Skip to navigation Skip to main content
Giro Della Grande Guerra 4853 langlaufen

De Dolomiti Superski is met 15 skigebieden, 1200 km aan pistes en 450 skiliften de grootste skiregio ter wereld. Alle skigebieden liggen aan de zuidoostkant van de Alpen, middenin de Dolomieten en zijn allemaal met dezelfde skipas toegankelijk. Vanwege de zuidelijke ligging is de regio uitermate zonnig, maar uiteraard valt er ook genoeg sneeuw om lekker op te kunnen skiën. In dit blog lees je alles over deze enorme skiregio en geven we je informatie over de skipasprijzen, accommodaties, hotels, het weer en de sneeuwhoogtes in de Dolomiti Superski.

Dolomiti Superski: 15 verschillende skigebieden in de Dolomieten

Wie op wintersport wil in de UNESCO Dolomieten, kan kiezen uit de vijftien verschillende skigebieden van de Dolomiti Superski. Maar liefst vijftien skigebieden zijn onderdeel van deze gigantische skiregio. In het noorden van Zuid-Tirol liggen het Eisacktal, de Kronplatz en de Sextner Dolomieten met de beroemde ‘Drei Zinnen/Tre Cime’. In het zuiden zijn de skigebieden San Martino di Castrozza, Fleimstal, Obereggen, Carezza en Civetta te vinden. Centraal in de Dolomiti Superski liggen de gebieden Val Gardena, Seiser Alm, Alta Badia en Arabba Marmolada. Dankzij een modern netwerk van skiliften zijn deze gebieden op elkaar aangesloten en kun je de beroemde Sellaronda skiën. Cortina d’Ampezzo en Val die Fiemme liggen aan de buitenkant van de Dolomiti Superski. Van ervaren wintersporters tot beginners en families met kinderen: iedereen kan zich hier vermaken.

Skiën in Val Gardena in Dolomiti Superski

Overzicht van de 15 skigebieden in Dolomiti Superski

  1. Gitschberg Jochtal - Brixen
  2. Kronplatz
  3. 3 Zinnen Dolomites
  4. Val Gardena
  5. Dolomietenregio Seiser Alm
  6. Val di Fassa
  7. Alta Badia
  8. Arabba Marmolada
  9. Cortina d'Ampezzo
  10. Obereggen (Eggental)
  11. Carezza (Eggental)
  12. Alpe Lusia San Pellegrino
  13. Civetta Ski
  14. Val di Fiemme
  15. San Martino di Castrozza - Passo Rolle

Kronplatz: veelzijdig en familievriendelijk

De machtige Kronplatz (2275 meter) is een van de meest geliefde skigebieden van de Alpen en ligt in het Pustertal in de Dolomieten. Vanuit dorpen als Olang, Bruneck en St. Vigil in Enneberg heb je toegang tot 119 km aan pistes. De Kronplatz staat te boek als veelzijdig en zeer familievriendelijk. De pistes zijn voornamelijk blauw, veelal heerlijk breed en ook zijn er een aantal van de grootste snowparks van Zuid-Tirol. Wie wel houdt van een beetje uitdaging kan zich uitleven op de steile Piculin afdaling, met een maximaal hellingspercentage van 72%. Langlaufers hebben rond de Kronplatz de beschikking over ene netwerk van meer dan 200 km aan loipes.

Val di Fassa: prachtig dal met meerdere skigebieden

Val di Fassa is een prachtig wintersportdal met meerdere losse skigebieden die niet allemaal met elkaar verbonden zijn. Campitello di Fassa en Canazei zijn de meest levendige dorpen in het dal en bieden beide toegang tot de pistes van Belvedere - Col Rodella - Passo Pordoi. Dit skigebied is aangesloten op de befaamde Sellaronda skitocht en staat in verbinding met Alta Badia, Arabba Marmolada en Val Gardena. Je kunt hier zo'n 500 km aaneengesloten skiën. Een tip is de Panorama Tour Val di Fassa. Andere bestemmingen in het dal zijn Vigo di Fassa, Pozza di Fassa, Moena, Mazzin en Soraga di Fassa.

Val di Fassa Dolomiti Superski
© Spalder Media Group

Cortina d’Ampezzo: parel van de Dolomieten

Op de pistes van Cortina d'Ampezzo brengen beroemdheden en de Europese jetset hun wintersport door. Het pittoreske dorp wordt omgeven door een indrukwekkend berglandschap en een skigebied met 120 pistekilometers. De pistes liggen aan weerszijde van het dorp en reiken tot een hoogte van 2742 meter. In 1956 werden in Cortina d'Ampezzo de eerste Olympische Winterspelen van Italië georganiseerd. Het après-ski aanbod en het nachtleven van Cortina is berucht, neem alleen wel een goedgevulde portemonnee mee!

