Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: vorstgrens laag voor de tijd van het jaar, wisselvallig met korte sneeuwperiodes.

1480 - Alpenweer: vorstgrens laag voor de tijd van het jaar, wisselvallig met korte sneeuwperiodes. (1)

Een paar dagen met föhn aan de noordzijde van de Alpen en wat langer warm weer daar dan aanvankelijk verwacht. Dat het voor deze afgelopen week een lastige verwachting zou worden was al voorzien, dus die verwachting klopte wel. Wat is de oorzaak en is er over de komende week meer zekerheid? Lees dat bij Koos de meteovirtuoos!

Nog volop animo om te skiën in Hochgurgl: de pistes liggen er fraai bij en het weer oogt ook mooi!

Weeroverzicht en verwachting vanaf maandag

Het hogedrukgebied dat boven Engeland verwacht werd kwam daar inderdaad tot ontwikkeling. Echter, het hogedrukgebied dat de zuidelijke stroming veroorzaakte, bleef langer invloed houden op het Alpengebied dan door de modellen berekend was. Hierdoor hield de föhn twee dagen langer stand aan de noordzijde van de Alpen. Pas op vrijdagavond komt de koude lucht uit het noorden de Alpen binnen stromen. Aan de zuidzijde van het Alpenmassief kan zaterdag een dag met föhn ontstaan en deels ook nog op zondag. In het noorden en midden van de Alpen zal op zaterdag en de dagen daarna de vorstgrens weer tussen 1000 en 1300 meter te vinden zijn. Maandag is dat ook weer het geval voor de rest van de Alpen. Sneeuw kan er bij het binnendringen van de koude lucht ook vallen: op zaterdag in Tirol, Karinthië en Salzburg, de sneeuwgrens ligt dan bij 1000 meter. Op zondag lijkt het droog te blijven, maar op maandag en dinsdag kunnen weer kleine sneeuwgebiedjes de Alpen binnentrekken. De hoeveelheden zijn dan niet groot en de vorstgrens ligt nog rond 1300 meter.

Op zaterdag trekt toch nog weer een sneeuwfrontje de Alpen binnen, met de sneeuwgrens rond 1000 meter. Laag voor de tijd van het jaar!

De verwachte sneeuwval voor de komende drie dagen. Opvallend is dat ook noordelijk van de Alpen op de lagere heuvels nog wat sneeuw verwacht wordt, dit vanwege de lage vorstgrens.

Langetermijnverwachting

Geldend voor na dinsdag tot en met vrijdag. De brede noordoostelijke stroming tussen hoge druk in het noorden en lage druk boven de Middellandse Zee begint te haperen. Er ontstaan lagedrukgebiedjes boven en rond de Alpen waardoor de wind variabel van richting wordt en de temperatuur wat oploopt. De vorstgrens gaat dan naar hoogten tussen 1500 en 1700 meter. Daarboven kan af en toe wat sneeuw vallen. ’s Nachts kan de vorstgrens nog steeds aanzienlijk lager liggen, aangezien de lucht in de hoogste luchtlagen nog steeds koud van oorsprong is.

Andorra

Op vrijdag zijn er enkele buien maar op zaterdag en zondag is er weer volop zon. De vorstgrens ligt op 2000 meter de eerste dagen. Van maandag naar donderdag daalt deze weer geleidelijk naar 1500 meter. Daarboven kan, op woensdag en donderdag samen, rond 10 cm sneeuw vallen.

Frankrijk

Op vrijdag ligt de vorstgrens nog op 2000 meter, maar zaterdag ligt deze in de loop van de dag op 1500 meter omdat koude lucht vanuit het noordoosten binnen stroomt. Zondag zakt de vorstgrens verder tot 1000 meter en tot en met dinsdag blijft deze op die hoogte. Er wordt vrijwel geen neerslag verwacht.

Italië

Op vrijdag ontstaat föhn door de aantrekkende noordelijke wind en ook op zaterdag zal er nog föhn zijn in het midden en zuidwesten. De vorstgrens schommelt daarbij tussen 2000 en 2500 meter. Zondag wordt het echter ook in de Italiaanse Alpen beduidend kouder en de vorstgrens zakt dan ook daar naar tussen 1000 en 1500 meter hoogte. Die variatie komt door de dagelijkse gang in temperatuur vanwege de zonnewarmte. Er valt vrijwel geen neerslag.

Zwitserland

Op vrijdag ligt de vorstgrens nog op 2000 meter, maar zaterdag ligt deze in de loop van de dag op 1500 meter omdat koude lucht vanuit het noordoosten binnen stroomt. Zondag zakt de vorstgrens verder tot 1000 meter en tot en met dinsdag blijft deze op die hoogte. Er wordt kan af en toe sneeuw vallen op vooral de noordhellingen. Op zondag zal het waarschijnlijk droog blijven. Na dinsdag loopt de vorstgrens op naar ca. 1600 meter. De sneeuwkans blijft. Het zijn echter steeds geringe hoeveelheden.

Oostenrijk

Op vrijdag ligt de vorstgrens nog op 2000 meter, maar die zakt zaterdag naar 1000 meter als de koude lucht vanuit het noordoosten binnen stroomt. Er kan sneeuw vallen tegen de noordhellingen, 5 tot 10 cm. Zondag zakt de vorstgrens verder tot iets onder de 1000 meter en ´s nachts vriest het ook in de dalen boven 700 meter. Tot en met dinsdag blijft deze situatie zo. Er kan af en toe sneeuw vallen op vooral de noordhellingen. Op zondag zal het waarschijnlijk droog blijven. Na dinsdag loopt de vorstgrens op naar ca. 1600 meter. De sneeuwkans blijft. Het zijn dan echter geringe hoeveelheden.

Duitsland

De vorstgrens zakt weer naar 1300 meter op vrijdag. Zaterdag daalt de vorstgrens verder naar 1000 meter of iets lager. Dit gaat gepaard met wat sneeuwval: 5 tot 10 cm. De dagen daarna blijft er kans op korte sneeuwperioden. Tot en met dinsdag is dat met ongeveer dezelfde vorstgrenshoogte. Daarna is het boven 1600 meter en het zijn waarschijnlijk geringere hoeveelheden. Op maandag en dinsdag kan zelfs in Winterberg nog wat sneeuw vallen, maar het zal slechts ’s nachts even kunnen blijven liggen zonder weg te dooien.

Noorwegen

Op de meeste dagen in de komende week zijn de dag- en nachttemperaturen gespiegeld rond het nulpunt: zoveel als het ’s nachts vriest, zoveel dooit het dan overdag. Daarbij blijven de uitersten tussen -5 en +5. Neerslag wordt daarbij niet verwacht. Vrijdag is er volop zon en de dagen daarna - tot en moet komende donderdag – is het wisselend bewolkt, met toch nog aardig wat ruimte voor de zon. Er kan nog volop geskied worden in de Noorse bergen.