Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: in weekeinde verdrijving van föhn en warmte

1472 - Alpenweer: in weekeinde verdrijving van föhn en warmte (1)

Het is stuivertje wisselen met de lente en de winter in de Alpen. Deze week een paar warme dagen - net als in Nederland – en föhn aan de noordhellingen. De winter komt echter weer terug in het weekeinde met verse sneeuw op de hogere pistes. Blijft het volgende week winters en valt er meer sneeuw????

Nadat het in het weekeinde al kouder is geworden, dringt dinsdag weer wat koudere lucht het Alpengebied binnen. Boven ca. 1200 meter gaat dat gepaard met sneeuwval.

Weeroverzicht en verwachting vanaf vrijdag

Via een omweg zal koudere lucht uit het hoge noorden Europa binnenstromen. Dat gebeurt met een westelijke aanvoer. Boven de oceaan is de luchtmassa al van de ergste kou ontdaan. Toch zakt de vorstgrens in het weekeinde al terug naar hoogten tussen 1200 en 1500 meter in het Alpengebied. Dat is al weer veel lager dan de 2000 tot 2500 meter van de afgelopen dagen in een deel van de Alpen. In het weekeinde valt er vooral in de Franse Alpen sneeuw, ruim 30 cm op sommige plaatsen. In de overige gebieden is er tussen 10 tot 30 cm te verwachten. Zondag gaat de sneeuwval nog door, maar maandag is een vrijwel droge dag. Na het weekeinde komt de föhn kort terug in de loop van maandag, in Oostenrijk deels op dinsdag. Op dinsdag komt echter vanuit het noordwesten weer koude lucht opzetten en deze trekt dan al over de Franse en Zwitserse Alpen. Dat gaat opnieuw gepaard met sneeuwval nu boven 1000 tot 1500 meter. Woensdagnacht trekt het front verder over Oostenrijk. Het ziet er naar uit dat de dagen daarna het koudere weer aanhoudt, maar zonder al te veel neerslag. De vorstgrens varieert dan tussen 1100 en 1400 meter.

De temperatuur op 1500 meter is volgende week dinsdag scherp begrensd. Na even wat warmte op maandag, trekt vanuit het noordwesten vrij koude lucht het Alpengebied binnen.

Langetermijnverwachting

Geldend voor na volgende week donderdag. De koude lucht domineert ook na volgende week donderdag. Daar zorgt een noordwestelijke stroming voor. De paasdagen kunnen met redelijk vertrouwen tegemoet gezien worden voor wat betreft de sneeuwcondities. De kans is volgens de huidige prognoses vrij groot dat er goede skicondities zijn en dat die nog even aanhouden. De vorstgrens zal dan nog tot in de paasweek rond 1500 meter blijven schommelen.

Andorra

De vorstgrens schommelt rond 1800 meter en het is vrij zonnig tot en met zondag. Maandag betrekt het en dinsdag valt er sneeuw boven 1500 meter hoogte. Ca. 10 cm kan de verse sneeuwlaag in totaal worden. De dagen daarna komt de zon weer terug en in de middag ligt de vorstgrens dan steeds weer rond 1800 meter.

Frankrijk

Vrijdag dringt vanuit het westen koudere lucht binnen en dat gaat gepaard met sneeuwval. De vorstgrens daalt tot 1500 meter. In het zuidwesten valt vooral sneeuw op zaterdag. Zondag is er nog wat sneeuw in het westen en noordwesten. Op maandag is er opnieuw föhn in het noorden en noordwesten en op de noordelijke hellingen. De vorstgrens loopt dan tijdelijk op naar hoogten tussen 1500 en 2000 meter. In het zuiden blijft het iets koeler. Dinsdag wordt die kortstondige warmte al weer verdreven en zakt de vorstgrens opnieuw en nu naar rond 1000 meter. Opnieuw is er sneeuwval, tot 30 cm op sommige plaatsen. De dagen daarna blijft de vorstgrens rond 1200 meter schommelen.

Italië

Op zaterdag kan vooral in het zuidwesten sneeuw vallen boven 1300 meter. Op zondag en maandag is het redelijk rustig weer, met op zondag wat zon en maandag toenemende bewolking en later mogelijk wat sneeuw. Op dinsdag is er opnieuw sneeuw boven de tot rond 1100 meter terugzakkende vorstgrens. De dagen daarna blijft de vorstgrens rond 1500 meter schommelen. Er is dan weer meer kans op zon in de meeste gebieden.

Zwitserland

Op zaterdag zakt de vorstgrens terug naar rond 1200 meter, waarbij vooral in het westen en zuiden flink sneeuw valt. In de loop van maandag en op een deel van dinsdag is er opnieuw föhn in het noorden en noordwesten en op de noordelijke hellingen. De vorstgrens loopt daar tijdelijk op naar hoogten tussen 1500 en 2000 meter. In het zuiden blijft het koeler. Dinsdag volgt opnieuw sneeuw boven de tot rond 1000 meter terugzakkende vorstgrens. De dagen daarna blijft de vorstgrens tussen 1000 en 1500 meter. Er is dan weer meer kans op zon.

Oostenrijk

In het weekeinde zakt de vorstgrens terug naar 1000 tot 1500 meter in het zuidoosten, waarbij wat sneeuw valt. In de loop van maandag en op een deel van dinsdag is er opnieuw föhn in het noorden en op de noordelijke hellingen. De vorstgrens loopt daar tijdelijk op naar hoogten tussen 1500 en 2000 meter. Oost-Tirol en Karinthië blijven koeler. Woensdagnacht volgt opnieuw sneeuw boven de vorstgrens die naar rond 1000 meter terugzakt. De dagen daarna blijft de vorstgrens tussen 1000 en 1500 meter. Er is dan weer meer kans op zon.

Duitsland

In het weekeinde zakt de vorstgrens terug naar 1000 tot 1300 meter waarbij wat sneeuw valt. In de loop van maandag en op een deel van dinsdag is er opnieuw föhn en loopt de vorstgrens tijdelijk op naar hoogten tussen 1500 en 2000 meter. Woensdagnacht volgt opnieuw sneeuw boven de vorstgrens die naar rond 1000 meter terugzakt. De dagen daarna blijft de vorstgrens zo laag. Winterberg: tot volgende week woensdag heersen temperaturen boven het vriespunt. Daarna volgt kwakkelweer met periodes met sneeuw en natte sneeuw.

Noorwegen

De vorstgrens schommelt wat rond 800 meter in het weekeinde en daarna daalt deze weer enkele honderden meters. Af en toe zijn er sneeuwbuien maar in de middag zijn er tot en met donderdag zonnige perioden. ’s Nacht vriest het meest matig. De skicondities blijven goed.