Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: verse sneeuw voor Winterberg én Tirol

De komende week wordt een wisselvallige week in het Alpengebied en in het Duitse Middelgebergte. Het weer staat onder invloed van een krachtige depressie op de Atlantische Oceaan. Langs de zuidflank van deze depressie zorgt een zeer sterke straalstroom - met windsnelheden rond de 200 km/uur - voor de aanvoer van stromingen. De komende week zal het dus vaak bewolkt zijn in de Alpen en zo nu en dan valt er sneeuw. In sommige gevallen tientallen centimeters. Daarnaast kan het nog flink gaan waaien. Vooral wintersportgebieden in west- en Midden-Duitsland krijgen het donderdag voor de kiezen.

Meeste sneeuw in west- en noordalpen

Door de heersende westelijke stroming is de meeste sneeuw de komende week voor de west- en noordalpen. Vanavond valt er vooral in de Franse en Zwitserse Alpen enige tijd sneeuw. Plaatselijk wordt 30 centimeter verse sneeuw verwacht. Dinsdag krijgt ook een groot deel van Tirol met vrij intensieve sneeuwval te maken. Woensdag valt er in deze gebieden wederom vrij veel sneeuw. Met name langs de noordflank van de Alpen kan er dinsdag en woensdag vrij veel wind komen te staan. Verder in het centrale Alpengebied is de wind rustiger en is de kans op windstoten kleiner.

Momenteel is het nog prachtig weer in Gerlos

Duitsland krijgt de nodige sneeuw

De bovenlucht koelt vooral boven Duitsland flink af de komende dagen. De wintersportgebieden zoals Winterberg, Willingen, de gebieden rond de Brocken en ook in de Belgische Ardennen valt sneeuw. Op de meest sneeuwrijke plaatsen valt dinsdag en woensdag 10 tot 20 centimeter sneeuw, elders blijft het beperkt tot een laag van 5 tot 10 centimeter. Donderdag is het tijdelijk beduidend zachter door een stormdepressie boven Denemarken. Vrijdag vliegt de koudere lucht er weer in en kan er opnieuw sneeuw vallen in hoger gelegen Duitse en Belgische gebieden.

Momenteel is het erg mistig in Winterberg, maar het Duitse skigebied kleurt steeds witter...

Donderdag veel wind

Donderdag moeten vooral de Duitse wintersportgebieden rekening houden met veel wind en ook regen. Een actieve stormdepressie trekt vanaf de Noordzee over Denemarken richting de Oostzee. Bij het passeren van diverse frontsystemen waait het erg hard, zeker op enige hoogte moet er rekening worden gehouden met windstoten die makkelijk over de 100 km/uur kunnen gaan. De grootste kans op deze windsnelheden is in de centraal-Duitse skigebieden met in het bijzonder de Brocken. Hier kan de wind zomaar pieken tot 140 km/uur. Deze windsnelheden kunnen doen denken aan zeer ware storm, 11 Bft.

Een grijze lucht boven Hinterglemm deze ochtend

Verbier

Lech am Arlberg

Val Gardena

Handige weerlinks:

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.