Skip to navigation Skip to main content

Tot halverwege de week verse sneeuw daarna warmer

1465 - Tot halverwege de week verse sneeuw daarna 
warmer (1)

Degenen die maart verkozen voor wat betreft de wintersport, komen aan hun trekken de eerste helft van deze week De koude-uitval naar Zuid-Europa heeft de sneeuwlagen weer wat aangevuld en er komt deze dagen nog wat bij. Tot en met woensdag houdt de koude wel stand. Hoe ontwikkelt het weer zich in de tweede helft van deze week???

Mooi weer en gezellige drukte tijdens de middagpauze bij Sölden! Overwegend zonnig weer was het op zondag en dat gold voor veel plaatsen in de Alpen!

Weeroverzicht en verwachting vanaf vrijdag

Maandag en dinsdag komen twee neerslaggebieden vanuit het noorden nog wat verse sneeuw brengen. De sneeuwgrens ligt op slechts enkele honderden meters op maandag en tussen 500 en 1200 meter op dinsdag. Vooral Tirol en Salzburg krijgen sneeuw, 15 tot 20 cm, maar ook het noorden van Zwitserland, delen van Vorarlberg en het zuidoosten van Duitsland krijgen tussen 10 en 15 cm. In de loop van dinsdag trekt de neerslag weg en woensdag kan het al zonnig worden. Dit komt doordat het hogedrukgebied bij Groot-Brittannië de komende dagen langzaam naar het zuidoosten trekt. Woensdag komt het boven de Alpen aan, maar het is helaas op doortocht en zal donderdag en vrijdag verder naar het zuidoosten afzakken. Hierdoor komt de weg vrij voor een brede zuidwestelijke stroming die zachter lucht naar de Alpenregio’s zal voeren. De vorstgrens, die tot en met dinsdag nog tussen ca. 500 en 1200 meter op de warmste plekken in de middag ligt, zal woensdagmiddag stijgen van 1000 meter in het oosten van de Alpen tot 2200 in de Franse Alpen. Donderdag en vrijdag ligt de vorstgrens in de middag tussen 2000 en 2500 meter, het blijft dan nog droog.

Andorra

Na de overrompelende winterinval vorige week zal deze week een vleugje lente het gebied binnen trekken: het zal eerst mooi zonnig en droog zijn maar de temperatuur stijgt fors daarna. De vorstgrens ligt maandag nog op 1400 meter, dinsdag en woensdag op 1800 meter in de middag. Daarna en in het weekeinde komt bij een zuidwestelijke wind in de bovenlucht warmere lucht aan. Vrijdag kan er dan wat lichte neerslag vallen. Maandag tot en met woensdag verlopen echter nog vrij zonnig met nog voldoende lage temperatuur om in de skigebieden volop van de pistes te kunnen genieten.

Frankrijk

De vorstgrens blijft het eerste deel van de week nog laag, en er zijn periodes met lichte sneeuw in het noordwesten. Woensdag klaart het op en is er weinig wind. Tot en met vrijdagmiddag blijft het droog, maar de vorstgrens kruipt steeds verder omhoog in de middag, tot uiteindelijk 2500 meter. In het weekeinde volgen dan periodes met sneeuw boven, en regen onder 2500 meter.

Italië

Maandag zijn er lichte buitjes mogelijk, maar veel stelt de neerslag niet voor. Het blijft daarna de hele week droog tot vrijdagmiddag. De vorstgrens zal tot woensdag rond 1500 meter hangen, daarna is er een gestage stijging. Op woensdagmiddag is het nulgradenniveau te vinden op 1500 meter in het oosten en op 2000 meter in het westen. Op donderdag- en vrijdagmiddag ligt overal de vorstgrens op 2000 meter hoogte. Vooral op dinsdag, woensdag en donderdag is er veel ruimte voor de zon!

Zwitserland

Maandag en dinsdag komen twee neerslaggebieden vanuit het noorden nog wat verse sneeuw brengen. De sneeuwgrens ligt op slechts enkele honderden meters op maandag en tussen 500 en 1200 meter op dinsdag. De noordelijke hellingen kunnen 5 tot 15 cm tegemoet zien. Op woensdag, donderdag en een deel van vrijdag is er meer kans op zon. In de middaguren is de vorstgrens op woensdag nog tussen 1500 en 2000 meter, maar op de dagen daarna kan de vorstgrens tussen 2000 en 2500 meter schommelen. Een zuidwestelijke stroming voert dan wat warmere vochtigere lucht aan. Tussen dinsdag en vrijdagavond is er geen neerslag te verwachten.

Oostenrijk

Op maandag en vooral dinsdag komt er weer nieuwe sneeuw in Salzburg Tirol en Vorarlberg. Er kan in totaal 15 tot 20 cm. sneeuw vallen in Salzburg en lokaal in Vorarlberg. Tirol krijgt tussen 5 en 15 cm. Na dinsdag stabiliseert het weer en op woensdag komt waarschijnlijk de zon tevoorschijn. De vorstgrens loopt tot en met dinsdag op naar maximaal 1000 meter in de middag, op woensdagmiddag tot 2000 meter. Op donderdag en vrijdag worden de middagen nog een tikje warmer en varieert de vorstgrens tussen 2500 en 2800 meter in het westen en rond 2000 meter in het oosten. Het is donderdag en vrijdag zonnig, in het weekeinde volgt weer neerslag.

Duitsland

Op maandag en vooral dinsdag komt er sneeuw vanuit het noorden. Er kan in totaal 15 tot 20 cm. sneeuw vallen. Op woensdag komt door de aankomst van een hogedrukgebied waarschijnlijk de zon tevoorschijn. De vorstgrens loopt tot en met dinsdag op naar maximaal 1000 meter in de middag, op woensdagmiddag tot 2000 meter. Op donderdag en vrijdag worden de middagen weer wat warmer door föhnwerking en varieert de vorstgrens tussen 2400 en 2900 meter in het westen en rond 2200 meter in het oosten. Het is donderdag en vrijdag zonnig, in het weekeinde volgt weer neerslag.
Winterberg. Op maandag en dinsdag zijn er periodes met sneeuw. Er kan tot 10 cm sneeuw vallen boven 600 meter. Woensdag en donderdag blijft het droog, de temperatuur begint op te lopen in de middag, tot 4 en 6 graden. Op vrijdag is de vorst ook in de nacht verdwenen en is er sprake van continue lichte tot matige dooi. De regenkansen nemen toe.

Noorwegen

De week begint maandagmorgen nog met strenge vorst in de hogere gebieden. De rest van de week verloopt aanmerkelijk minder koud. Op maandag en dinsdag is het nog droog met zonnige perioden. Woensdag tot en met vrijdag zijn er periodes met neerslag. Eerst nog in de vorm van sneeuw, maar omdat we van lichte vorst gaan naar temperaturen rond het vriespunt in de middag kan dat veranderen: door warmere lucht ook in de hogere luchtlagen kan het tot natte sneeuw komen. Mogelijk wordt deze zelfs vermengd met wat regen op vrijdag. Daarna keldert de temperatuur weer zodat de pistes niet al te zeer onder het kortstondig zachtere weer zullen lijden.