verdeling is groot of klein. Grote lawines komen niet zo vaak voor. Dit zijn de lawines waarbij wegen worden afgesloten, liften gesloten zijn en zelfs gebieden kunnen worden geëvacueerd. Als skiër heb je vooral te maken met de kleine lawine. Klein genoeg dat verder niemand er last van heeft, maar groot genoeg dat het voor één skiër dodelijk kan zijn.

Wanneer heb je lawineberichten nodig?

Je hebt een lawinebericht alleen nodig als je off-piste gaat skiën. Zolang jij op de piste blijft, hoef je verder niets met de lawineberichten. Op de piste zorgen alle mensen van het skigebied voor de veiligheid. Is er een groot lawinegevaar dan zullen ze, als het nodig is, de piste(s) sluiten. Jij hoeft daar dus niks mee te doen. Ga je off-piste, dan zul je zelf de lawineberichten moeten lezen én kunnen interpreteren. Hiervoor kan je een lawinecursus volgen.

Welke info kan je in lawineberichten vinden?

Het lawinegevaar wordt aangegeven in een nummer. Dat wordt vervolgens toegelicht in tekst. Die tekst geeft aan welke gevaren je precies kunt verwachten en op welke plekken je dus op moet letten. Naast het eigenlijke lawinebericht is het weerbericht ook onderdeel van de informatie. Het weer en de verandering daarvan tijdens de dag en nacht zijn van invloed op het lawinegevaar.

Waar vind je het lawinebericht?

Elk land heeft zijn eigen lawinedienst, die dagelijks of tweemaal daags een lawinebericht plaatst. Dat bericht kan je online vinden of telefonisch beluisteren. Ook op de radio wordt het uitgezonden. Voor Oostenrijk kan je het vinden op www.lawinen.at. Je moet dan nog aangeven in welk gebied je zit, zodat je de juiste informatie voor jouw wintersportgebied kunt vinden. In het skigebied zelf staat vaak alleen het nummer van het lawinegevaar aangegeven. Maar met dit nummer alleen heb je dus nog niet genoeg informatie.

Lawinebericht Oostenrijk 17-01-2018

Blindstaren op nummertjes

Het nummer van het lawinebericht is best verraderlijk. Het is een schaal van 1-5. Lawinebericht 2 en zelfs 3 klinken dus best laag, maar dat klopt niet. Het lawinebericht is namelijk niet speciaal voor skiërs ontwikkeld, maar geeft informatie voor de hele berggemeente. Lawinebericht 4 is dus echt hoog. Bij nummer 4 sluiten vaak al veel liften, kunnen er lawines over wegen heen vallen en ga je als skiër dus niet meer buiten de piste. Dat betekent ook dat als skiër een lawinebericht 3 al hoog is en niet moet worden onderschat.

Dit blog is zeker geen lesje lawinekunde. Ben jij van plan om naast de piste te gaan skiën volg dan een lawinecursus, zodat je weet wat je doet.

182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.