Arabba-Marmolada: de sneeuwzekere Marmolada Gletscher

De Marmolada bij Arabba is met 3343 meter de hoogste berg van de Dolomieten. Op de flanken van deze Alpenreus liggen 60 pistekilometers. Dankzij de Sellaronda is Arabba-Marmolada met meerdere skigebieden van de Dolomiti Superski verbonden. Highlight van Arabba is het gletsjerskigebied met een 12 kilometer lange dalafdaling. Arabba-Marmolada staat garant voor een zonnige, sneeuwzekere wintersport in de Dolomiti Superski.

Carezza: een magische zonsondergang

Carezza ligt samen met Obereggen in het Eggental. Een prachtig dal in Zuid-Tirol dat nog niet is ontdekt door de grote massa. Het skigebied ligt aan de voet van de Rosengarten, een bergketen met wel tien toppen en een magische zonsondergang. Helemaal als je het verhaal kent. Volgens legendes is dit namelijk de vloek van dwergenkoning Laurin, die een belangrijke rol heeft in het skigebied. Officieel is het een fenomeen dat in het Ladinisch 'enrosadira' heet en waarbij het massief roze kleurt in de avondzon. Carezza telt 40 km aan pistes en is een echt familiegebied. Voor kleine skiërs zijn er maar liefst drie kinderlanden: het König Laurin Kinderland, het Naniland en het kinderland in Passo Costalunga. 

Wintersport in Carezza in de Dolomieten
© Carezza Dolomites, StorytellerLabs

Obereggen: familieparadijs

Een ander fijn skigebied in het Eggental is Obereggen, met 48 km aan pistes de grootste van allemaal. Het wintersportgebied dat onderdeel is van de Ski amadé ligt aan de voet van de Latemar, een van de meest gefotografeerde toppen in de Dolomieten. Het is een waar familieparadijs met onder andere het Brunoland Yeti Kinderpark en Schneehaus voor de kleintjes. Ski zeker de Latemar Six Pack en probeer ook het avondskiën een keer uit.

Obereggen Dolomiti Superski
© Obereggen, Harald Wisthaler

Alta Badia: genieten op z’n Italiaans

Volop genieten en heerlijk skiën? In Alta Badia in de Dolomiti Superski ben je aan het juiste adres. Hier vind je een aantal van de beste restaurants en berghutten waar je zowel tijdens het skiën als 's avonds ontzettend lekker kunt eten. Vanuit de zes knusse bergdorpen Corvara, Colfosco, La Villa, San Cassiano, Badia en La Val heb je toegang tot ruim 130 km aan pistes, dat het piste-aanbod dankzij de overige verbindingen op ruim 500 km brengt. Ski de Sellaronda, Giro della Grande Guerra en Skitour La Crusc.

Wintersport in Alta Badia skiën Dolomiti Superski

Val di Fiemme: prachtige uitzichten

Mooie uitzichten en natuur gegarandeerd in Val di Fiemme. Met de Dolomieten en natuurparken Paneveggio-Pale di San Martino en Monte Corno is het keer op keer genieten in dit wintersportdal. Het skigebied telt ruim 120 km aan pistes en biedt voor ieder wat wils. Ook kun je in de omgeving prachtig langlaufen. Het aanbod loipes is enorm. 

Boeken: Sunweb | Summit Travel | Snowtrex | TUI

Val Gardena & Seiser Alm: grootste skigebied van de Dolomiti Superski

Val Gardena is een prachtig dal in Zuid-Tirol. Vanuit de dorpen Ortisei, St. Christina en Selva/Wolkenstein kun je skiën op ruim 181 km aan pistes. Samen met de Seiser Alm, ook wel bekend als de grootste alpenweide van Europa, vormt Val Gardena het grootste skigebied van de Dolomieten. Vanuit Ortisei sta je zo op de Seiser Alm, maar ook vanuit dorpen als Seis am Schlern, Kastelruth en Völs am Schlern. Je kunt hier een aantal spectaculaire toppen bewonderen, volop culinair genieten en prachtige tochten skiën. Zet niet alleen de Sellaronda op je lijstje, maar ook de Val Gardena Ronda en deze prachtige pistes.

Skilift Val Gardena

Drei Zinnen Dolomites: skiën in het Hochpustertal

Skigebied Drei Zinnen Dolomites dankt haar naam aan de meest karakteristieke toppen van de Dolomieten. De Drei Zinnen, Tre Cime di Lavaredo in het Italiaans, bereiken een hoogte van 2999 meter en zijn onderdel van de Sextner Dolomiten. Onder deze imposante punten ligt een prachtig skigebied met ruim 115 km aan pistes. Die zijn niet allemaal met elkaar verbonden, maar wel kun je makkelijk heen en weer pendelen. Helm-Stiergarten-Rotwand is met 80 km aan piste het grootste skigebied van allemaal. Overnachten kan in dorpen als Vierschach, Sexten en Innichen. Zet zeker de Giro delle Cime skitocht op je lijstje en daal ook af van de befaamde Holzriese. 

San Martino di Castrozza - Passo Rolle: skiën op de Rollepass

San Martino di Castrozza is een van de mooiste plekken in de Dolomieten en het zuidelijkste skigebied van de Dolomiti Superski. Je blijft je hier verbazen over het geweldige landschap! Drie deelgebieden zorgen voor een totaal van 60 pistekilometers. Grote trekpleisters zijn de vele zonuren en het prachtige uitzicht op de imposante Cimon della Pala (3186 m). De uitstraling van het pittoreske dorpje is elegant en authentiek.

