Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: tot vrijdag lenteachtig dan sneeuw

1469 - Alpenweer: tot vrijdag lenteachtig dan sneeuw (1)

Deze week is het vooral in de middag aan de warme kant in de Alpen. Het lijkt er op dat de lente definitief zijn intrede doet maar: maart roert nogal eens zijn staart en april doet wat hij wil, dus komt er nog sneeuw????

Nog steeds een gezellige drukte op de skipistes. Hier een beeld van Hochgurgl op 2100 meter op zondag 21 maart.

Weeroverzicht en verwachting vanaf maandag

De warmte is in de middagen toch wel duidelijk aanwezig de komende dagen, tot en met donderdag loopt de vorstgrens geleidelijk op van ca. 2000 meter tot rond 2500 meter. Bij föhn is er later (donderdag) zelfs een vorstgrens van tegen 3000 meter mogelijk in de Duitse Alpen. Dan dringt op vrijdag echter weer aanzienlijk koudere lucht het Alpengebied binnen. Er gaat weer sneeuw vallen boven ca. 1300 meter hoogte. Het zal dus nog niet definitief over zijn met de skimogelijkheden op de middelhoge hellingen. De luchtdrukverdeling waardoor dit veroorzaakt wordt is als volgt: een gordel van hogedruk loopt van west van het Iberisch schiereiland over Frankrijk en Italië naar het Middellandse Zeegebied. Maandag valt er nog wat neerslag uit een front dat dwars door dit systeem loopt en dat afzwakkend naar het oosten wegtrekt. De dagen daarna - tot vrijdag- overheerst de hogedrukinvloed en ontstaat er een brede zuidelijke luchtstroom die voor het lenteachtige weer zorgt. Donderdag is dus een thermisch hoogtepunt en vrijdag sneeuw boven 1300 meter.

Andorra

Lentetemperaturen blijven heersen deze week en ook de zon zal meer tevoorschijn komen. De vorstgrens blijft in de middag tussen 1900 en 2200 meter schommelen. Alleen maandag is nog wat regen mogelijk maar verder blijft het vrijwel droog. In de nachten en ochtenden is het wat frisser en dan ligt de vorstgrens rond 1700 meter.

Frankrijk

De vorstgrens kruipt steeds verder omhoog in de middag, tot uiteindelijk 2500 meter. Maandag kan er nog wat neerslag in het zuidwesten zijn, maar daarna blijft het tot vrijdag droog. Door hogedrukinvloed en zuidelijke wind wordt het lenteachtig weer met zon en milde temperaturen overdag. De vorstgrens loopt daarbij steeds tot 2000 meter op in de middaguren. Vrijdag komt daar weer een einde aan door vanuit het westen binnendringende lucht gepaard gaand met een sneeuwfront. De vorstgrens daalt daarbij weer tot 1300 meter.

Italië

Na nog wat neerslag op maandag zijn er droge dagen tot aan vrijdag en de vorstgrens blijft rond 1800 meter schommelen. De zon zal zich regelmatig laten zien, de wind is zwak uit het zuiden. Vrijdag dringt van uit het westen koudere lucht binnen, wat gepaard gaat met wat sneeuwval boven 1500 meter.

Zwitserland

Maandag is er neerslag, sneeuw boven en regen onder ca. 2200 meter, tijdelijk wat lager. Dinsdag tot en met donderdag is er weinig of geen neerslag te verwachten, de zon zal zich af en toe laten zien. De vorstgrens blijft rond 2000 meter schommelen en er is donderdag kans op föhn. Op vrijdag volgt weer daling van temperatuur en sneeuw boven 1300 meter.

Oostenrijk

Maandag is er neerslag, sneeuw boven en regen onder ca. 2200 meter. Tijdelijk daalt de sneeuwgrens door een wat lagere vorstgrens. Na maandag is er tot vrijdagavond weinig neerslag meer te verwachten. De vorstgrens schommelt om 2000 meter in de middag; er is kans op föhn op donderdag. Vrijdagavond valt er weer sneeuw boven 1300 meter.

Duitsland

Maandag is er mogelijk nog wat neerslag. De vorstgrens ligt eerst rond 2000 meter, maar stijgt tot op donderdag naar 2500 meter. Het is tot vrijdag droog en deels zonnig, vrijdagavond volgt dan weer sneeuw, waarbij de vorstgrens terugzakt naar 1000 tot 1300 meter. Winterberg kan haar naam geen eer meer aan doen: het blijft nu continu boven nul deze week en tot vrijdagavond blijft het droog. De zon zal ook af en toe te zien zijn.

Noorwegen

De verwachting is duidelijk veranderd naar de zachte kant. De terugkerende vorst dient zich later aan dan aanvankelijk verwacht, namelijk in het weekeinde pas. Tot en met zaterdag blijven de temperaturen rond het vriespunt hangen en elke dag is er kans op neerslag, afwisselend in de vorm van regen natte sneeuw en sneeuw.