Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: aanhoudend koud in de Alpen

De weerbarstigheid van deze winter uitte zich in een sneeuwstorm die over Schotland en Ierland woedde. De depressie die daar verantwoordelijk voor was - en nog is – heeft inmiddels de koude bovenlucht tot in de Alpen gebracht. Houdt april winterse trekken?

Wat kleine ochtendwolkjes trekken over de piste in Wagrain, waar de eerste skiërs zich alweer op de lange latten begeven! Het belooft een mooie dag te worden op de verse sneeuw.

Weeroverzicht en verwachting vanaf maandag

Donderdag is de sneeuwvalgrens weer flink gedaald in het Alpengebied, plaatselijk tot op 500 meter! Paaszaterdag is een dag met weer wat föhn. 1e Paasdag trekt koude lucht het Alpengebied weer binnen. Dit gaat opnieuw gepaard met sneeuwval. Op 1e en 2e Paasdag zal de vorstgrens daarom rond 1100 meter blijven schommelen. Later op dinsdag en in de nacht van woensdag is er weer een zuiden wind, met aan de noordhellingen enige föhn. Een korte periode kan de vorstgrens daar oplopen tot hoogten tussen 1500 en 2000 meter. Woensdag overdag trekt opnieuw koude lucht vanuit het westen de Alpen over. Ook dan valt er weer sneeuw met daarbij de vorstgrens rond 1500 meter later 1200 meter. Op donderdag en vrijdag blijft er kans op perioden met sneeuw boven 1200 meter. Dat komt doordat de depressie, die de koude met zich meebracht, als een groot vlak lagedrukgebied over Centraal-Europa ligt. De totale hoeveelheid sneeuw komt op 20 tot 50 cm in Tirol, Karinthië, Salzburg en langs de grens van Italië. Ook langs de zuidgrens van Zwitserland zijn die hoeveelheden mogelijk.

Langetermijnverwachting

Geldend voor na volgende week vrijdag. Het vlakke lagedrukgebied trekt van Centraal-Europa langzaam verder naar het oosten. Een hogedrukgebied ligt stationair boven de Britse Eilanden: een blokkade dus! De noordelijke of noordwestelijke stroming blijft relatief koude lucht aanvoeren naar de Alpen. Momenteel is dit de uitkomst met meer modellen. De vorstgrens blijft bij deze situatie tussen 1000 en 1500 meter schommelen. Goed nieuws dus voor de late vakantiegangers!

Andorra

De Paasdagen verlopen zonnig, waarbij in de middag de vorstgrens tussen 1500 en 1900 meter varieert. Na Pasen blijft het droog en eerst nog zonnig, de temperatuur loopt echter op waardoor de vorstgrens fors stijgt. Overdag komt het nulgradenniveau op hoogten tussen 2500 en 3000 meter. In het dal is het dan aangenaam bij een temperatuur van tegen de 20 graden.

Frankrijk

Zowel vrijdag als zaterdag kan in het noordwesten boven 1600 meter sneeuw vallen, 10 tot 20 cm. Later op zaterdag dringt de sneeuwzone ook het zuidwesten binnen, ook daar kan een decimeter verse sneeuw vallen bij dezelfde vorstgrens. Zondag is er nog wat lichte sneeuw in het noordwesten. Daarna volgen twee droge dagen met op dinsdag een korte warmere periode snel gevolgd door afkoeling uit het noordwesten met nieuwe sneeuwval boven 1500 meter.

Italië

De vorstgrens schommelt steeds tussen 1000 en 1500 meter. Zaterdag is het nog grotendeels droog tot in de avond en op zondag sneeuwt het in de meeste gebieden. Pas in de loop van maandag trekt het laatste sneeuwgebied weg. Vooral in het midden kan tot 50 cm sneeuw vallen in totaal. Dinsdag verloopt waarschijnlijk droog maar woensdag en donderdag worden weer kansrijk voor sneeuwval. De vorstgrens blijft op hetzelfde niveau.

Zwitserland

Vrijdag en zaterdag zal er voornamelijk in het noordwesten en in het zuidoosten boven 1600 meter - later 1200 meter - sneeuw vallen. 10 tot 20 cm in het noordwesten en 20 tot 50 cm in het zuidoosten. Maandag valt er voornamelijk in het oosten nog wat sneeuw. Dinsdag kan geheel droog verlopen met wat lichte föhn in het noorden. Op woensdag trekt er weer een neerslaggebied over, met sneeuw boven 1500 meter.

Oostenrijk

Vrijdag en zaterdag is het vrijwel overal droog maar tijdens de Paasdagen brengt de paashaas behalve eieren ook aardig wat sneeuw. Vooral het zuidelijke deel van Oostenrijk zou goed bedeeld moeten worden met 20 tot 40 cm sneeuw. In alle gebieden wordt echter sneeuw verwacht voor zover ze boven de vorstgrens van 1000 tot 1500 meter liggen. Dinsdag en het grootste deel van woensdag blijven droog. Daarna volgt er opnieuw sneeuw vanuit het westen bij een vorstgrens van rond 1500 meter.

Duitsland

Zaterdag is er sneeuw in het noordwesten boven 1300 meter, zondag valt de sneeuw vooral in het zuidoosten. De vorstgrens ligt dan rond 1200 meter. Op maandag volgt er weer een periode met sneeuw verspreid over alle gebieden. De vorstgrens ligt dan rond 1000 meter. Winterberg: 
de meeste dagen blijft het ruim boven nul in Winterberg. Geen nieuwe sneeuwkansen die kunnen leiden tot heropening van de skipistes. Het weekeinde na Pasen lijkt wel weer kouder te worden, maar veel meer dan natte sneeuw hoeven we niet te verwachten.

Noorwegen

De vorstgrens blijft nog even rond of iets onder 800 meter de komende dagen. Na 2e Paasdag kan het volgende week ’s middags tot 1000 meter iets boven nul komen. ’s Nachts en in de ochtend blijft er nog steeds lichte vorst heersen boven 500 meter. Tot en met woensdag blijft er kans op lichte sneeuwval, enkele centimeters per dag.