Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: enkele dagen oplopende temperatuur

1468 - Alpenweer: enkele dagen oplopende temperatuur (1)

De eerste helft van deze week kwam er nog aardig wat sneeuw bij op veel plaatsen in de Alpen. Woensdag werd een mooie dag met opklaringen. Nu begint echter de temperatuur op te lopen: is dit het begin van het einde van deze winter??? Lees dat bij Koos de meteovirtuoos!

Toenemende bewolking in de hogere luchtlagen in Galtür (Vorarlberg) aan het einde van woensdagmiddag, maar toch schemerde de zon er gistermiddag nog redelijk door. De pistes zijn verlaten, de après-ski waarschijnlijk goed gevuld!

Weeroverzicht en verwachting vanaf vrijdag

De winter is wat op zijn retour, zodat de lagere pistes van mindere kwaliteit zullen worden. Boven 2300 meter blijft het redelijk in de noordelijke Alpen in de zuidelijke Alpen blijft het boven 1900 meter nog wel winters. Een brede zuidwestelijke stroming tussen lagedrukgebieden in het noordwesten en hogedrukgebieden ten zuidoosten van de Alpen, voert de komende dagen wat warmere lucht aan van subtropische oorsprong. Tot en met zaterdag blijft het droog in de Alpen en de temperatuur loopt op. De vorstgrens komt op de noordhellingen op 2000 tot 2500 meter te liggen op zaterdag en zondag. Daarna zakt de sneeuwgrens weer naar rond 1500 meter.

In de Italiaanse Alpen blijft de vorstgrens tussen 1500 en 2000 meter bewegen. Zondag en maandag komen neerslaggebieden vanuit het zuidwesten overtrekken en vrijwel overal in de Alpen valt neerslag: in de vorm van sneeuw boven 2500 meter op zondag in het noorden en regen daaronder. In de zuidelijke Italiaanse Alpen blijft nog sneeuw mogelijk boven 2000 meter. Op maandag ligt de sneeuwgrens weer lager: tussen 1500 en 2000 meter. Na maandag volgt weer een droge periode (behalve in het zuidwestelijke Alpengebied) onder invloed van een hogedrukgebied dat via de Alpen naar het oosten wegtrekt. De windkracht neemt echter toe vanuit zuid tot zuidwest en zo ook de föhnkansen.

Langetermijnverwachting

Geldend voor na maandag. Nieuwe aanvoer van koude lucht uit het hoge noorden, zal na volgende week donderdag waarschijnlijk een ruime periode met lagere vorstgrens brengen. Daarbij moeten we het zien in het perspectief van de tijd van het jaar. Rond 1200 meter is voor eind maart nog een heel mooie hoogte!

Andorra

Lentetemperaturen maar geen lenteweer in Andorra: veel bewolking en op zaterdag en zondag ook sneeuw boven 2100 meter en regen daaronder. In de middag blijft de vorstrens langdurig hoog: op ruim 2000 meter. Maandag en dinsdag zullen zich wel wat vriendelijker tonen, met afwisseling van zon en wolken. Op dinsdag zakt de vorstgrens naar ca. 1700 meter, maar daarna wordt het weer zachter.

Frankrijk

Tot en met vrijdagmiddag blijft het vrijwel droog, maar de vorstgrens kruipt steeds verder omhoog in de middag, tot uiteindelijk 2500 meter. In het weekeinde zijn er periodes met sneeuw boven 2500 meter later 1800 meter. Na maandag volgen weer wat droge dagen maar het zuidwesten blijft gevoelig voor lichte neerslag. In de noordelijke gebieden kans op föhn op donderdag.

Italië

Op donderdag- en vrijdagmiddag ligt overal de vorstgrens op 2000 meter hoogte. De zon is de eerste dagen nog present, maar zondag en maandag overheersen wolken en neerslag, waarbij boven 2000 meter sneeuw zal vallen. Na maandag zijn er droge dagen en de vorstgrens blijft rond of iets onder 1800 meter schommelen.

Zwitserland

Op donderdag en deels vrijdag is er (afnemende) kans op zon. De vorstgrens zal tussen 2000 en 2500 meter gaan schommelen. Een zuidwestelijke stroming voert warmere, vochtigere lucht aan. Zondag en maandag is er neerslag, sneeuw boven en regen onder ca. 2200 meter, maandag terugzakkend naar 1500 meter. Na dinsdag tot vrijdagavond is er weinig neerslag te verwachten. De vorstgrens stijgt weer en er is kans op föhn op donderdag.

Oostenrijk

Op donderdag en deels vrijdag is er (afnemende) kans op zon. De vorstgrens komt tussen 2000 en 2500 meter te liggen. Een zuidwestelijke stroming voert warmere, vochtigere lucht aan. Zondag en maandag is er neerslag, sneeuw boven en regen onder ca. 2200 meter op zondag, maandag zakt de sneeuwgrens terug naar 1500 meter. Na dinsdag is er tot vrijdagavond weinig neerslag te verwachten. De vorstgrens schommelt om 1500 meter; er is kans op föhn op donderdag.

Duitsland

Op donderdag en deels vrijdag is er (afnemende) kans op zon. De vorstgrens zal tussen 2000 en 2500 meter gaan schommelen. Op zondag en maandag en komt er neerslag vanuit het zuidwesten. Het is donderdag en vrijdag nog droog en deels zonnig, in het weekeinde wordt het bewolkt en op zondag volgt weer neerslag. De sneeuwgrens ligt daarbij rond 2100 meter, op maandag en dinsdag rond 1500 meter. Tot vrijdag redelijk koel met de vorstgrens rond 1500 meter dan weer droog met donderdag kans op föhn.

Winterberg: lichte tot matige dooi tot en met volgende week dinsdag, zowel ’s nachts als overdag. Daarna weer even wat winterse trekjes met lichte vorst in de nacht en mogelijk wat sneeuw op woensdag .

Noorwegen

Momenteel (18 maart) wat lichte dooi in de Noorse skigebieden, zaterdag komt de koude lucht weer in opmars zodat de temperatuur dan rond het vriespunt zal variëren. De dagen daarna is er lichte tot matige vorst en halverwege de komende week (21 tot 27 maart) vriest het dan weer matig tot plaatselijk streng in de nacht. Alleen vrijdag (19 maart) is er wat kans op neerslag. Het zal waarschijnlijk natte sneeuw zijn, enkele millimeter indien regen.