Gitschberg Jochtal & Brixen - Plose: geheime tips voor families

Het brede Eisacktal maakt deel uit van de Dolomiti Superski en bevindt zich vlakbij Brixen in Zuid-Tirol. Hier kun je onder andere skiën op de pistes van Plose en Gitschberg Jochtal. Beide ontzettend familievriendelijk en samen goed voor zo'n 120 km aan pistes. Hier vind je knusse kinderlanden waar kids in alle rust kunnen oefenen. De grote massa is er nog niet neergestreken, waardoor het zelfs in de schoolvakanties nooit extreem druk is. 

Gitschberg Jochtal Dolomiti Superski

Alpe Lusia & San Pellegrino: romantiek ten top

Alpe Luisa en San Pellegrino horen bij het skigebied Tre Valli en zijn door het Italiaanse mineraalwatermerk wereldberoemd. Het skigebied biedt echter veel meer dan alleen mineraalwater, er liggen hier ook 90 kilometer aan pistes klaar om op te skiën. Hoogtepunt is de 12 kilometer lange skitocht ‘Dell'amore’ die langst de meest romantische plekjes komt. Je skiet vanaf de top van de Col Margherita (2514 m) naar Falcade (1100 m). Een heerlijke relaxte afdaling waarop je met volle teugen van de Dolomieten kunt genieten. Onderweg kom je langs diverse berghutten voor een koffiestop of een uitgebreide lunch.

Civetta: in het zuiden van de Dolomiti Superski

Aan de voet van de Civetta (3218 m), in het zuidelijke deel van de Dolomiti Superski, liggen Alleghe en Zoldo. Vanuit beide dorpen vertrekken liften naar het beginnersvriendelijke skigebied Civetta, dat 72 km aan pistest telt. Met dit aantal is Civetta het grootste skigebied in de regio Veneto. Alles wat een wintersport in Dolomiti Superski zo mooi maakt vind je in het overzichtelijke Civetta. Lekker eten, goede pistes en fantastische uitzichten.

Skitochten Dolomiti Superski

Dankzij de enorme omvang van skiregio Dolomiti Superski, kun je hier geweldige skitochten skiën. De twee bekendste skitochten van Dolomiti Superski zijn de Sellaronda en Giro della Grande Guerra. Beide gaan dwars door de Dolomieten en staan garant voor uren skiplezier. De Sellaronda neemt je mee door Val Gardena, Alta Badia, Arabba-Marmolada en Val di Fassa. Inclusief skiliften is de Sellaronda 40 kilometer lang en de tocht is zowel met de klok mee als tegen de klok in te skiën. Ook voor de gemiddelde skiër is de Sellaronda goed te doen. De Giro della Grande Guerra staat in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Waar nu wordt geskied, werd tussen 1915 en 1917 hard gevochten. Tijdens de Giro della Grande Guerra, een skitocht van 80 km, kom je langs overblijfselen uit deze tijd zoals loopgraven, forten en bunkers.

Sellaronda skitocht
© Spalder Media Group

Skipasprijzen Dolomiti Superski: online korting

Gek op skiën, kilometers maken en ontdekken? Met de Dolomiti Superski skipas kan het allemaal. Eén skipas biedt toegang tot alle 1200 pistekilometers en 15 skigebieden. Het is aan te raden om je skipas vooraf online aan te schaffen. Wie dit doet, profiteert van 5% korting. Scheelt dus geld én tijd ter plaatse.

Veel zon & goede pistes

De Dolomiti Superski telt bovengemiddeld veel zonuren, maar toch hoef je je over de sneeuw geen zorgen te maken. Als de natuur het een winter een beetje laat afweten in het zuiden, dan zorgen de sneeuwkanonnen voor voldoende kunstsneeuw. Italianen zijn meesters als het gaat om sneeuw maken en pistes prepareren. Afdalingen zijn hier zo vlak geprepareerd als een biljartlaken en altijd voorzien van voldoende sneeuw.

Freestyle & freeride in de Dolomiti Superski

In bijna alle skigebieden van de Dolomiti Superski zijn volop mogelijkheden voor freestylers. Goed uitgeruste funparks vind je o.a. in het Eisacktal en Val di Fiemme, maar het beste funpark van Zuid-Tirol ligt op de Seiser Alm. Dit park is 1,5 km lang en heeft zo’n 70 obstakels van alle niveau’s. Voor freeriders is de Dolomiti Superski minder interessant. Officieel is off-piste hier verboden, maar er worden geen boetes uitgedeeld. Je kunt wel met een gids buiten de gemarkeerde pistes op pad gaan. Bij het Sellamassief en in Cortina liggen prachtige off-piste routes, die je samen met de gids kunt ontdekken. Ook worden er in Dolomiti Superski diverse ski World Cups georganiseerd, zoals op de Gran Risa pista in Alta Badia en op de Saslong in Val Gardena

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.